Tetszett a cikk?

A magyar diplomácia vezetője a hétvégén bejelentette, hogy mintegy 200 főt bocsátanak el külügyi szolgálatból. Ami lehet 250 is.

– Az elbocsátásoknál szem előtt tartott alapelvekről még napokkal ezelőtt sem lehetett tudni semmit — összegezte egy neve elhallgatását kérő külügyminisztériumi tisztviselő a Bem téri helyzetet. A Külügyminisztérium politikai államtitkára, a tapasztalt külügyes Fekszi Márta naponta egyeztet a főosztályvezetőkkel és a két volt helyettes államtitkárral, akiknek esetleges szakállamtitkári megbízatásáról még semmi konkrét hír nincs. Hírlik, hogy listázzák a nyugdíjazhatókat - ezt Göncz Kinga külügyminiszter is az egyik leépítési szempontként jelölte meg -, de azt nem tudni, hogy egyébként milyen elvek szerint rostálnak. A miniszter és az államtitkár asszony nyilvánosan, az állomány előtt tett ígérete szerint humánus döntések fognak születni, és ebben egyelőre nincs ok kételkedni — jelezték a hvg.hu-nak minisztériumi forrásból.

A helyzet iróniája, hogy a külügyi szakszervezet, amelynek érdekvédelmi funkciója most jól jönne mindenkinek, mély csöndbe burkolózik. Ezt azért nem tartják meglepőnek a Bem téren, mert lényegében nyugdíjas- és jóléti szervezetként működött eddig is, vezetőinek pedig - teszik hozzá fanyarul forrásaink - egyetlen szempontja az volt, hogy rövid "érdekvédelmi" működés után a munkáltató főkonzuli vagy nagyköveti megbízatással honorálja lojális, probléma- és konfliktuskerülő magatartásukat

A hivatalos bejelentés szerint az itthoni, 736 főt számláló állományból idén 136, a külföldi missziókon dolgozó 1159 emberből 116 számíthat elbocsátásra. Itt azonban máris gellert kaphat a központi racionalizáló lendület: a külföldön működő magyar nagykövetségeken és főkonzulátusokon dolgozók között más államigazgatási szervektől - minisztériumoktól, titkosszolgálatoktól - átvett emberek ugyanúgy jelen vannak, mint a külügyi ún. adminisztratív-technikai állomány. Ezek közé tartoznak a titkárnők, a gazdasági munkatársak, kertészek, szakácsok, takarítók, sofőrök. Az utóbbiak esetében nem ritka az, hogy két-három itthon töltött év után ismét valamelyik nagykövetségre kerülnek jól fizetett, kényelmes sofőri-titkárnői állásba, a hazai átlagnál jóval nagyobb keresettel.

A fejlett országok között Magyarország ma már szinte párját ritkítja abban, hogy külképviseletein vagyonnyi közpénzen Budapestről delegált, meglehetősen szerény szakképzettséggel, nem ritkán minden nyelvtudás nélküli emberek takarítják a nagykövetségi helyiségeket, vezetik a nagykövet autóját, intézik a helyi karbantartást. 500-600 ezer forintos havi fizetésük mellett lakásuk bérleti díját, gyermekeik drága alapítványi iskoláztatását, családjuk évenként egyszeri első osztályú hazamenő repülőútját, fogpótlásuk és egyéb orvosi költségeik csaknem teljes összegét a magyar adófizetők állják. Nyugat-Európa országai csupán egy- egy ilyen alkalmazottat küldenek ki külképviseleteikre, a többit helyben verbuválják.

A kiküldött diplomaták száma a személyzethez képest már-már elenyésző. Ha nem számítjuk a különböző minisztériumok, egyéb szervek kiküldötteit, hozzávetőlegesen 200 külügyes diplomata teljesít szolgálatot a csaknem 100 külképviseleten. Létszámuk csökkentése komolyan veszélyezteti Magyarország külföldi érdekérvényesítését és a hazai döntéshozatalhoz szükséges információgyűjtést.

A mostani hírek hallatán már-már reménykedhetnénk, hogy végre olyan karcsúsításokat hajtanak végre a külügyi tárcánál, amelyek megszüntetik az anakronisztikus, Európában szokatlan személyzeti viszonyokat. Ámbátor sokan attól tartanak, hogy a húsz százalékos leépítést jelentős részben a diplomás, gyakran több idegen nyelvet beszélő és külföldi tapasztalatokkal rendelkező állomány rovására fogják majd végrehajtani, emiatt növekszik a félelem, hogy ezzel a lépéssel jelentős érvágást hajtanak végre azon a szakértő csapaton, amely arra szerveződött, hogy Magyarország érdekeit a sokrétű külföldi kapcsolatrendszerben szakszerűen képviselje.

Dalmáth Lajos

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Félelem és reszketés a Külügyben

Éppen ideje volt, hogy megtörjön a jég, és végre lyukat üssenek a külügyi vezetés férfisovinizmusán. Csakhogy Göncz Kinga előléptetésének nem ez lehetett az elsődleges oka. Akkor vajon mi? Megpróbáltunk belepillantani a kormányfő kártyáiba.

MTI Itthon

Kétszáz embert rúgnak ki a külügyből

A Külügyminisztériumban mintegy kétszáz fő elbocsátását jelenti a kormányzati reformcsomag végrehajtása, a létszámleépítés nem vezet külképviselet-bezáráshoz - közölte a külügyminiszter.

hvg.hu Itthon

Göncz Kinga külügyminiszterasszony

A hvg.hu értesülései szerint Gyurcsány többeket meghallgatott, mielött döntött volna az új külügyminiszter személyéről. A legújabb információk szerint valóban nő lesz a külügyminiszter, csak éppen nem Dobolyi Alexandra, hanem Göncz Kinga.

Plusz félmilliárdot kapnak egyházi felsőoktatási intézmények

Plusz félmilliárdot kapnak egyházi felsőoktatási intézmények

Justin Trudeau kimondta, "a Covid-járvány egy óriási nagy szívás"

Justin Trudeau kimondta, "a Covid-járvány egy óriási nagy szívás"

Az európai repterek közel harmada csődbe mehet

Az európai repterek közel harmada csődbe mehet