szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Eddig kétszáz, folyamatban levő bírósági eljárást függesztettek fel és fordultak az eljáró bírók az Alkotmánybírósághoz (Ab) azt követően, hogy egy jogszabályváltozás miatt a bíróságoknak el kell utasítaniuk az egy évnél régebbi parkolási díjtartozással kapcsolatos kereseteket.

A legtöbb beadvány a Pesti Központi Kerületi Bíróságról érkezett, az egyikben -, amelyet kedden kapott meg az Ab - egy bírónő 67 ügyet függesztett fel a módosítás miatt - tette hozzá Sereg András, az Ab sajtófőnöke. Megerősítette, hogy az Ab iktatta a Magyar Parkolási Szövetség (Hungaropark) ugyanebben témában született beadványát is.
 
Tóth József, az 51 parkolócéget, köztük a legnagyobb önkormányzati cégeket tömörítő szervezet elnöke szerint országosan több milliárd forintos kára származna a parkolócégeknek és az önkormányzatoknak abból, ha a rendelkezést nem törölnék el.
 
Mint mondta, szerintük ennek a rendelkezésnek a visszamenőleges, vagyis a jogszabály kihirdetése előtti időkre való alkalmazása aggályokat vet fel. Például az önkormányzatok közterületeiből származó bevételeket vonja el ez a jogszabály, pedig az önkormányzatok hatáskörének jogszerű gyakorlása bírósági védelemben részesül.
 
A szervezet elnöke rámutatott arra: a jogszabály 2007-es megalkotása óta a parkolócégek alkalmazkodtak az egyéves határidőhöz, a probléma az, hogy a szabályozás a megalkotása előtti időkről is rendelkezik, így a régebbi ügyeket nem lehet lezárni. A parkolócégek nem csak a követeléseiktől esnek el, hanem a megindított ügyekben például a perköltséget, az ügyvédi díjakat is állniuk kell, amelyet akkor megelőlegeztek.
 
Vannak olyan ügyek, amelyeknél semmiképpen sem lehetett volna betartani az egyéves határidőt, mivel a parkolótársaságoknak csak 2004 óta van lehetőségük lekérdezni az emberek személyes adatait. A szabályozás bevezetéséig hatalmas kintlévőségek halmozódtak fel, amelyek egy részének behajtása csak ezután kezdődhetett el - hangsúlyozta Tóth József.
 
Még 2006 decemberében született rendelkezés arról, hogy a hatvan napnál régebbi parkolási díjtartozás ügyében felszólító levelet kell küldeni; az ilyen díjtartozások elévülését egy évben állapították meg. A hatóság két hónapot adott a parkolócégeknek, hogy a tartozási felszólításokat kiküldjék. A cégek ezt teljesítették - tette hozzá a szervezet vezetője.
 
A gondot az idei - június 18-án hozott - szabályozás okozza, amely már a "bírósághoz való fordulás idejét maximálja egy évben visszamenőlegesen, így rengeteg - folyamatban lévő - ügyet egyszerűen megszüntetnek" - közölte Tóth József.
 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Shake

Parkolás szüli a mozgáskorlátozottat

Az angol mozgáskorlátozottaknak kiállított igazolvánnyal szabad parkolási engedély jár az útszéli sárga (megállni tilos) vonalakon, a városközpontokban, a parkolóházak ingyenesek, és még a London belvárosába való behajtásért sem kell fizetni.

Hét nap

Parkolási csattanók

Több tízezer parkolási pótdíj miatti per megszüntetéséhez vezethet az az új szabály, amely szerint még a folyamatban...

hvg.hu Itthon

Kipakolt egy ellenőr: van parkolási maffia Budapesten!

Több száz autótulajdonos fizet zsebbe egy budapesti parkolási cég ellenőreinek azért, hogy a hivatalos árnál jóval olcsóbban parkolhassanak egyes kerületekben – legalábbis erre utal a hvg.hu birtokába került dokumentum, amivel egy kirúgott ellenőr „házal” a sajtónál.

A rendőrség megtalálta az autóst, aki a járdán száguldozott Budapesten

A rendőrség megtalálta az autóst, aki a járdán száguldozott Budapesten

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

A világ egyik legnagyobb drogbáróját fogták el Amszterdamban

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég

Az államé lesz a szombathelyi stadiont működtető cég