szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Draskovics Tibor szerint az idei év a költségvetési egyensúlyteremtés mellett a reformok szempontjából is eredményes volt, mivel a kormány azokhoz a problémákhoz nyúlt hozzá, amelyek valóban feszítik a társadalmat, de az is igaz, hogy a kivitelezésben voltak hibák, és érthetőbben kellene beszélni, világosabbá téve az összefüggéseket. A kormányzati igazgatás összehangolásáért felelős miniszter erről az MTI-nek adott évértékelő interjújában beszélt.

A kormány az ellenzék keltette politikai cirkusz ellenére képes volt a legfontosabb ügyekben következetesen előremenni. Végre abbahagytuk a szembekötősdit, és hozzá mertünk nyúlni azokhoz az alapkérdésekhez, amelyek arról szólnak, hogy az állam mit és  hogyan csináljon, hogy jobb legyen a végeredmény, mint eddig - mondta a politikus. Hozzátette: sokan úgy élik meg - különösen, ha folyton ezt mondják nekik -, hogy valamit elvesztenek, pedig épp az ellenkezőjéről van szó: több lehetőséget kapnak, esélyt arra, hogy a mainál színvonalasabb közszolgáltatásokhoz jussanak,  és kevesebb adó fizetésével, igazságosabb közteherviseléssel gyorsabban fejlődjön az ország. 

Draskovics Tibor hangsúlyozta: a gyorsabb fejlődéshez nagyobb egyéni és közösségi teljesítményre van szükség, a közszolgáltatásokat úgy kell szervezni, hogy erre adjanak nagyobb ösztönzést. Nagy kár, hogy az ellenzék ezt a kiindulópontot sem fogadja el, így a megoldási módokról sem lehet értelmes vitát folytatni - közölte. A miniszter szerint az egészségügyben éppen ez történik: minden változás arról szól, hogy javuljon a rendszer teljesítménye az adófizetők és a betegek érdekében. Furcsának tartja, hogy miközben nagyon sokan kampányolnak a mostani egészségügyi rendszer fenntartása mellett, nincs olyan szereplő, aki jól érezné magát benne.

Draskovics Tibor visszautasította azt a felvetést, hogy az egészségbiztosítási törvénytervezet elleni tiltakozás nagy tömegeket mozgósított volna az országban. Hangos és nyilvánvalóan politikailag motivált kis csoportok próbáltak sikertelenül ellenállást szervezni - vélekedett. Úgy látja: az emberek többsége valószínűleg nem érti, így aggódik, és van benne ellenérzés is. Ezért kell végre érthetően megvilágítanunk, miért lesz számukra jobb és nagyobb biztonságot nyújtó az új rendszer - mondta.

Jövőre - mint mondta - az emberek látni fogják, hogy semmi olyan nem történik, amit az ellenzék előrevetít. Ellenkezőleg, a toborzás kezdetétől megtapasztalják majd, hogy végre valaki megszólítja őket, és elmondja nekik, hogy mihez van joguk. Erre eddig még nem volt példa. Ettől sokaknak megnő majd a bizalmuk a változások iránt - vélekedett.

A miniszter szerint 2009. január 1-je után, amikor a biztosítók megkezdik működésüket, az emberek megtapasztalják, hogy nem lesz rosszabb, "nem a karvalytőke adja be nekik az injekciót", hanem ugyanazok az orvosok, akik korábban, csak tisztább és átláthatóbb viszonyok között. Draskovics Tibor a lényeget abban látja, hogy a kiszolgáltatott, az orvosláshoz nem értő járulékfizetőből ügyfél válik, akinek jogai vannak, akit nem lehet ide-oda rángatni, akivel szemben a szereplőknek teljesíteniük kell a kötelezettségeiket. 

"Baj csak akkor lesz, ha megtörténik, amivel az orvosi kamara elnöke fenyegetőzik, és tényleg betartanak ott, ahol csak lehet. Ha valakinek van bátorsága ilyet mondani, nem tudom, hogyan számol el a saját lelkiismeretével, az orvosi esküjével. Hiszen ezzel azt mondja, hogy ők majd a betegeken állnak bosszút valamiért, ami egyébként nem más, mint a velük szembeni teljesítménykövetelmények megemelése - a betegek érdekében" - mutatott rá. Hozzátette: biztos abban, hogy erre csak a kamarai vezetők, de nem az orvosok készülnek.

A törvény elfogadásánál nagyobb feladatnak nevezte, hogy az új biztosítási rendszert zökkenőmentesen kell bevezetni: az államnak, a magánszereplők részvételével, kiszámíthatóbbá, színvonalasabban működővé kell tennie az egészségügyet. Be kell tudni bizonyítani, hogy ettől már rövid távon is nagyobb biztonságérzet, hosszú távon pedig egészségnyereség várható.

A közigazgatás, a felsőoktatás és az egészségügy átalakítása mellett a miniszter fontos eredménynek tartja azt is, hogy a kormány elkezdte a sokak által mellőzött szabályok következetesebb érvényesítését, a rendteremtést. Példaként említette, hogy az egészségbiztosításban tízezrével kezdtek olyanok is fizetni, akik korábban - mások rovására - elbliccelték a járulékfizetést. Bár a jogviszony rendezése az egyik legkritikusabb dolog volt, a mérések szerint az emberek 80-85 százaléka támogatja. Világossá tettük, hogy aki a kifizetői ablakhoz oda akar állni, mert valamilyen közszolgáltatást vár az államtól, annak a másik ablaknál be kell jelentkezni, és ha csak nincs sajátos élethelyzete, akkor fizetni is kell - érvelt.

Nyíltabban, bátrabban kell beszélnünk ezekről a dolgokról. A tapasztalat azt mutatja, hogy az összefüggéseket megvilágító érvek igazságát az emberek döntő többsége belátja, még ha érzelmileg rosszul érinti is őket. A társadalom érett és megfelelő tájékoztatás esetén józanul mérlegel, ezért indulatok és félrevezetés helyett világos és érthető magyarázatokat érdemel - hangsúlyozta.

A jövő évi tervekkel kapcsolatban azt mondta: az átalakítások folytatódnak, ám 2008 elsősorban a versenyképességet javító lépésekről szól majd, az emberek életviszonyainak drámai megváltoztatásával járó lépést a kormány nem tervez. A legtöbb teendő a közoktatás minőségében, az adminisztratív terhek, a bürokrácia nagyarányú csökkentésében és a közteherviselés - az adó és járulékrendszer - átalakításában van. Számos kiskaput bezárunk, és átrendezzük a teherviselést annak érdekében, hogy a tisztességes adózók a munkához kapcsolódóan kevesebbet fizessenek, növekedjen a foglalkoztatás, és gyorsabb legyen a gazdasági növekedés - mondta az MTI-nek a miniszter.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Kisüt a nap, de ahol nem, ott hó fog esni

Kisüt a nap, de ahol nem, ott hó fog esni

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Motorosok új találmánya sok másik motoros életét mentheti meg

Bezárja üzleteit a Debenhams, megszűnhet a Topshop is

Bezárja üzleteit a Debenhams, megszűnhet a Topshop is