szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az országgyűlési választás első fordulójának napján, vasárnap reggel hat órakor 10910 szavazókör kezdi meg a munkáját, a szavazás este hét óráig tart, az első forduló előzetes eredménye este tíz- tizenegy óra között rendelkezésre áll majd az Országos Választási Iroda reményei szerint.

Erről az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője beszélt. Az előkészítés 72 napja alatt 6,6 milliárd forint felhasználásra volt lehetőség, amiről az Országgyűlés 2005. decemberében hozott határozatával gondoskodott – közölte Rytkó Emília.

Az OVI vezetője elmondta: az első fordulóban akkor érvényes a választás, ha a választók legalább fele leadja voksát. Az egyéni választókerületben akkor adható ki mandátum az első fordulót követően, ha a választópolgárok több mint 50 százaléka leadja szavazatát és az érvényes voksok több mint felét egy jelölt kapja. Ha ennél kevesebben mennek el szavazni, érvénytelen lesz a forduló. Ekkor valamennyi jelölt újra indulhat a második körben.

Amennyiben a részvétel meghaladja az 50 százalékot, ám egyik jelölt sem kapja meg a leadott voksok több mint felét, akkor ugyancsak második fordulót kell tartani. Ebben az esetben azok kerülhetnek fel a második fordulós szavazólapra, akik legalább 15 százalékos eredményt értek el.

Rytkó Emília azt mondta, hogy reményeik szerint vasárnap este tíz-tizenegy óra között az első forduló előzetes eredménye már rendelkezésre áll. Akkor lehet majd megtudni, hogy hány helyen lesz második forduló és milyen volt a választói aktivitás.

Deményné Kertész Krisztina, a választási iroda informatikai vezetője a választási informatikai rendszer működéséről elmondta, hogy most először „szavazóköri mélységig” teszik közzé az adatokat az interneten. Az átláthatóság és a biztonság érdekében a számítógépes rendszerben minden tranzakciót naplóznak és minden adatállapotot megőriznek.

Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) elnöke elmondta, hogy az elmúlt három hónapban a testület 12 állásfoglalást és 4 közleményt adott ki. Az OVB 107 kifogást bírált el, a határozatok negyede a Legfelsőbb Bíróság elé került, amely csupán egy esetben változatta meg a testület döntését.

Első választóként mintegy 200 ezer fiatal élhet választási jogával.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Tudjon meg mindent a választásokról!

Hova kell menni szavazni, milyen módszerekkel osztják szét a mandátumokat a pártok között? Mit jelent a kompenzációs lista vagy a töredékszavazat? Hány választópolgárból áll egy választókörzet? Mindent megtudhat a választásokról a hvg.hu összeállításában, melyet a www.valasztas.hu alapján írtunk.

MTI Itthon

Sólyom László választási felhívása

Sólyom László köztársasági elnök választási felhívásában arra kérte a magyar állampolgárokat, éljenek alkotmányos jogukkal, és menjenek el szavazni vasárnap.

A BMW hamarosan nem gyárt több belsőégésű motort Németországban

A BMW hamarosan nem gyárt több belsőégésű motort Németországban

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Az idei legszebb magyar szerelmes filmet nevezzük be az Oscarra

Átlagosan 8,3 százalékkal nőttek a kgfb-díjak

Átlagosan 8,3 százalékkal nőttek a kgfb-díjak