szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter is lapátra került: Gyurcsány Ferenc drasztikus személyi intézkedéseinek áldozatul esett rajta kívül Bene László, Gergényi Péter és Dobozi József is. A rendőrségnek alaposan meg kell újulnia - hangsúlyozta a kormányfő. A rendőri intézkedés közben elkövetett nemi erőszak vádja volt az utolsó csepp a pohárban. (l. Zsanett vallomását videón)

Május 31-i hatállyal felmentették tisztségükből Bene László országos és Gergényi Péter budapesti rendőrfőkapitányt - jelentette be sajtótájékoztatóján Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő közölte: távozik posztjáról Dobozi József, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat (Rebisz) vezetője is.
 
Gyurcsány elfogadta Petrétei József miniszter felmentési kérelmét, ugyancsak  május 31-i hatállyal. A kormányfő  szerint azok az ismertté vált cselekmények, amelyeket az utóbbi időszakban rendőrök követtek el, menthetetlenek, nincs mit magyarázni rajtuk.
Zsanett vallomása
Tekintse meg a juj.hu weboldal videóját Zsanett vallomásáról, akit a vád szerint rendőrök erőszakoltak meg.

"A végén az emberek minden járőrtől, meg az igazoltatástól is félni fognak. Olyan rendőrség kell, ami véd, nem olyan, amitől félni kell" - mondta a miniszterelnök.

Lehetőség szerint a felmentések határnapjáig javaslatot tesznek arra, kik töltsék be a posztokat. Az irányítás, a működés, a szabályozás tekintetében lehetnek változások, de ez a minisztérium kompetenciáját, felelősségét nem érinti - fejtette ki Gyurcsány Ferenc.

Hozzátette: a személyi döntéseken kívül szabályozási és szervezeti kérdésekhez is hozzá kell nyúlni. Hozzáfűzte, hogy kormánynak, lehetőség szerint a legrövidebb időn belül, lesz javaslata olyan új intézkedésre, szabályozásra, amely biztosítja, hogy a rendőrség szakszerűségével és megbízhatóságával hívja fel magára a figyelmet. A miniszterelnök szerint ezek a döntések nem egy konkrét ügy miatt születtek. "Az események együttesen, egy időben, konkrét egyedi tartalmuktól és azok végső jogi megítélésétől függetlenül alkalmasakká váltak arra, hogy a korábban csak politikai természetű vita általános társadalmi vitává váljon és társadalmi közbizalom-gyengüléshez vezessen".

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a rendőrség egészének fellépését a jogszabályokkal összhangban lévőnek látja, de azt nem lehet nem észrevenni, hogy nagyon sokat ártott a politikai támadássorozat a testületnek. "Ahogy a rendőrség meg tudta védeni az utcát, úgy az elmúlt időszakban úgy tűnik, hogy nem maradt elegendő ereje, energiája megvédeni önmagát, megvédeni a belső rendet és a fegyelmet" - mondta.

A hvg.hu információi szerint Ármos Sándor, Nógrád megye rendőr-főkapitányát szemelte ki Gyurcsány Ferenc a kirúgott Bene László országos rendőrfőkapitány helyére.

Reakciók: Fidesz, MDF, SZDSZ (Oldaltörés)

Tapsviharral fogadták a Fidesz kongresszusi küldöttei, amikor Szijjártó Péter, a párt szóvivője bejelentette a hírt, hogy lemondott Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter.

Szijjártó Péter emlékeztetett arra, hogy a sorozatos rendőrségi botrányok után a Fidesz pénteken követelte a miniszter, valamint az országos és a budapesti rendőrfőkapitány távozását. A szóvivő hozzátette, hogy amikor szombaton kiderült, hogy a két főrendőrnek távoznia kell posztjáról, a Fidesz még határozottabban követelte Petrétei József lemondását.

A Magyar Demokrata Fórum helyesli az igazságügyi és rendészeti miniszter, valamint a rendőri vezetők  felmentését - közölte Dávid Ibolya pártelnök. Közleményében egyben az MDF korábbi javaslatát megismételve arra kéri Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, hogy "a tartós rend és biztonság érdekében" állítsa vissza a Belügyminisztériumot (BM), arra alkalmas és felelős vezetőkkel. Mint írja, pártja a "normális emberek elvárását fogalmazta meg", amikor közölte, hogy "a szégyenteljes rendőrségi eljárásoknak végre következményekkel kell járnia a rendőrségnél is, nem csak az elkövetőknél".

Rendjén való, hogy személyi következményei is vannak az utóbbi időben a rendőrségnél történt eseményeknek - közölte Horn Gábor szabad demokrata ügyvivő.

A személyi következmények önmagukban nem elegendőek, ezért az új minisztertől határozott intézkedéscsomagot várnak a liberálisok - mondta a szabad demokrata ügyvivő. Fontosnak nevezte, hogy az új tárcavezetőt minél előbb kinevezzék. Hozzátette, hogy az Országgyűlés előtt van a rendőrségi törvény módosítása, amelyben teret kell adni a civil kontrollnak is. Emlékeztetett arra, hogy a tavalyi kormányalakításkor az SZDSZ jelezte, nem feltétlenül szerencsés az igazságügyi és rendészeti terület egy tárcához rendelése, mert mindkét terület más-más habitusú vezetőt kíván.

Megjegyezte azt is, hogy mivel szocialista vezetésű tárcáról van szó, a liberálisoknak beleszólási lehetőségük ebbe nincsen. Kóka János, az SZDSZ elnöke szombaton már jelezte, a liberális párt civil kontrollt szeretne a rendőrség felett, és kezdeményezi, hogy ez kerüljön be a rendőrségi törvénybe. A rendőrök által az elmúlt időszakban elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatban kifejtette, hogy az esetek nem maradhatnak személyi konzekvenciák levonása nélkül, de intézményes garanciák is szükségesek a rendőrség iránti közbizalom helyreállításához.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
MTI Itthon

Gyurcsány: igazságosabb Magyarországot

Egy program van: igazságosabbá kell tenni Magyarországot - mondta a szocialista párt szombati budapesti választmányi ülésén Gyurcsány Ferenc, aki szerint a reformok helyesek, a vitáktól, konfliktusoktól pedig nem szabad megijedni.

MTI Itthon

Gyurcsány kirúgta Gergényit és Benét

A közbizalom visszaszerzése reményében Gyurcsány Ferenc kirúgta Gergényi Péter budapesti és Bene László országos rendőrfőkapitányokat. A REBISZ vezetője is vélhetően csak az új kapitány kinevezéséig maradhat helyén. A Fidesz a rendészeti minisztert is kirúgatná. A hvg. információi szerint Ármos Sándor, Nógrád megyei rendőrfőkapitány lesz Bene László utóda.

MTI Itthon

Az MDF is menesztené Petréteit, a KDNP Gyurcsányt is

Kérdéses, hogy maradhat-e pozíciójában Petrétei József igazságügyi és rendészeti miniszter a rendőrség körüli problémák miatt - mondta Dávid Ibolya, az MDF elnöke, azt követően, hogy a kormányfő bejelentette: kezdeményezi a budapesti és az országos rendőrfőkapitány menesztését.

MTI Itthon

AZ MSZP szigorúan büntetné a bűnelkövető rendőröket

Az MSZP választmánya szigorú büntetés kiszabását várja azokban az esetekben, amelyekben rendőrök voltak az elkövetők, de kiáll a rendőrség mellett, és egyedi esetekből nem akar általánosítani. Ezt Simon Gábor mondta a testület szombati ülése után.

Egymillió sajtosrúd-sütő nagyi országából az egymillió sajtosrúd-sütő otthon ülő országa lettünk

Egymillió sajtosrúd-sütő nagyi országából az egymillió sajtosrúd-sütő otthon ülő országa lettünk

Ha szeretné, az Örkény Színház egy tagja felhívja majd telefonon

Ha szeretné, az Örkény Színház egy tagja felhívja majd telefonon

Zárt kapus versenyekkel kezdődhet meg a 2020-as F1 szezon, legkésőbb októberben

Zárt kapus versenyekkel kezdődhet meg a 2020-as F1 szezon, legkésőbb októberben