szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A pedagógusok teljesítményalapú bérezését kételemű bértábla alapján képzeli el az MSZP-frakció oktatási munkacsoportja.

A teljesítményt figyelembe vevő bérezés csak akkor működhet jól, ha a teljesítmény mérésének rendszere is kidolgozott - közölte Tatai-Tóth András,  az MSZP szakpolitikusa, hangsúlyozva, hogy áttekintette a Fidesz 2001-es javaslatát, az életpálya-modellt, és úgy látja, több közös pont is van az MSZP és az ellenzéki párt javaslata között.

Tatai-Tóth András elmondta: a közalkalmazotti törvény szabályozza, hogy mikorra állhat fel a rendszer, amely nemcsak a pedagógusokra vonatkozik. Hozzátette: a munka jelenleg is folyik a Miniszterelnöki Hivatalban, a munkaügyi minisztériumban, az Államreform Bizottságban. A szakszervezetek véleményét is ismerik, ők azt szeretnék, ha a bértábla értékálló lenne, és azon felül lenne a teljesítményhez kötött bér - tette hozzá a szakpolitikus.  

A szocialista képviselő szerint azt is el kellene érni, hogy a kötelező óraszám és az ahhoz tartozó fizetés stabil kiindulási pont legyen. Ha valaki ezt kétharmadrészt tudja teljesíteni, illetve túlteljesíti, arányosan csökkentett, túlteljesítés esetén arányosan növelt bért kapna - fejtette ki a politikus, hangsúlyozva, hogy Nyugaton ez a modell működik, vagyis a kötelező óraszámhoz nem ragaszkodnak mereven.

Úgy vélte, támogatható megoldás, hogy fenntartják a finanszírozás biztonságát, de a munkaidőbeosztás rugalmasabb lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Két pedagógus szakszervezet éltérő állásponton a sztrájkról

Eltérő álláspontra helyezkedett a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete egy esetleges közoktatási sztrájk meghirdetéséről és más véleményen van a két tömörülés a kormány és a közszolgálati sztrájkbizottság között született megállapodásról is.

MTI Itthon

Megkezdték aláírásgyűjtő akciójukat a pedagógusok

Megkezdte aláírásgyűjtő akcióját, a közoktatási törvény módosításáért és a pedagógusok kötelező óraszámainak visszaállításáért a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), az íveket először az érdekvédelmi tömörülés tisztviselői látták el kézjegyükkel pénteken.

MTI Karrier

A budapesti pedagógusok sem vágynak külföldi tapasztalatokra

A középiskolai pedagógusoknak csupán egy százaléka vállalna egy-két évnél hosszabb ideig tanári munkát külföldön - derül ki a Felvételi Információs Szolgálat felméréséből, amelyben 297 érettségit adó középiskola 2164 pedagógusa vett részt.

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

Lezuhant egy focistákat szállító kisgép Brazíliában

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Babarczy Eszter: Egyszerre van szükségünk megértésre és keménységre

Lazítások jöhetnek Horvátországban, ha nem jelenik meg a brit variáns

Lazítások jöhetnek Horvátországban, ha nem jelenik meg a brit variáns