szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Csillag István volt gazdasági miniszter szerdán jogerősen elvesztette azt a pert, melyet Dávid Ibolya ellen indított jó hírnevének megsértése miatt, miután az MDF elnöke korábban a sajtóban többször is arról nyilatkozott: köze van autópálya-építésekkel kapcsolatos visszaélésekhez.

tA Pécsi Ítélőtábla Lábady Tamás vezette polgári tanácsa - megváltoztatva a Tolna Megyei Bíróság első fokú döntését - szerdai határozatában elutasította Csillag István keresetét, amelyben jó hírnevének megsértése okán arra kérte a bíróságot, hogy állapítsa meg a jogsértést, az alperest tiltsa el a további jogsértésektől, kapjon nyilvános elégtételt a sajtó útján és ítéljen meg számára nem vagyoni kártérítést.

A kereset szerint azt követően, hogy Medgyessy Péter akkori miniszterelnök 2004. nyarán bejelentette: kezdeményezi Csillag István felmentését, Dávid Ibolya olyan "minden ténybeli alapot nélkülöző, a valóságnak nem megfelelő állításokat tett, melyek lényege az volt, hogy a felperesnek nem csak ismeretei vannak az autópálya-építések során érvényesülő visszaélésekről, hanem ehhez az állítólagos korrupcióhoz személyében is kapcsolódik".   

Az ítélőtábla megállapította, hogy az alperes valamennyi, a kérdésben tett nyilatkozata a véleménynyilvánítás körébe tartozik és a szabad véleménynyilvánításhoz való jog a véleményt annak érték- és igazságtartalmára tekintet nélkül védi.

Indoklásában a bíró hozzátette: a közélet szereplőinek pedig el kell viselniük a személyüket kedvezőtlen színben feltüntető és tevékenységüket negatív módon értékelő véleményt, kritikát is. 

Az ügyben első fokon, korábban eljárt Tolna Megyei Bíróság még részben megalapozottnak találta Csillag István beadványát.

Azt állapította meg, hogy Dávid Ibolya egy 2004. augusztus 19-i televíziós nyilatkozatában megsértette a felperes jó hírnévhez fűződő személyiségi jogát, ezért az alperest eltiltotta a további jogsértéstől. Kötelezte, hogy tizenöt napon belül közlemény közzétételével adjon elégtételt Csillag Istvánnak, fejezze ki sajnálkozását a jogsértésért, valamint fizessen részére háromszázezer forint nem vagyoni kártérítést.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon

Csillag beígérte a felelősségrevonást Pakson

Kormánytisztviselők csütörtök este cáfolták, hogy a gazdasági tárca javaslatára menesztenék az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) vezetését, illetve a Paksi Atomerőmű vezérigazgatóját. Csillag István gazdasági miniszter kijelentette, hogy sem ő, sem az általa elnökölt Országos Atomenergia Bizottság nem döntött személyi kérdésekről a pénteki ülésen.

Itthon

Új miniszterek jönnek, Csillag sem maradhat - az SZDSZ bekeményít

Burány Sándor munkaügyi minisztert Szekeres Imre, Gyurcsány Ferenc sportminisztert Baráth Etele váltja, Veres János fejlesztési miniszter lesz. A szintén leváltott Csillag István gazdasági miniszter helyére a kormányfő várja az SZDSZ javaslatát. Kovács László utódjáról egyelőre nincs döntés. Kuncze Gábor SZDSZ-elnök nem fogadja el Medgyessy döntését; a szabad demokraták koalíciós tárgyalásokat kezdeményeznek a szocialistákkal.

Gazdaság

Állami bankhoz igazol Csillag

Január 1-tõl Csillag István, korábbi gazdasági és közlekedési miniszter lesz a magyar export finanszírozásával foglalkozó állami pénzintézet igazgatóságának elnöke. A vezérigazgatói posztját Bodnár Zoltán, a Nemzeti Autópálya (NA) Rt. elnök-vezérigazgatója veszi át.

Gazdaság

Bankvezérként folytathatja Csillag István

A Magyar Export-Import Bank Rt. élére kerülhet Csillag István, aki a Malév Rt. elnöki posztjára nem vállalta a felkérést. A volt gazdasági minisztert hírek szerint az Eximbank csütörtöki közgyűlésén választhatják meg a pénzintézet elnökének.

Itthon

Veres János lehet Csillag István utóda

Az SZDSZ ügyvivő testületének keddi ülésén Csillag István gazdasági- és közlekedési miniszter bejelentette: a továbbiakban nem kíván miniszterként tevékenykedni, ezért felajánlja lemondását. Állítólag Veres János, a Pénzügyminisztérium politikai államtitkára váltja őt a poszton.

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

Pozitív önmagunk megtalálása a járvány legkeményebb hullámában

300 milliónyi hamis potencianövelőt foglaltak le egy XXII. kerületi raktárban

300 milliónyi hamis potencianövelőt foglaltak le egy XXII. kerületi raktárban

Karácsony: Lemondhat az atlétikai világbajnokságról Budapest, ha nem épül meg a Diákváros

Karácsony: Lemondhat az atlétikai világbajnokságról Budapest, ha nem épül meg a Diákváros