szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nagy erőkkel dolgoznak a szivattyúk, hogy a belvíz által sújtott, hozzávetőleg 50 érdi lakóház pincéjéből eltávolítsák az elmúlt napokban összegyűlt nagy mennyiségű vizet.

A rendkívüli helyzet kialakulásához hozzájárult, hogy a 30 centi lehullott hó után két napig zuhogott az eső, a fagyott talaj pedig nem volt képes magába szívni ezt a vízmennyiséget. A természeti tényezők mellett a gondokat az is tetézi, hogy az '50-es években olyan területeket építettek be, ahol a lápos, mocsaras talaj miatt nem lett volna szabad utcákat kialakítani. Ráadásul sok esetben a lakosság elmulasztja a ház előtt lévő átereszek kötelező karbantartását, s nem ritkán az árkokat is betömik, hogy kocsibejárót alakítsanak ki a helyén.

Mindez együtt idézte elő a víz bezúdulását elsősorban Érdligeten és Érdújfalu egy részén, ahol a pincékben áll a víz, más esetekben az utcákon a közlekedést akadályozza a 30-40 centiméteres mini tavak rendszere. Sok helyen a kertekben gyűlt össze az esővíz, s amennyiben az alatta lévő hótakaró megolvad, úgy ott is indokolt lesz a beavatkozás.

Jelenleg a városüzemeltetés 70 embere dolgozik a helyszínen, 16 nagy teljesítményű szivattyúval távolítják el a vizet. A munkákban segítenek a helyi tűzoltók, illetve a Fővárosi Csatornázási Művek két szivattyúval segíti a munkákat. A gépek éjjel-nappal dolgoznak, s várhatóan két-három napon belül elháríthatják a kárt, amennyiben nem jön újabb esőzés.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók

Kigyulladt egy családi ház a XV. kerületben, 3 embert mentettek ki a tűzoltók

GKI: Drámai módon romlottak novemberben a cégek kilátásai

GKI: Drámai módon romlottak novemberben a cégek kilátásai

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?

Mire számíthat Orbán, hogy Joe Biden lesz az Egyesült Államok elnöke?