szerző:
MTI

Megőrizte a világ legjobb rendőri mesterlövésze címét Simonyi Ottó alezredes, kilencszeres mesterlövő világbajnok, aki a sportsikerek mellett arról is beszélt, hogy megtanult "a lidercekkel együtt élni".

Hatodik éve Budapesten rendezik a rendőri és katonai mesterlövészek világkupáját, s a napokban befejeződött versenyen, amelyen 22 ország 162 mesterlövésze vett részt, a rendőri csapatversenyt a Simonyi Ottó-Varga Károly páros nyerte, a rendőri egyéni versenyben is Simonyi Ottó diadalmaskodott, ahogyan ő nyerte az összesített számot, a "best of best" címet is, már másodszor.

A rendőrtiszt taktikai harcászatot tanít rendőröknek és katonáknak a ORFK Rendészeti Szervek Kiképző Központjában. A világkupán elért siker után elmondta, hogy ezen a versenyen csak olyan katonai és rendőri mesterlövők vettek részt, akiknek ez a hivatása. A kétfős csapatoknak összesen 15 feladatot kellett végrehajtaniuk, még éjszaka is kellett lőniük.

A feladatok speciálisan mesterlövész feladatok voltak; a legtöbb feladat egy lövésből, legfeljebb kettőből állt - hangsúlyozta Simonyi Ottó. Mint mondta, különböző távolságokról - 25 és 420 méter között - kellett eltalálni a kicsinyített célterületeket, például 420 méternél is csak egy hat centiméteres célterület volt kijelölve.

"A 100 méteres lövésnél egy 25 milliméteres karika volt az arcon elhelyezve úgy, hogy a lövedék a kisagyat érje. Ebbe kellett egy lövéssel betalálni úgy, hogy ne érintsük a vonalat. Ez nagyon speciális versenyszám volt, maximális felkészültséget és felszereltséget igényelt" - magyarázta.

Hasonlóan különleges, komoly fizikai és szellemi kihívást jelentett az, amikor 150 méterről kellett meglőni egy 5 centiméteres felületet egy emberi arcban úgy, hogy a versenyzők 30 méterre sorakoztak fel a lővonaltól a mintegy 10 kilós fegyverrel, majd be kellett rohanniuk a lővonalba, a földre kellett vetni magukat, meg kellett keresniük a célt, amelyre kétszer kellett lőniük. Mindezt 30 másodperc alatt kellett végrehajtani.

A mesterlövész szerint csak hasonló szituációs gyakorlatokkal lehet edzeni az ilyen megmérettetésekre. A céllövőktől eltérően a rendőri és katonai mesterlövészeknél nincs úgynevezett "belövés" – tette hozzá. A sportlövőktől eltérően a rendőr, katona nem próbálhat az éles lövés előtt, hanem "hideg csővel", adott esetben ötnapi kúszás, mászás után kell a célpontot megtalálnia és egy lövéssel leküzdenie. A mesterlövészeknél az első lövés dönt - magyarázta.

A munkájáról szólva hangsúlyozta, hogy a katonáknál többször kerül sor éles bevetésre, egy katonai misszióban akár hetente két-háromszor is lehet éles bevetés. Egy rendőri mesterlövésznek viszont lehet, hogy az életben csak egyszer kell lőnie, de ettől függetlenül nap mint nap kint van a terepen.

A mesterlövész, legyen rendőr vagy katona elvehet és megtarthat életet. Csak egy dolog számít: az adott körülmények között, az adott pillanatban a törvény szerint ő hogyan dönt. Ez az ő személyes döntése - nyomatékosította, hozzátéve: ez súlyos pszichikai megterhelést jelent, de "erre azt szoktuk mondani, a lidércekkel együtt kell tudni élni". A pszichikai megterhelést rendkívül nehéz feldolgozni, de valaki vagy meg tud vele küzdeni, vagy "kihullik" - mondta.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
HVG Hetilap

Személycserék: a botrány csak ürügy

Régóta tervezte a budapesti rendőrfőkapitány menesztését Gyurcsány Ferenc kormányfő, az országos főrendőr és a rendészeti miniszter széke sem volt éppen stabil, ürügyként kapóra jöttek az elmúlt hetek rendőri botrányai. Az utódoknak válságot kell menedzselniük.

Új-Zéland miniszterelnöke: Sosem fogom kiejteni a terrorista nevét

Új-Zéland miniszterelnöke: Sosem fogom kiejteni a terrorista nevét

Újabb óriásbírságot szabott ki Brüsszel a Google-ra

Újabb óriásbírságot szabott ki Brüsszel a Google-ra

Egy francia miniszter Brexitnek nevezte el a macskáját

Egy francia miniszter Brexitnek nevezte el a macskáját

Újabb kisvasútra költ a kormány 771 milliót

Újabb kisvasútra költ a kormány 771 milliót

Előzetesbe került a csecsemőgyilkossággal gyanúsított nő

Előzetesbe került a csecsemőgyilkossággal gyanúsított nő

Drasztikus drágulás: az új lakások több mint felét árazták át télen, és vastagon fogott a ceruzájuk

Drasztikus drágulás: az új lakások több mint felét árazták át télen, és vastagon fogott a ceruzájuk