szerző:
HavariaPress
Tetszett a cikk?

A környék teljes evakuálásával is számolni lehet, ha nem sikerül lezárni azt a tartálykocsit, amelyből erősen robbanásveszélyes és mérgező izobután szivárog a pótaszepetki vasútállomáson.

Délelőtt fél 12-kor riasztották a tűzoltókat, majd a katasztrófavédelmet a zalai kistelepülés vasútállomására, miután az egyik vasutas felfedezte, hogy egy Szlovéniából érkezett szerelvény egyik tartálykocsijából gáz szivárog. A helyszínre érkezett tűzoltók megállapították, hogy a szivárgó anyag izobután. A 44 tonnás tartálykocsi elméletileg üresen érkezett déli szomszédunktól, azonban technológiailag lehetetlen lefejtéskor a teljes kiürítés, ezért maradt abban a teljes izobután-mennyiség mintegy másfél-két százaléka.

A szivárgás a lefejtő csonknál észlelhető, amit a tűzoltók folyamatos vízsugárhűtés mellett egy speciális tapasszal ideiglenesen lezártak. A teljes tömítést azonban csak a MÁV szakemberei tudják elvégezni, akik már útban vannak a helyszínre. Az érintett vonalon jelenleg a teljes vasúti forgalom szünetel; a vasútállomás épületét kiürítették, lezárták és áramtalanították. Az áramtalanításra azért volt szükség, mert a legapróbb szikra is berobbanthatja a rendkívül robbanásveszélyes gázt. A zalai katasztrófavédelmi szakemberek folyamatosan mérik a gáz koncentrációját a levegőben, a tűzoltók pedig folyamatosan, több vízsugárral hűtik, illetve tartják alacsony hőmérsékleten a tartályt. Mindeközben megkezdték az előkészítését a környék kitelepítésének is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Az EU keményen az asztalra csapott az oltóanyaggyártókkal való tárgyaláson

Putyin tagadja, hogy titkos palotája lenne a Fekete-tengernél

Putyin tagadja, hogy titkos palotája lenne a Fekete-tengernél