szerző:
MTI/hvg.hu

Az elmúlt négy év alapvető célkitűzései teljesültek - jelentette ki évértékelő beszédében a miniszterelnök a parlamentben. Kijelentette, a következő kormány elsőszámú feladata "az állam működésének szerkezeti reformja". Szerinte megérte felvenni a hiteleket, de mára a hitelek szűkítették a mozgásteret.

Az állam és intézményei működésének átalakításában, a vállalkozások támogatásában, a beruházások, a fejlesztések folytatásában, valamint az emberi tehetségben és szorgalomban jelölte meg Magyarország megerősödésének legfontosabb forrásait Gyurcsány Ferenc miniszterelnök hétfőn, a parlamentben elmondott évértékelő beszédében.

„Mi, liberálisok és szocialisták büszkék vagyunk arra, hogy az elmúlt négy év célkitűzései alapvetően, fő irányokban és fő tartalmakban sikerültek” - mondta Gyurcsány Ferenc. A kormányfő hozzátette, hogy mindeközben új feszültségek és új kihívások is keletkeztek, amelyekkel szembe kell majd nézni.

Nincs út vissza a szocializmusba, és nincs út előre a polgári szocializmus fából vaskarika rendszerébe sem, Magyarországon szociális piacgazdaságot szeretnénk teremteni – mondta a kormányfő.

A kormányfő több mint egyórás felszólalásában leltárt készített az elvégzett kormányzati munkáról, számba vette a még meglévő feszültségeket, kihívásokat, és hangsúlyozta: a köztársaság ereje és cselekvőképessége polgárai hozzájárulásán múlik.

Szavai szerint négy év alatt egyharmaddal nőtt a jövedelmek és 25 százalékkal a nyugdíjak vásárlóereje, a családtámogatási rendszer átalakításával jelentősen emelkedett az egy gyermekre jutó támogatás összege, az alacsony inflációval megvalósult a forint stabilitása, csökkentek az adók - köztük 26-ról 21 forintra az átlagkeresetek adója, valamint 25-ről 20 százalékra az áfa felső kulcsa -, és míg 2002-ben 100 forint munkabér után 56 forint került az államkasszába,
44 pedig a dolgozókhoz, mára 50,8 forint az államé és 49,2 forint a munkavállalóé.

Az eredményekről szólva a kormányfő kitért a Fészekrakó program elindítására, az autópálya-építésekre, az iskola-, panellakás- és kórházfelújításokra, valamint arra, hogy mára kétszer annyi támogatást kap átlagosan egy gazda, mint négy éve. Hozzátette, hogy az adó- és járulékcsökkentésre, valamint a nyugdíjkorrekciós programra vonatkozó hosszú távú elképzelések tervezhetőséget teremtettek, továbbá megkezdődött az egészségügyi reform előkészítése.

Gyurcsány Ferenc szerint "egyre fájóbb", hogy 1997 óta egyetlen kormány sem mert belefogni az állam működésének szerkezeti reformjába. Szerinte a következő kormány első feladata ez a reform lesz az igazságszolgáltatástól az egészségügyig. Hozzátette, hogy addig sem várnak a szükséges lépések megtételével, és megismételte a foglalkoztatottak érdekeit védő azonnali intézkedéseket, amelyek a jogos járandóságot visszatartó cégekkel szemben a jelenleginél erősebb jogokat és állami garanciát biztosítanak a munkásoknak.

Ami az ellenzék folyamatos kritikáit illeti, a miniszterelnök azt mondta, "megérte felvenni a hiteleket". "A szociális kiigazításokhoz, autópálya-építéshez, kórházrekonstrukcióhoz hitelek felvételére volt szükség, ezért ha kellett, a kormány megküzdött ellenzékével, ha kellett, a jegybankkal is, de a jobb, élhetőbb, igazságosabb Magyarországért ez a hitelfelvétel befektetés volt a jövőbe. Természetesen látom a korlátait is ennek a folyamatnak – folytatta a miniszterelnök." Azonban kijelentette, hogy  a hitelfelvétel mára szűkítette a mozgásteret a korábbihoz képest.

„Egy jól működő gazdaság és egy szociálisan igazságos, szolidáris társadalom az, amely előre mutat, amely képes Magyarország legtöbb kihívására válaszolni, és amely a biztonságot nem a múltba való visszafordulással, hanem bátor, jövőbe mutató politikával, okos kompromisszumokkal találja meg” - mondta a jövőre vonatkozóan. Egyebek között egy bejelentést is tett: "A hazai kis- és középvállalkozások segítése érdekében, azért, hogy az állam által biztosított lehetőségek, források és eszközök együtt álljanak rendelkezésre, létrehozzuk a Magyar Vállalkozások Bankját" - mondta. Ebben - jegyezte meg - valamennyi olyan intézmény együtt lesz, amely ma szétszórtan, sokszor nem összehangoltan működik, úgymond bolyongásra kényszerítve a vállalkozókat a rengetegben.

Reagálások (Oldaltörés)

A Fidesz a munkahelyteremtést és a vállalkozások erősítését kérte számon, az MDF szerint az elmúlt négy év az elszalasztott lehetőségekről szólt, az SZDSZ elnöke felelős politizálásról és a problémákkal való szembenézésről, míg az MSZP vezérszónoka a választások tétjéről és a két nagy párt közötti különbségről beszélt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök évértékelő beszédére reagálva.

Varga Mihály, a Fidesz alelnöke a munkanélküliség növekedéséről szólva hangsúlyozta: az elmúlt négy évben romlottak a munkahelyteremtés lehetőségei, ezért kell csökkenteni a kis-és középvállalkozások terheit. Az Orbán-kormány pénzügyminisztere szerint a munkanélküliség és különösen a pályakezdő fiatalok munkanélkülisége azonnali kormányzati intézkedéseket követel.     

A politikus szerint a miniszterelnök által javasolt munkabér-biztosítással két probléma van, az egyik, hogy az 1994-es bérgaranciáról szóló törvény már rendezi ezt a kérdést, a másik pedig, hogy ez a javaslat sem a munkahelyteremtésben, hanem az elbocsátások kezelésében gondolkodik. A magas állami végkielégítések szempontjából a javaslat nem szerencsés irányt vázol fel. Nem az a közös felelősségünk, hogy biztosítsuk a magas állami végkielégítések kifizetését - fogalmazott.

Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője az elszalasztott lehetőségek négy évének nevezte ezt kormányzati ciklust, mert nem tudtunk élni az uniós csatlakozás adta lehetőségekkel. A kormány elvesztette a kontrollt az államháztartás folyamatai felett, ezért konzervatív fordulatra van szükség - jelentette ki a politikus, aki szerint a kormány nem segítette a hazai vállalkozói réteget, nem javította a költségvetés helyzetét. Reményét fejezte ki, hogy a kormányfő „nem gondolta komolyan” a vállalkozók bankjának ötletét - az MDF álláspontja szerint ugyanis inkább egy olyan állami garancialapra lenne szükség, amely a vállalkozókat a hitelminősítés szempontjából hozza kedvezőbb helyzetbe. Herényi Károly szerint a kampány a programok és nem az ígérgetés versenyéről kell hogy szóljon.

Hiller István, az MSZP elnöke azt mondta: a választások tétje, hogy felfordulás, vagy nyugalom és biztonság lesz Magyarországon. A politikus hozzátette, hogy a Fidesz és az MSZP között különbség van stílusban és a szolidaritás megítélésében is. A szolidaritás szép baloldali érték, a Fidesz szolidaritása azonban oda adott többet,  ahol már volt - hangsúlyozta Hiller, aki szerint versenyképesség és szolidaritás együtt értékelhető.

Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke arra hívta fel a figyelmet: az eredmények felsorolásakor nem szabad elfelejteni, hogy minden az adófizetők pénzéből valósul meg. „Amikor azt mondjuk, hogy csináltuk, akkor valójában ők kifizették az árát” - jegyezte meg a liberális párt vezetője, aki szerint arról kevesebb szó esik, hogy vajon jól használták-e a fel ezt a pénzt. Véleménye szerint rosszak azok a programok, amelyek a ma problémáira ígérnek nagy pénzeket, és ezzel felélik a jövőt, de azok is rosszak, amelyek nem veszik észre a ma problémáit miközben a jövővel kapcsolatos javaslatokat tesznek.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az ellenzéktől lelépő jobbikos győri képviselő beül a közgyűlésbe

Az ellenzéktől lelépő jobbikos győri képviselő beül a közgyűlésbe

Halálra gázolt a vonat egy embert Keszthelyen

Halálra gázolt a vonat egy embert Keszthelyen

Radar 360: Orbán kipcsakokról, Karácsony klímavészhelyzetről beszélt

Radar 360: Orbán kipcsakokról, Karácsony klímavészhelyzetről beszélt

Erdogan: Ankara soha nem köt tűzszünetet Szíriában

Erdogan: Ankara soha nem köt tűzszünetet Szíriában

Kalapáccsal verték össze a hongkongi tüntetések egyik vezetőjét

Kalapáccsal verték össze a hongkongi tüntetések egyik vezetőjét

Gajda Péter még a héten tisztázza a helyzetet a „fehér poros” képviselővel

Gajda Péter még a héten tisztázza a helyzetet a „fehér poros” képviselővel