szerző:
MTI/hvg.hu

Orbán nincs ott, 20-30 ezer demonstráló viszont igen. Szónokok a mikrofonnál, István, a király a hangszórókból, rendbontásnak nincs jele. A Fradi nyert, a stadionból nem jöttek balhézók. A Fidesz alelnöke fehér szalagot szorgalmaz, de tarkállanak a narancsszínű pólók, rajtuk a felirat: én nem hazudtam.

23.38

Feltűnt és felszólalt a téren Eva Maria Barki osztrák ügyvéd is, akit a doppingvádakkal illetett magyar atléták védőügyvédjeként ismert meg az ország. Forradalomról beszélt szombat este a budapesti Kossuth téren. Magyarországon nem tüntetés, hanem forradalom van, egy olyan miniszterelnök távozását követelik, aki betegesen ragaszkodik hatalmához - mondta.

23.09

Meglehet, a körözés alatt levő Budaházy György szólt a néphez? Egy eltakart arcú férfi szólt a tömeghez szombat este a Kossuth téren. A kommandósokéhoz hasonló, egész arcot eltakaró maszkban állt a mikrofon mögé, s hétfő éjjeli események miatt körözött férfi nevén mutatkozott be. Elmondta, ő volt az, aki keddre virradóan megrongálta a Szabadság téren a szovjet hősi emlékművet, s ezért országos körözést adott ki ellene a rendőrség. Arról beszélt, hogy a rendőrség azóta már négyszer járt a lakásán, azt feldúlták, feleségét, gyerekeit az őt kereső rendőrök zaklatták. Beszédét azzal zárta, hogy a rendőrök ne őt, hanem Gyurcsány Ferencet tartóztassák le.


22.50

A Kossuth téren lassan apadni kezd a tömeg, tudósítónk szerint 15 ezren lehetnek. A családdal érkezettek hazaindulnak. Mindazonáltal nem tudni, megmarad-e a demonstárció békés jellege; közeleg az éjfél.

22.30

A Szabadság teret lezáró rendőri alakulatokat láthatólag megerősítették a hétfői éjszakai ostrom óta. A rendőrök komolyabb felszereléssel, nagy számban sorakoztak fel, nem tudni, van-e esetleg bármiféle értesülésük arról, hogy ma éjjel készülne valami az MTV székháza ellen. A Kossuth téren ettől függetlenül, változatlanul nincs semmi jele készülő rendbontásnak. A tömeg békésen demonstrál, létszámuk alig változik.

22.20

A budapesti Kossuth tér nyugodt. A hvg.hu helyszínen levő tudósítója arról számolt be, hatott a Fidesz-alelnök felszólítása, többen jöttek fehérben, vagy fehér szalagot viselve, az erőszak elutasításának jeleként. Schmitt Pál napközben szólalt fel, kijelentve, a fehér színt viselők elutasítják a hazugságot és az erőszakot.

Mintegy 25 ezer ember gyűlt össze szombat estére a Kossuth téren, ahol hatodik napja tart a miniszterelnök és a kormány távozását követelő tüntetés.
   
A Kossuth teret lezárták a forgalom elől. A tiltakozók teljesen megtöltötték a teret, a bevezető utcákon kisebb csoportok vonulnak fel és alá zászlókkal. A tömegben feltűntek celebritások is, például Schmidt Mária történész, a Terror Háza igazgatója, valamint Rákay Philip, a Fidesz nagygyűlések egyik ismert műsorvezetője is.
   
A tömeg már a színpad mellett felállított óriási kivetítőn is nézheti a színpadon egymást váltó szónokokat, miközben a külföldi televíziós társaságok folyamatosan élőben jelentkeznek be.
   
A téren nagyon sok mozgó árus van, pattogatott kukoricától kezdve, könyveken, pólókon át, üdítő italokig terjed kínálatuk. Sört is árulnak, a tömegben meglehetősen sok ittas embert lehet látni.


A tömegben a Fradi-meccset követően ugyan jópár szurkoló megjelent, de ők is békések. A nap folyamán mindössze egyetlen embert vezetett el a rendőrség a térről, mert verekedést provokált a demonstrálók között. A hvg.hu tudósítója a helyszínen felsorakozott rendőröket is kérdezte; az az egység is jelen van, amely hétfőn este is a Parlamentnél állt fel. Mint kiderült, jobb felszereléssel érkeztek, minden eshetőségre felkészülve, s természetesen ők is megnyugvással fogadták, hogy rendbontásnak semmi jele nem látszik.

20.55

Az utóbbi napokban elhíresült Toroczkai László megszólalt a téren.  A hétfő éjjeli erőszakos cselekményekkl kapcsolatba hozott Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője azt mondta a Kossuth téri tüntetőknek, hogy petíciót adtak át a Magyar Televíziónak. A teljes amnesztiát követelő és passzív ellenállást javasló szervező úgy emlékezett az átadásra, hogy "senkinek nem kíván olyan tekinteteket, mint amilyen gyűlöletet látott a hírigazgató és más televíziós vezetők arcán". A közszolgálati televízió szombat esti Híradójában ismertették a petíció legfontosabb követeléseit.

20.33

A hvg.hu Kossuth téren jelen levő munkatársai szerint a téren nem tudnak arról, hogy a Fradi-meccset követően szurkolói csoportok érkeznének a térre. Többen úgy fogalmaznak: ha ők idejönnek, mi hazamegyünk.


20.15

Az Üllői úti stadion környékéről feloszlott a tömeg. Rendbontás nem történt, nem volt szükség rendőri beavatkozásra. A hvg.hu jelen levő munkatársának nincs információja arról, van-e olyan szurkolói csoport, amely a Kossuth térre igyekszik. A Fradi 7-1-re nyert a Tuzsér ellen, a futballmeccsről metróval és villamossal mentek el az elégedett hazai szurkolók. A lovasrendőrök és a felvonult rohamrendőrök elvonulnak.


20.07

Véget ért a Ferencváros mérkőzése az Üllői úton. Szoros, többszáz fős  rendőri felügyelet mellett hagyják el a stadiont és a környéket a szurkolók. A rendőrök között rohamrendőrök is vannak, a rendőri egységek a felüljáró környkén kísérik a tömeget. Lovasrendőrök is felvonultak, illetve megjelent egy vízágyú is. Egyelőre nincs rendzavarás, a tömeg Szép volt, fiúk, illetve Ria-ria-Hungária skandálással vonul, egyelőre a tömegközlekedési eszközök felé. 


19.45

Húsz-harmincezres tömeg gyűlt össze a budapesti Kossuth téren, a Parlament előtt. A hvg.hu helyszíni tudósítója szerint nem látszanak a tömegben azook a csoportok, amelyek a hét elején  az utcai összecsapásokat előidézték. A mára tervezett Fidesz tömeggyűlés lemondása ellenére a téren nagyon sok  narancsszínű Fidesz póló látszik, rajuk a felirat: én nem hazudtam reggel, délben, este. Röviddel nyolc óra előtt az István, a király című rockoperából szólnak részletek, éppen senki nem beszél.


Szavak és tettek:
Schuster, Makovecz, Tőkés, Pozsgay

Schuster Loránd, a P-Mobil nevű rockzenekar vezetője, aki a hétfő éjszakai, Szabadság téri atrocitásokkal is kapcsolatban hozott Magyar Nemzeti Front elnöke, nyilatkozatot adott ki, amely terjed a téren. Ebben leszögezi, Gyurcsány elismerte a közadatok visszatartását, s mivel erről a pénzügyminiszter is tudott, a nyilatkozat szerint, ez bűnszövetségben elkövetett bűncselekmény. Schuster felszólítja Sólyom László köztársasági elnököt, hogy alkotmányos kötelességét teljesítve mondassa le és tartóztattassa le a miniszterelnököt.

Korábban szónoklatok hangzottak el a Parlament előtti színpadon. Makovecz Imre építész szerint a Kossuth téri demonstrációval újra megjelent az '56-os szellemiség Magyarországon. Makovecz a parlamentnek tudomásul kell vennie, hogy a demonstrálóknak már van választott képviselete.

Tőkés László református püspök szerint Erdélynek is hallatnia kell a hangját a kormányellenes Kossuth téri tüntetésen és az ahhoz kapcsolódó más demonstrációkon. Tőkés László hangsúlyozta: azonnali lemondásra kell felszólítani azt, aki "kurvának nevezi édes hazánkat".
   
A református püspök szerint a kormányfőnek semmi erkölcsi alapja nincs elítélni az utcai rendzavarókat. Mint mondta, az a kérdés, ki az igazán vétkes: az, aki autókat gyújt fel, vagy az, aki "egy egész országot tesz tönkre". Tőkés László szerint a rendszerváltozás csak akkor folytatható, ha "leküzdjük a hazugságot". 

A nap folyamán Schmidt Pál, a Fidesz alelnöke, arra szólította fel az összegyűlteket, hogy fehér szalagot viselve fejezzék ki, elítélik az erőszakot és a hazugságot.

Pozsgay Imre, az MSZP egykori köztársaságielnök-jelöltje szerint mától nem lehet megalázni egy népet és a szemébe vágni: alkalmatlan arra, hogy önmagát kormányozza. Azt mondta, tűnjön el az a kormány, amelyik nyíltan arcul csapta az országot. A tér szélén továbbra is külföldi és nemzetközi tévétársaságok műholdas közvetítő kocsijai dolgoztak.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

"Egy cég nyerte a tenderek 90%-át" - még jobban kitálal a gyulai exfideszes

Lelőttek egy pincért Párizsban, mert lassan hozta ki a szendvicset

Lelőttek egy pincért Párizsban, mert lassan hozta ki a szendvicset

A Fertő taviak nem hiszik, hogy az ő családjaik érdekeit szolgálná a kormány gigaberuházása

A Fertő taviak nem hiszik, hogy az ő családjaik érdekeit szolgálná a kormány gigaberuházása

Dave Grohl és Rick Astley meglepetésbulit tartottak egy londoni klubban

Dave Grohl és Rick Astley meglepetésbulit tartottak egy londoni klubban

Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa a nyár végén

Swing- és dzsesszkoncertekkel készül a Müpa a nyár végén

Salvini többé nem megbízható – mondja koalíciós partnere

Salvini többé nem megbízható – mondja koalíciós partnere