szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A miniszterelnök inkább vizitdíj-párti, de véleménye szerint majdnem ugyanannyi érv szól a vizitdíj ellen is, mint mellette. Gyurcsány Ferenc erről hétfőn a Magyar Televízió Nap-Kelte című műsorában beszélt, ahol elmondta azt is, hogy az év második felében vita kezdődhet a nyugdíjrendszerről.

„Én egy jelképes és nem teljes körű vizitdíj irányába egyáltalán nem vagyok zárt" – közölte Gyurcsány Ferenc. Arra a kérdésre, hogy lesz-e vizitdíj, a kormányfő úgy válaszolt: "még nem tudom megmondani önnek". Közölte, a vizitdíjból sok bevétel nem származik, azonban "kialakít egy viszonylag tudatosabb magatartást".

A miniszterelnök azt mondta, hogy a vizitdíj önmagában nem lenne reform. Az egészségügyi reform az nem önmagában a vizitdíj, hanem egy széles intézménybeli, filozófiabeli, finanszírozásbeli változás sorozat – hangsúlyozta.

A színlelt szerződések kapcsán Gyurcsány Ferenc azt mondta, hogy az országban mindenki kiskapukat próbál meg használni. Példaként említette, hogy azért állapodik meg "valami rejtett furcsa módon" egy kórház és orvosa egy nem valóságos munkaviszonyban, hogy kevesebb TB-t kelljen fizetni. "De pont ebből a TB-ből finanszírozzuk az egészségügyi ellátást".

Arra a felvetésre, hogy a reformok kapcsán a nagyobbik kormánypárt frakciója "mérhetetlenül frusztráltnak" tűnik, Gyurcsány Ferenc úgy válaszolt, hogy ezt nem hiszi, "találkozom én velük eleget". "Egy ilyen programot végigcsinálni sokkal nehezebb és bonyolultabb, mint olyan intézkedéseket hozni, amelynek nincsen sohasem kárvallottja, amelyet mindenki üdvözöl" – fogalmazott.

Tizenhat éve azért retten vissza minden kormány és kormányfő ezektől a lépésektől, mert nem népszerű – mondta. Elmondása szerint annak is tudatában van, hogy személyes népszerűsége az elmúlt hónapban rohamosan csökkent. "Na de muszáj megcsinálni"– tett hozzá.

A miniszterelnök szólt arról, hogy a nyugdíjrendszert meg kell változtatni, mert ha minden így marad, akkor 2012-ben ez a nyugdíjrendszer nem lesz finanszírozható. Az év második felében elkezdik a vitát a nyugdíjrendszerről. „Ha szíjat hasítanak az én hátamból, én akkor sem fogom feladni a 13. havi nyugdíjat, csak azért, hogy megtakarítsunk" – mondta a miniszterelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Fidesz: hazugság a Gyurcsány-kormány mérlege

Igazságosság helyett hazugság, ez a Gyurcsány kormány mérlege - mondta a Fidesz frakcióvezető helyettese. A Fidesz frakcióvezető helyettese arra reagált, hogy miniszterelnök a kormány következő időszakban várható lépéseiről beszélt az MSZP szombati választmányi ülésén.

MTI Itthon

Gyurcsány a házipénztárak megadóztatásáról

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint nagyon jól végezték dolgukat az adóhivatal munkatársai, amit mutat, hogy az elmúlt hónapokban - hosszú évek után - a terveknek megfelelő, sőt annál talán hajszálnyival több bevétel folyt be az államháztartásba. Ez a miniszterelnök szerint talán azt is jelenti, hogy a költségvetés bevételi oldalát jobban tervezték, mint a korábbi években.

MTI Gazdaság

Gyurcsány Frankfurtban és Londonban házal

Vezető üzletembereknek tart prezentációt ma Frankfurtban és Londonban Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, mindkét eseményen nemzetközi bankok és befektetési cégek képviseltetik magukat.

Vélemény

Visszaütnek-e Gyurcsány "kegyes" hazugságai?

Nem fog-e a miniszterelnök idő elött elhasználódni? Mi a helyzet erkölcs és politika témában, különös tekintettel Gyurcsány ide vonatkozó eszmefuttatására a Népszabadságban közölt interjúban? Bence György, a Metazin.hu internetes szemle társszerkesztője és Hirschler Richárd, a hvg.hu főszerkesztője erről beszélgetett

MTI Itthon

Gyurcsány hat szempontja

Hat szempont érvényesítését nevezte Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szombaton annak feltételeként, hogy Magyarország a régió legerősebb országa legyen. A politikus az MSZP országos választmányának budapesti ülésén beszélt.

MTI Itthon

Fidesz: gondoljunk Gyurcsányra a tankolásnál

A Fidesz szerint a forintárfolyam gyengülését okozó kormányzati magatartás áll a rendkívül magas benzinár hátterében. Erről Szijjártó Péter szóvivő és Révész Máriusz országgyűlési képviselő beszélt.

MTI Itthon

Fidesz: Gyurcsány szándékosan hazudott a kampányban

A Fidesz szóvivője szerint Gyurcsány Ferenc kormányfő szándékosan hazudott az embereknek a választási kampányban. Szijjártó Péter erről pénteki sajtótájékoztatóján beszélt, a miniszterelnök korábbi, Népszabadságnak adott interjúja kapcsán.

MTI Itthon

Reformdiktatúra helyett reformdemokráciát ígér Gyurcsány

Reformdiktatúra helyett reformdemokráciát ígért internetes naplója legutóbbi bejegyzésében Gyurcsány Ferenc kormányfő, aki szerint a kiigazítást csak erős kormányzati akarattal lehet végrehajtani, de a reformok ügyében már érdemes a döntést megelőzően bemutatni az alternatívákat.

Nyugtalanság, álmatlanság és depresszió gyötri a koronavíruson átesettek egy részét

Nyugtalanság, álmatlanság és depresszió gyötri a koronavíruson átesettek egy részét

Osztrák mintát emlegetnek az egyetemeknél, pedig csak a régi rendszerre térünk vissza

Osztrák mintát emlegetnek az egyetemeknél, pedig csak a régi rendszerre térünk vissza

Lassan tér vissza az élet a budapesti plázákba

Lassan tér vissza az élet a budapesti plázákba