szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Öt napon belül kell döntést hoznia a bíróságnak a MÁV Zrt. és a MÁV-START Zrt. kérelméről - tájékoztatott a Fővárosi Bíróság Sajtótitkársága, miután megérkezett a Fővárosi Munkaügyi Bíróságra a vasúti sztrájk jogellenességének kimondását kérő indítvány.

A Főváros Bíróság közlése szerint ha másodfokra kerülne azügy, akkor abban a Fővárosi Bíróság illetékes eljárni.

Gaskó István, a VDSZSZ elnöke korábban elmondta, hogy hasonló követelésekért már több esetben törvényesen sztrájkolt a VDSZSZ. Szerinte a bírósághoz fordulás a MÁV ellenlépése azért, mert a szakszervezet feljelentette a sztrájk idején törvényellenesen fellépő munkaadókat.

Kavalecz Imre, a MÁV Zrt. sajtófőnöke elmondta, hogy a szakszervezet korábban kollektív vitát kezdeményezett, azt kérte, hogy az új nyugdíjrendszer számítása miatt keletkező veszteséget a munkáltató kompenzálja a jövőben nyugdíjba vonuló munkavállalók esetében. A vasúttársaságok szerint azért jogellenes a hétfői sztrájk, mert a munkavállalók javadalmazását kollektív megállapodások rendezik 2007-re, emiatt nem lehet jogszerű a szakszervezet többlet-javadalmazás iránti sztrájkkövetelése.

A vasúti mellékvonalak vonatkozásában a sztrájkfelhívásban megjelölt követeléseket a GKM teljesítette. A MÁV szerint a megfogalmazott követelésekről munkaügyi jogvitának van helye a vasúttársaságok és szakszervezet között, így az emiatt meghirdetett sztrájk ugyancsak jogszerűtlen.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

MÁV-sztrájk: nem született megállapodás

Nem született megállapodás a vasárnap esti tárgyaláson a hétfői sztrájk ideje alatti még elégséges szolgáltatásokról a szakszervezet és a vasúttársaság között, ezért hétfőn 6 órától késésekre, járatkimaradásokra, útvonal-rövidülésekre kell számítani - közölte a MÁV sajtóosztálya.

MTI Itthon

A MÁV a bírósághoz fordult a sztrájk miatt

A MÁV és a MÁV-START ZRt. kérelmet nyújtott be hétfőn a Fővárosi Munkaügyi Bírósághoz a VDSZSZ által megkezdett határozatlan idejű sztrájk jogellenességének megállapítása érdekében - közölte a MÁV Zrt.

Felfrissült a remek ár/érték arányú Fiat Tipo

Felfrissült a remek ár/érték arányú Fiat Tipo

Nem csak marketing: tényleg strapabíróbb az új iPhone kijelzője

Nem csak marketing: tényleg strapabíróbb az új iPhone kijelzője

Annyi lélegeztetőgépet vett a külügy, hogy a felesleges gépeket most megpróbálja eladni

Annyi lélegeztetőgépet vett a külügy, hogy a felesleges gépeket most megpróbálja eladni