szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Április 8-a a Romák Világnapja, negyedszázada ezen a napon tizennégy ország küldöttei és a csatlakozó roma szervezetek részvételével kezdetét vette Londonban az Első Roma Világkongresszus –írja az Országos Sajtószolgálat.

Huszonöt éve, az Első Roma Világkongresszuson a  világ különböző országaiból érkező cigány közösségek képviselői megállapodtak a romák egységes szimbólumairól, a cigány himnuszról, a romák zászlajáról, jelképezve ezzel azt is, hogy jövőjüket a hagyományaiknak, életmódjuknak és hitüknek megfelelően kívánják formálni. Ezzel elindult egy országhatárokon átívelő, a roma közösségek szétforgácsolódását fokozatosan megállító, egyre erősödő összetartozás-tudat megalapozása.

2000 nyarán Prágában a romák megfogalmazták a cigányság terület nélküli nemzetté válásának igényét, öt évvel később pedig az Európai Romák és Utazók Fóruma megtartotta első plenáris ülését. A Fórum egy olyan független civil szervezet, amely teret biztosít az egyes országokban élő romák helyzetét érintő szakmai kérdések megvitatásának. A cigányságot képviselő nemzetközi szervezet partnerként kíván együttműködni valamennyi jelentősebb európai civil mozgalommal, valamint az egyes országok döntéshozó szerveivel.

Az Unió bővítése nagy jelentőséggel bír a cigányok jövője szempontjából is, hiszen újabb lendületet adhat a roma emancipáció kiteljesedéséhez, a társadalmi beilleszkedés elősegítéséhez.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI/hvg.hu Kult

Roma kortárs művészeti galéria nyílik

Kortárs Roma Galéria nyílik június elején Budapesten - jelentette be Bozóki András kulturális miniszter a leendő galéria helyiségében. Az V. kerületi Tüköry utca 5. szám alatt kialakított képtárban elsősorban cigány képzőművészek időszaki kiállításai lesznek láthatók.

MTI Vállalkozás

Pályázat roma vállalkozásoknak

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM) idén is meghirdeti roma vállalkozás-fejlesztési pályázatát, amelynek támogatási keretösszege 250 millió forint - közölte a tárca politikai államtitkára Pécsett.

MTI Világ

Roma menedékkérők ezreinek nyithat kaput egy bírósági ítélet

Elutasított menedékjogi kérelmek százainak vagy akár ezreinek az újbóli megnyitására vezethet egy kanadai szövetségi fellebbviteli bíróság minapi döntése, amellyel elfogultnak találta és érvénytelenítette a bevándorlási és menekültügyi hivatal (IRB) 1998-as határozatát két magyarországi roma család ügyében - írta szerdán a The Hamilton Spectator kanadai napilap.

Toplista: ezek most Európában a legnépszerűbb villanyautók

Toplista: ezek most Európában a legnépszerűbb villanyautók

Megérkezett hozzánk a hátsókerék-hajtású új Skoda, az elektromos Enyaq

Megérkezett hozzánk a hátsókerék-hajtású új Skoda, az elektromos Enyaq

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval

Beszáll az Audi a Dakar-raliba, ráadásul egy elektromos autóval