szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A szélsőséges csoportok az október 23-ai ünnep megzavarására készülnek, és mivel érzik, hogy tervezett akcióik ellentétben vannak a lakosságnak a rend megszilárdítására irányuló óhajával, ezért látványos, a médiafigyelmet megragadó akciókat terveznek - hangzott el a nemzetbiztonsági kabinet keddi ülésén.

A kormány nemzetbiztonsági kabinetje kedden Szilvásy György a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter elnökletével ülésezett; a megbeszélésen áttekintették a következő időszak biztonsági helyzetét azzal kapcsolatban, hogy szélsőséges csoportok október 23-án, valamint azt megelőző és azt követő napokban az ünnep megzavarására készülnek. 
 
A várható eseményekről Bencze József vezérőrnagy, országos rendőrfőkapitány és Laborc Sándor dandártábornok, a Nemzetbiztonsági Hivatal megbízott főigazgatója adott értékelést. Rámutattak: a szélsőséges csoportok, köztük neofasiszta szervezetek, valamint a sporttelepekről ismert notórius zavarkeltők - akik közül többnek priusza van - a tavalyihoz hasonlóan idén is a nemzeti ünnep és a polgárok pihenőnapjainak a megzavarására törekszenek.
 
A megbeszélésen elhangzott: a szélsőséges szervezetek maguk is érzékelik, hogy tervezett akcióik ellentétben vannak a lakosság tömegeinek a rend megszilárdítására irányuló óhajával, de éppen ezért látványos, a médiafigyelmet megragadó akciókat terveznek.
 
Terveiket az NBH és a rendőri szervek ismerik és - ahogy az a kabinet ülésén elhangzott - elegendő erővel rendelkeznek ahhoz, hogy - élve törvényes felhatalmazásukkal -, megakadályozzák ezeket a terveket és biztosítsák a közrendet.
 
A tájékoztatás szerint Szilvásy György miniszter az ülés végeztével azt mondta: "a törvényesség követelményeinek mindenben precízen eleget téve, és egymással együttműködve a Nemzetbiztonsági Hivatal, a rendvédelmi szervek készen állnak arra, hogy megvédjék a hivatásos zavarkeltőktől az ünnep méltóságát és a közrendet". "A tavalyihoz  hasonló incidensek elkerüléséhez természetesen szükség van arra, hogy a bejelentett rendezvények szervezői és résztvevői együttműködjenek a rendfenntartó szervekkel" - fűzte hozzá. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Október 23.: nem lesz túlzott rendőri jelenlét

Eddig 103 rendezvényt jelentettek be a fővárosban október 21-22-23-ra, ezek közül a kormányzati épületek előtti demonstrációkat tiltották meg (ezt a Magyar Nemzeti Bizottság szervezte volna).

MTI Itthon

Orbán: október 23-án lesz Fidesz-megemlékezés

Október 23-án lesz Fidesz-megemlékezés, és a legnagyobb ellenzéki párt a népszavazási kampány kapcsán is tart majd nagygyűléseket - mondta Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szerdán a Magyar Televízió Az Este című műsorában.

Szputnyikos vagy astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján

Szputnyikos vagy astrás vagy? Közös identitások alakulnak az oltások alapján

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni

Doku360: Az egészséges zenei élet alapjához közönséget kell nevelni

Menesztik a cseh külügyminisztert, aki sem vakcinából, sem atomerőműből nem akart oroszt

Menesztik a cseh külügyminisztert, aki sem vakcinából, sem atomerőműből nem akart oroszt