szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A SZDSZ kilépése a koalícióból inkább javította az MSZP és a kormány megítélését, és ezzel párhuzamosan rontotta az SZDSZ támogatottságát – áll a Századvég és a Forsense 2008. május 5. és május 15. között végzett közvélemény-kutatásában.

Az MDF támogatottsága továbbra is 4 százalék, míg az SZDSZ-é mindössze 1 százalékot tesz ki a kérdezettek teljes körében. Az egykori koalíciós pártok támogatottsága együttesen 14 százalékot tesz ki, ami ugyan megfelel a korábbi hónapokban mért értékeknek, de a szavazók arányán belül az MSZP javára történt pozitív átrendeződés.

A biztos szavazó és pártot is választók köre sem változott jelentős mértékben az elmúlt hónap óta, májusban az összes válaszadó 39 százaléka tartozik ebbe a kategóriába. E csoporton belül jelentősebb mértékű a csökkenés a két párt tábora között, de még így is óriási a Fidesz előnye. Jelenleg a legnagyobb ellenzéki pártra a biztos szavazó pártot választók 65 százaléka szavazna (-4 százalékpont), míg az egyedül kormányzó MSZP-re 26 százalék (+7 százalékpont). A két kisebb parlamenti párt közül az MDF támogatottsága jelenleg is 5 százalék, míg az SZDSZ-é szignifikánsan csökkent, a múlt havi 4 százalék után most csupán 1 százalék. Ez az SZDSZ esetében minden idők egyik legrosszabb mért preferencia eredménye.

A májusban készített adatfelvétel alapján az MSZP a leginkább elutasított párt, a megkérdezettek 35 százaléka biztosan nem adná erre a pártra voksát. A Fideszt (19%) ugyanakkor az SZDSZ is megelőzi az elutasítás tekintetében (22%). A szélsőséges pártok jelenleg nem játszanak fajsúlyos szerepet a magyar politikai közéletben.

A pártpreferenciákhoz hasonlóan a kormány és az ellenzék megítélése közötti olló is valamelyest összébb zárult. A megkérdezettek 69 százaléka ítéli negatívan a kormány tevékenységét (-2%), és 53 százalék az ellenzékét (+3 százalékpont). A mindkét oldallal elégedetlenek aránya némiképp emelkedett áprilishoz viszonyítva (32%), míg a csak a kormánnyal elégedetleneké jelentős mértékben, 7 százalékponttal csökkent (36%), a csak az ellenzéket elmarasztalóké pedig nem változott (20%).

A megkérdezettek relatív többsége (49%) továbbra is támogatná a kormány leváltását, de ez egyben 6 százalékpontos csökkenést is jelent a kormányváltók áprilisi táborához képest. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor csak kis mértékben növekedett a kormányt megtartani szándékozók aránya (30%). A Fidesz szavazóin túl a bizonytalan vagy ismeretlen pártválasztásúak közt is a kormányváltást pártolók vannak többen.

A Századvég és a Forsense májusi felmérésében a kormányváltással kapcsolatos kérdések is szerepeltek. A jelenlegi politikai helyzet öt lehetséges megoldási opciója közül májusban is az előrehozott választások támogatottsága a legnagyobb, és az opció támogatása növekedett is április óta. A vizsgálat adatai szerint a válaszadók 49 százaléka választaná ezt az opciót (+6 százalékpont az előző havi eredményhez képest). A második leggyakrabban javasolt megoldás a kisebbségi kormányzás (15%, +5 százalékpont).

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így szigorodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések tavaly óta

Így szigorodtak a járvány miatt bevezetett intézkedések tavaly óta

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért

910 millió forintot kérnek ezért az egyetlen példányban készült sportkocsiért