szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Weiszenberger László állítása szerint nem mondott igazat azon a titokban készült felvételen, ami állásába és politikai karrierjébe került. A kiskunhalasi volt MSZP-s önkormányzati képviselő és kistérségi megbízott azt mondja, hogy csak befolyásosnak akart látszani a felvétel készítője előtt. Azt nem árulta el, hogy miért vágott fel korrupt kapcsolatrendszerével. "A konkrét helyzetben személyes okom volt arra, amit mondtam, de hogy mi, azt nem kívánom részletezni" - fogalmazott.

Weiszenbergert a Hír TV-n keresztül ismerte meg az ország. A férfi egy rejtett kamerás felvételen arról győzködött egy vállalkozót, hogy pályázzon támogatásokra, és ő elintézi, hogy biztosan nyerjen. Ehhez az elnyert összegből vissza kell adnia a pénzből, amit ő majd egy minisztériumba visz el. Weiszenbergert a felvétel megjelenése után napokig nem lehetett elérni, most először nyilatkozott. A Zuschlag-ügyben folytatott nyomozás közben az ügyészség már nyilvánosságra kerülése előtt megtalálta a filmfelvételt.

Weiszenbergert azóta felfüggesztették állásából, és az önkormányati tárca feljelentette. Bajnai Gordon önkormányzati miniszter péntek délután azt mondta, hogy a férfi nem foglalkozott uniós pénzekkel, és az általa említett Rózsa Motel nem kapott EU-s támogatást. A motel volt tulajdonosa viszont állítja, hogy kaptak pénzt, legfeljebb nem uniós forrásból.

Péntek este a Klub Rádiónak nyilatkozott F. Károly, a vállalkozó, aki a titkos felvételt készítette. Ő volt a Rózsa Motel társtulajdonosa. Azt mondta, hogy Weisztenberger közbenjárására sikeresen pályázott a Miniszterelnöki Hivatalnál. Kötöttek szerződést és pénzt is kapott 2003-ban a Rózsa Motel fejlesztésére. A sikeres pályázathoz Nagy Sándor (MSZP) területfejlesztési államtitkár levélben gratulált. Nagy Sándor a Klubrádiónak azt mondta, hogy a támogatást a területfejlesztési alapból fizették ki. Arra nem emlékezett, hogy Weisztenberg járt-e hivatalában, de abban biztos volt, hogy ő nem találkozott vele.

F. Károly azt mondta, hogy amikor Weisztenberger intézte a pályázat aláírását, akkor felhívta telefonon, hogy "most kerül aláírásra, fizetünk, vagy nem". F. Károly állította, hogy nem fizetett. Ezt azért tehette meg, mert a titkos felvétellel sakkban tudta tartani Weisztenberget, aki megismerve a felvételt eltekintett a kenőpénz követelésétől.

A Hír TV pénteken újabb hangfelvételeket közölt, amelyen Weisztenberg hallható. A kistérségi megbízott arról beszél, hogy Zuschlag János mutatta őt be néhány embernek, és így tud pályázati pénzeket intézni. Felsorol több vállalkozót, akiknek már segített. A vállalkozókat megkereste a műsor stábja, de mindannyian tagadták, hogy közük lenne Weisztenberghez. Weisztenberg a felvétel egy másik részén azzal dicsekszik, hogy évente tíz pályázatot tutira sikeresen be tud futtatni évente, ha a megfelelő kenőpénzt visszaviszi Budapestre. Elmondta, hogy négy autója van már, köztük egy Mercedes, pedig három éve még Trabanttal járt.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!