szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Mintegy 12 ezer négyzetkilométer van jelenleg az áradó folyók vízszintje alatt, ami mutatja helyzet súlyosságát. Az elmúlt 24 órában a Tisza vízgyűjtőjén mindössze 5 milliméter alatti csapadék hullott, ami újabb árhullámot nem indított el az érintett folyókon.

Az árvízvédelmi készültségben lévő védvonalak hossza vasárnaphoz viszonyítva nem változott, 2 166 kilométer, melyből rendkívüli készültségi fokozat van összesen 716 kilométer védvonalon, harmadfokú 822 kilométeren, másodfokú 263, míg első fokú az árvízvédelmi készültség 365 kilométer folyószakaszon.

Várhatóan a jövő hét kedd és csütörtök között Szegednél 980 centiméter plusz-mínusz 10 centiméterrel tetőzik a Tisza, ami az 1970-es 960 centiméteres eddigi csúcs vízszintet mintegy 20 centiméterrel haladja meg. Változást jelentett az elmúlt 24 órában, hogy csökkent a készültség a Bodrogon és a bodrogközi Tisza szakaszon.

Eddig már több mint 5 millió homokzsákot építettek be a gátak megerősítésére. Ez a szám a következő napokban rohamosan emelkedni fog a szolnoki és szegedi védekezési munkálatok miatt. Az árvízi védekezésben az elmúlt 24 órában 8 582 fő dolgozott, 1 312 géppel és szállítóeszközzel.

Jelenleg mintegy 1 120 katona dolgozik a gátakon, ebből 700 a Tisza és a Körösök vidékén, míg 400 honvéd Szegednél vesz rész a gátak megerősítésében.

A kitelepítettek száma változatlanul 566 fő, akiknek felét a belvíz által elöntött településekről kellett kiköltöztetni. Az árvíz által közvetlenül veszélyeztetett települések száma 38-40, ahol 17-20 ezer ember él. Mintegy 4 350 ingatlan van veszélyben.

Belvízvédelmi készültség - az elmúlt napokhoz hasonlóan - továbbra is 64 szakaszon van érvényben, ebből 17 szakaszon első fokú, 40 szakaszon másodfokú és 7 szakaszon harmadfokú a védekezés. Az elöntött terület nagysága a kedvező időjárás hatására 2 ezerrel hektárral tovább csökkent, jelenleg 150 ezer hektár, ebből 72 ezer hektár vetés-szántó. A belvízi védekezésben vasárnap 685 fő vett részt, a munkálatokhoz 165 gépkocsit és 37 munkagépet vettek igénybe.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sportkocsiként lő ki a hegyomlás méretű új Ford

Sportkocsiként lő ki a hegyomlás méretű új Ford

Duma Aktuál: Biden telefonja már pittyeg, mielőtt Trump megtámadná Iránt

Duma Aktuál: Biden telefonja már pittyeg, mielőtt Trump megtámadná Iránt

Ez az advent Bécsben is más lesz

Ez az advent Bécsben is más lesz