szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Batiz András kormányszóvivő cáfolta azt a sajtóértesülést, miszerint már értékesítették volna a Magyarországon kifejlesztett madárinfluenza H5N1-es vírustörzse ellen hatékony vakcinát.

© sxc.hu
"Jelenleg féltucatnyi országgal zajlanak tárgyalások a Magyarországon kifejlesztett, a madárinfluenza H5N1-es vírustörzse ellen hatékony vakcina ügyében. A folyamatban lévő tárgyalások ígéretesek, de megállapodás eddig egyetlen érdeklődővel sem köttetett" - nyilatkozta Batiz András.

Batiz András emlékeztetett arra, hogy bár több ország is kísérletezik hasonló vakcina kifejlesztésével, a magyar szakemberek voltak az eredményesebbek, így nemcsak az egészségügyi helyzetet és a probléma elleni védettséget tekintve van előnyös helyzetben Magyarország, de jelentős üzleti sikerekkel is kecsegtet a szóban forgó termék.

Ha a tárgyalások eredményre vezetnek, akkor a bevételből - a gyártó céggel kötött megállapodás szerint - 14 százalékos részesedés illeti a magyar államot - legyen szó akár a vakcina, akár a gyártási technológia értékesítéséről - közölte a szóvivő.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Világ

Háromszor több a HIV-fertőzött

Két év alatt megháromszorozódott az AIDS elleni gyógykezelésbe bevont betegek száma a szegény és átmeneti gazdaságú országokban, és 2005 végére elérte az 1,3 milliót - áll az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az AIDS elleni küzdelmet irányító ENSZ-szervezet (UNAIDS) jelentésében.

hvg.hu Plázs

Óriási mértékben mutálódnak a halálos vírusok

Évente legalább egy új betegség kerül át állatokról az emberekre. Az embert is megfertőző vírusok katalogizálása közben kiderült, hogy az elmúlt 25 évben 38 új kór bukkant fel. Háromnegyedük, mint például az AIDS, a madárinfluenza, a SARS, vagy a Creutzfeldt-Jakob betegség új változata, eredetileg csak állatokat megfertőző kór volt.

MTI Itthon

Beszállunk az orosz vakcinagyártásba?

Magyar segítséggel épül a Cseljabinszki területen madárinfluenza elleni vakcinát előállító gyár. A kormányszóvivő pontosítja a sajtóértesüléseket.

Kemenesi az engedélyezett vakcináról: Látszik a fény az alagút végén

Kemenesi az engedélyezett vakcináról: Látszik a fény az alagút végén

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

Szájer megerősítette, hogy jelen volt a pénteki bulin

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár

Jól jött ki a járványból a debreceni Globus gyár