szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi, hogy kiderüljön: a meg nem valósuló kormányzati negyedre eddig rááldozott milliárdokat hogyan, milyen körülmények között és mire költötte el a kormány.

Szijjártó Péter pártszóvivő ismertette, hogy a kormánynak június 30-ig kellett volna elszámolnia a kormányzati negyedre eddig elköltött tízmilliárd forinttal, ám a kabinet ezt eddig nem tette meg. Ezért a Fidesz elnökségének keddi döntése alapján indítványozzák az Országgyűlésnek a bizottság felállítását.

A politikus hangsúlyozta: bár a negyed építését leállították, a kormány mégis elköltött tíz milliárd forintot erre a célra. Mint az Országgyűlésnek benyújtott önálló képviselői indítványban olvasható, az előkészítés során "jutott szerződés a kormányhoz közel álló bizalmi embereknek, egykori KISZ KB-soknak, volt Perfekt-igazgatónak, ráadásul a beruházás leállítása után 90 millió forinttal növelték a projektcég törzstőkéjét". Az indítványt Balsai István és Cser-Palkovics András fideszes képviselők jegyzik.

Szijjártó utalt arra is, hogy sajtóhírek szerint a Kormányzati Negyed Koordinációs Iroda vezetői és munkatársai százezres, milliós jutalmakat kaptak néhány nappal a beruházás leállításnak bejelentése előtt.

Arra a kérdésre, miszerint az építészbrigád nem kapta meg a pénzét, s ez jogos-e számukra - Szijjártó azt mondta: ez egy eldöntendő jogi kérdés, meg kell nézni azokat a szerződéseket, amelyek alapján még fennálló kötelezettségek lehetnek.

A parlamenti döntést követően csaknem egy hónap szükséges ahhoz, hogy a testület – mely öt kormánypárti és öt ellenzéki tagból állna – megkezdhesse a munkát. Javaslatuk szerint a bizottság megbízatás a feladat elvégzéséig tartana. Kérdésre válaszolva a szóvivő közölte: ha a mai napon a pénzügyminiszter közzé is teszi az elszámolást, a bizottság létrehozása akkor is indokolt, hiszen számos tisztázatlan kérdés van az ügyben.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Kormányzati negyed: június végéig tételes elszámolás

A pénzügyminiszternek június 30-ig tételesen el kell számolnia a Kormányzati Negyed projekt előkészítésére fordított pénzzel, év végéig pedig javaslatot kell tennie a terület hasznosítására - egyebek mellett ezt tartalmazza az a kormányhatározat, amely a Magyar Közlöny pénteki számában jelent meg.

hvg.hu Ingatlanmenedzser

Kormányzati negyed: mennyit buknak a környékbeli lakásokon?

A VI. és a XIII. kerület egyes részein már szinte divat lett a még csak papíron létező kormányzati negyed közelségével hirdetni az ingatlanokat. A környékbeli lakások nem ritkán 20−30 százalékos felárral kerültek a piacra. De milyen hatással lesz az árakra az építkezés meghiúsulása? Csökkennek-e a kínálati árak, és mi lesz azokkal, akik spekulációs céllal vásároltak itt lakást?

MTI Világ

Kormányzati negyed, avagy hogy csinálják a csehek?

A Mirek Topolánek vezette cseh kabinet kormányzati negyed létrehozását tervezi Prága egyik külvárosában. A belvárosi épületek eladásából többet remélnek, mint az új negyed bekerülési költsége. Számolgattak, belevágnak?

MTI Itthon

Kormányzati negyed nélkül is rehabilitálják a Nyugati környékét

A kormányzati negyed építésének felfüggesztése ellenére megmaradt a tágabb cél: a főváros Nyugati pályaudvar környéki rozsdaövezetének rehabilitálása, amelynek előkészítésére ez év végéig kapott megbízást miniszterelnöki megbízottként Görözdi György.

MTI Itthon

Kormányzati negyed: így reagáltak a pártok

Az SZDSZ üdvözli a kormánykabinetnek azt a döntését, amellyel megállítja a kormányzati negyed beruházását. A Fidesz azt követeli, hogy nevezzék meg a felelősöket, míg az MDF szerint egészet ígértek, azonban negyed sem lett belőle.

MTI Itthon

Kormányzati negyed: vis maior miatt hiúsult meg a közbeszerzés

Az ajánlatkérő eredménytelennek nyilvánította a kormányzati negyed felépítésére kiírt közbeszerzési eljárást - mondta Görözdi György miniszterelnöki megbízott az, miután a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. közleménye szerint az eredményről tájékoztatták az ajánlattevőt.

MTI Gazdaság

Új városrész lesz a kormányzati negyed helyén

A kormányzati negyed beruházást szünetelteti a kormány, de a tervezés folytatódik - jelentette be Budai Bernadett kormányszóvivő, hozzátéve: a kabinet nem tett le arról a tervéről, hogy a kijelölt területen új városközpont jöjjön létre.

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Fényes nappal késeltek meg egy férfit Budapesten

Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük

Több tízmilliárdból vásárolna kínai és orosz vakcinát a kormány, Szijjártó megy majd értük

Ezekkel a számokkal lehetett nyerni az ötös lottón

Ezekkel a számokkal lehetett nyerni az ötös lottón