szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Személyiségi jogi pert indít az igazságügyi és rendészeti miniszter Orbán Viktor ellen, amiért a jogállamiság alapvető értékeinek semmibevételét rója fel a kormányzatnak. Orbán fenntartja véleményét, a TASZ pedig tiltakozik az ellen, hogy Petrétei József perli a Fidesz elnökét, mert a közintézmények jó hírneve értelmezhetetlen kategória.

A Fidesz elnöke a közelmúltban több ízben hangoztatta, hogy a rendőrség nyilvánvaló politikai utasításra és nyomásra hajtott végre saját polgáraival szemben brutális akciókat 2006. október 23-án, valamint hogy a kormány uszította a rendőröket békés emberekre.

"Orbán Viktor valótlan állításaival a jogállamiság alapvető értékeinek semmibevételét rója fel a kormányzatnak. Ez olyan súlyos, a kormány és a rendőrség iránti bizalom megingatására alkalmas vád, amellyel szemben a kormány rendészetért felelős tagja indokoltnak és szükségesnek tartja a jogi úton történő igényérvényesítést" - tartalmazza a közlemény. 
 
A tárca még hétfőn szólította fel Orbán Viktort, hogy három napon belül kérjen bocsánatot, amiért azt állította, hogy október 23-án a rendőrség politikai parancsra cselekedett. 
 
Orbán Viktor kedden bejelentette: nem kér bocsánatot Petrétei József igazságügyi és rendészeti minisztertől. A politikus megismételte korábbi kijelentését: "az a véleményem, hogy Magyarországon 2006. október 23-án a rendőrség politikai nyomásra és utasításra hajtott végre saját polgáraival szemben brutális rendőri akciókat".
 
Szijjártó Péter pénteken az MTI-nek azt mondta: Orbán Viktor a véleményét változatlan formában fenntartja. 
A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) tiltakozását fejezi ki amiatt, hogy Petrétei József igazságügy-miniszter polgári peres eljárást indít Orbán Viktor ellen - tájékoztatta a jogvédő szervezet pénteken a távirati irodát.
 
A TASZ szerint a közintézmények jó hírneve értelmezhetetlen kategória. "A közintézmények jó hírnevét nem a mások véleménynyilvánítási szabadságát perekkel vagy büntetőeljárásokkal korlátozni kívánók védhetik meg, hanem maguk a közintézmények" – fogalmazott a szervezet.
 
A közintézmények – a jogalkalmazó szervek, a rendőrség, továbbá a kormány - munkájának kritizálhatósága a nyitott társadalom és a működő demokrácia egyik alapfeltétele - folytatta a TASZ.
 
Hangsúlyozták azt is, hogy a rend őreinek jó hírnevét nem Orbán Viktor nyilatkozata sérti, hanem az a tény, hogy négy hónappal a tavaly őszi események után "sem rendőri vezetők, sem a rendőrség felügyeletével megbízott személyek nem neveztek meg felelősöket, és nem vontak le személyi konzekvenciákat a nyilvánvaló szakmai hibákat, és a dokumentált túlkapásokat illetően".

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Brüsszelnek se lenne ellenére a társasági adó minimuma

Brüsszelnek se lenne ellenére a társasági adó minimuma

Megtámadták a PC Gurut

Megtámadták a PC Gurut

Futball-legendák keltek ki az Európai Szuperliga ötlete ellen

Futball-legendák keltek ki az Európai Szuperliga ötlete ellen