szerző:
MTI

A fegyveres és rendvédelmi dolgozók egyórás figyelmeztető demonstrációt tartottak szombat délelőtt a Parlament előtt. A rendezvény a Kossuth tér másik oldalán zajló, több hete tartó demonstrációtól kordonokkal volt elkerítve, a demonstrálókon kívül csak a sajtó munkatársai léphettek be.

Az összesen mintegy 800 dolgozó - szervezetenként körülbelül 100 fő - a Szalay utcában gyülekezett, majd dobszóra vonultak be a Kossuth-szobor előtti füves területre. A kordonon túlról néhány ember megtapsolta őket, egy-két személy pedig azt kiabálta, hogy "most ti vagytok a rácson belül". A szervezetek különböző színű megkülönböztető mellényt viselnek magukon. 
 
Gaskó István, a LIGA Szakszervezetek elnöke hangsúlyozta, reméli, hogy a kormány figyelembe veszi a fegyveres és rendvédelmi dolgozók tiltakozását és megpróbál olyan helyettesítő forrásokat találni, amely szükségtelenné teszi e szervezetek bérezésének megcsonkítását. Mint mondta: a LIGA Szakszervezet szolidáris, és mindenféle szolidaritási akcióra kész lesz a jövőben is. 

Felvételről elhangzott a honvéd- és határőrtiszti eskü, valamint a rendőrtiszti eskü, majd ezt követően Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének elnöke felolvasta petíciójukat. Ebben egyebek közt az szerepel: nem nézhetik tétlenül, hogy "átgondolatlan, reformoknak álcázott, kizárólag költségvetési indíttatású, fűnyíró elvű létszámcsökkentések, átszervezések végleg működésképtelenné tegyék a fegyveres és rendvédelmi testületeket, amely miatt az állam és az ország kiszolgáltatottá váljon!". Felhívják a figyelmet arra, hogy a fegyveres erők és rendvédelem szervek az állam alappillérei, azok feladatrendszerén, működésén, szerkezetén állománystruktúráján változtatni csak társadalmi és politikai konszenzussal lehet. 

Felolvasták követeléseiket, amelyek között szerepel, hogy az Országgyűlés a fegyveres és rendvédelmi szerveknek feladatukkal arányos, azt maradéktalanul fedező költségvetési forrásokat biztosítson, és az alaprendeltetéstől eltérő rendkívüli feladatok forrásául ne a tárcák büdzséje, hanem a központi költségvetési tartalék szolgáljon. Követelik, hogy a béreik reálértéke ne csökkenjen, a gazdasági egyensúly helyreállítását követően pedig GDP-arányosan kezdjék meg az uniós bérekhez történő bérfelzárkóztatást. Azt is szeretnék, hogy a fegyveres és rendvédelmi szervekre vonatkozó, jelenleg egyszerű parlamenti többséggel módosítható törvényeket az Országgyűlés minősítse át kétharmadosokká. A követelések elhangzása között légvédelmi sziréna hangja szólt. 

A petíciót Kondorosi Ferenc, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium államtitkára vette át, aki hangsúlyozta, hogy tisztességgel és lelkiismeretesen fogják tanulmányozni azt. Mint mondta, a demonstrálók lelkiismeretes munkája a jogállam fontos garanciáját jelenti és megköszönte helytállásukat. Az államtitkár a demonstráló szövetségektől a szolgálati egyenruhákhoz tartozó tányérsapkákat kapott ajándékba. 

A mintegy háromnegyed órás rendezvény után az elvonuló demonstrálókat a Néprajzi Múzeum előtt összegyűlt mintegy 60-70 ember tapssal köszöntötte, ők egyebek között azt kiabálták, hogy "veletek vagyunk", "magyarok vagyunk". 
 
A Kossuth téri tüntetők egyik szónoka, Molnár Tamás, a  Magyar Nemzeti Bizottság 2006 ügyvivője a tér másik feléről üdvözölte, hogy a szakszervezetek is megjelentek a téren. Mint mondta: olyan információjuk van, hogy október 20-án Gyurcsány Ferenc erőszakkal akarja eltávolítani a tüntetőket a Kossuth Lajos térről. Arra kérte a rendőröket, hogy tűzzék ki egyenruhájukra a kokárdát október 23-ig.
Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Tucatnyian demonstráltak a Markó utcában

Tucatnyian demonstráltak a fogva tartott rendzavarókért csütörtök este a Markó utcai Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt; később 150-200 ember érkezett a helyszínre, akiket a rendőrök kiszorítottak a területről.

MTI Itthon

Szombaton demonstrálnak a fegyveres testületek

Megtartják egyórás figyelmezető demonstrációjukat a Parlament előtt, a Kossuth téren a fegyveres és rendvédelmi dolgozók - jelentette be Kónya Péter, a Fegyveres és Rendvédelmi Dolgozók Érdekvédelmi Szövetségének (FRDÉSZ) elnöke szerdán budapesti sajtótájékoztatóján. A kormányszóvivő szerdai tájékoztatóján azt mondta, jelenleg is folynak a tárgyalások, annyi bizonyos, hogy létrejön a szolgálati jogviszonyban állók érdekegyeztető fóruma.

MTI Itthon

Elhalasztja demonstrációját a Magosz

A jövő hétre halasztja az országos gazdademonstrációt a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) - jelentette be az agrár-érdekképviselet elnöke, Jakab István.

MTI Itthon

Kinyitottak a patikák, véget ért a demonstráció

10 órakor befejeződött a patikusok kétórás tiltakozó demonstrációja. Csaknem az összes magyarországi patika reggel nyolc óra helyett tíz órakor nyitott ki, és a patikusok ebben az időszakban csak a sürgősnek minősülő gyógyszerkiadást vállalták.

A Rádió 1 és a Best FM is Mészáros Lőrinc környezetéhez került

A Rádió 1 és a Best FM is Mészáros Lőrinc környezetéhez került

80 évvel ezelőtti könyv ad választ a Fidesz "vallásos" fordulatára

80 évvel ezelőtti könyv ad választ a Fidesz "vallásos" fordulatára

Stílusosan mutatta be új készletét a Lego: felküldték az űrbe

Stílusosan mutatta be új készletét a Lego: felküldték az űrbe

Itt az új Mercedes E-osztály, hétféle plugin hibrid változatban

Itt az új Mercedes E-osztály, hétféle plugin hibrid változatban

Egy átlag budapesti 162 órát ül dugóban

Egy átlag budapesti 162 órát ül dugóban

Napi 414 forint jutott ételre tavaly egymillió magyarnak

Napi 414 forint jutott ételre tavaly egymillió magyarnak