„Hogy hogyan fogjuk megoldani az MDF-fel a helyzetet, azt be kell vallanom őszintén az embereknek, hogy most nem tudom nekik megmondani” – mondta a Magyar Televízió Este című műsorában Orbán Viktor, a Fidesz elnöke.

„A Fidesznek számot kell vetnie egy helyzettel. A helyzet az, hogy a Fidesz és az MDF együtt a parlamenti mandátumok többségét meg tudja szerezni. De miután az MDF világossá tette, hogy nem kér belőlem, a Fidesznek a miniszterelnök-jelöltje nem elfogadható számára, ezt nekünk tudomásul kell venni, és egy olyan tényként kell kezelni, amelyhez igazítanunk kell a következő napokban a munkánkat. Ebből pedig az következik, hogy nevetséges innentől kezdve arról beszélni, hogy én miniszterelnök-jelölt vagyok. Én a Fidesz elnöke vagyok, aki egyébként vezeti a kampányt, és aki tudomásul vette, hogy a Fidesz-MDF megállapodás akadálya lehet az ő személye, és ezért félreáll" – mondta tegnap Orbán Viktor.

A kérdésre, hogy lemondását a miniszterelnök-jelöltségről a Fidesz elnökségének nem kell-e jóváhagynia, így válaszolt: "A Fidesz elnöksége ezt megtárgyalta", majd hozzátette: "egyenként beszéltem minden elnökségi taggal."

Baló György műsorvezető emlékeztetett, hogy vasárnap éjjel a pártelnök még úgy fogalmazott: ha nehezen is, de a Fidesz egyedül is meg tudná nyerni a választást. Orbán erre így reagált: "Nem tudom, akkor hogyan fogalmaztam, most próbálok pontosan fogalmazni. A nemzeti oldal, a polgári oldal, az MDF és a Fidesz kettőse képes arra, hogy megszerezze a mandátumok többségét. Nem az a kérdés, hogy bennem mi változott, hanem az, hogy mit mutatnak a számok. Ez nem vélemény kérdése, ez nagyon világos számolásnak a kérdése. Egyetlen olyan reális alternatívát tudok kínálni a jobboldali polgári, nemzeti és keresztény-érzelmű szavazóknak, amiről azt tudom nekik mondani jó lelkiismerettel, hogy ezért érdemes dolgozni, ez egy olyan cél, amit el lehet érni: ez pedig az, hogy az MDF és a Fidesz együtt meg fogja szerezni a mandátumok többségét. De jó, ha előre tudja mindenki, hogy ez nem jelenti azt, hogy én be tudom váltani a miniszterelnök-jelöltségnél tett ígéretemet, nem tudok miniszterelnök-jelölt lenni, mert az MDF ezt nem fogadja el és ezzel a ténnyel jobb hamarabb, mint később szembesülni."

Orbán Viktor mindehhez még hozzátette: „Én nem azért végzem a munkámat, hogy miniszterelnök-jelölt legyek. Én nem olyan értelmű tárgyalásokat folytatok, hogy hogyan tudnánk elintézni, hogy mégis én legyek a miniszterelnök. Fordítva van a dolog. Azt nézem, hogy hogyan tud az MDF meg a Fidesz együtt győzni, ez a kiinduló pont és az én személyem a közös győzelem célja alá rendelt eszköz. Nyilvánvalónak látom, hogy az MDF álláspontja az, hogy nem akarnak velünk semmilyen körülmények között sem együttműködni és ürügyet keresnek arra, hogy ezt meg is tudják tenni.”

Baló felvetésére, hogy akkor most a Fidesznek sem egyedül, sem az MDF-fel közösen nincs miniszterelnök-jelöltje, Orbán így felelt: „Ha a Fidesz és az MDF nyer, akkor majd ha kormányozni akarnak együtt, meg kell állapodniuk egy új személyben. Ezt szerettem volna előrehozni, mert a győzelmet magát is elősegítette volna, ha nem a választás után, hanem már előtte azt tudjuk mondani az embereknek, hogy mi megállapodtunk."

Baló azt is firtatta, hogy formálisan megnevezett miniszterelnök-jelölt nélkül vágnak-e neki a második fordulónak. Orbán leszögezte: „Hát ez fog történni. Tettünk két ajánlatot, mindkettőre nemet mondtak. Innentől kezdve nem látom értelmét, hogy szaladjunk egy olyan szekér után, amelyik nem akar megállni. Sem a saját személyes, sem pedig a Fidesz szervezeti önbecsülését nem akarom lerombolni, hogy az a képzet alakuljon ki, mintha nekünk lenne fontos az együttműködés, holott valójában mindannyiunknak fontos, a választóknak fontos, az MDF-szavazók nagy részének is fontos, meg a mienknek is. Itt közös érdekről van szó, nem pedig a Fidesz érdekéről. Hogy hogyan fogjuk megoldani az MDF-fel a helyzetet, azt be kell vallanom őszintén az embereknek, hogy most nem tudom nekik megmondani. Tegnap meg ma nem tudtam megoldani, mert nem volt rá készség a másik oldalon, majd a választás után megint megpróbálom."

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
hvg.hu Választás 2006

Orbán ellenzéki szerepre készül?

Orbán Viktor a húsvéti ünnepek után folytatja kampány-körútját. Négy napja marad, hogy fordítson a jelenlegi trenden. Kampányát most a koalíciós kormány bírálatára hegyezi ki, saját programjáról kevés szó esik. Úgy tűnik, készül az ellenzéki vezér szerepére.

Elsőre átment a meglepetésember, Handó Tünde utódja

Elsőre átment a meglepetésember, Handó Tünde utódja

Összejátszottak a közbeszerzésekben, 860 milliós bírságot kaptak

Összejátszottak a közbeszerzésekben, 860 milliós bírságot kaptak

Louis C. K. nem szabadul a maszturbálástól, de már inkább Auschwitzon poénkodik

Louis C. K. nem szabadul a maszturbálástól, de már inkább Auschwitzon poénkodik

Trudeau egy titokban felvett videón élcelődött Trumpon, aki meg is sértődött

Trudeau egy titokban felvett videón élcelődött Trumpon, aki meg is sértődött

Radar360: Orbán fut a sajtó elől, egy 22 éves törvényt bont

Radar360: Orbán fut a sajtó elől, egy 22 éves törvényt bont

23 ember halt meg egy üzemi balesetben Szudánban

23 ember halt meg egy üzemi balesetben Szudánban