szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az ötágú vörös csillag kommunista jelképként az öt földrész munkásainak összefogását és a proletároknak a forradalmakban kiontott vérét szimbolizálja - mondta szerdán Harsányi Iván, a Pécsi Tudományegyetem történésze.

A szakember a vörös csillag jelentéséről a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának kedden közzétett döntésével kapcsolatban beszélt. A bíróság megállapította: sérült Vajnai Attila, a Magyarországi Munkáspárt 2006 alelnökének joga a szabad véleménynyilvánításhoz, amikor egy önkényuralmi jelkép - a vörös csillag - használatának vétsége miatt a Fővárosi Bíróság 2005-ben elmarasztalta.

Harsányi Iván utalt arra, hogy a Nemzetközi Munkásszövetség (I. Internacionálé) 1864-es megalakulásakor a vörös színű lobogót használta a munkásmozgalom. Elmondása szerint a vörös színű csillagot a szociáldemokraták baloldali szárnya használta először, majd hivatalosan 1919 márciusában a kommunista és munkáspártokat összefogó nemzetközi szervezet, a III. Internacionálé szimbóluma lett. Ezután a kelet-európai országban, ahol a második világháború után szocialista pártok ragadták magukhoz a hatalmat, beépült a nemzeti szimbólumrendszerbe is.

Először az újonnan alakult Szovjetunió második alkotmánya rendelkezett arról 1923-ban, hogy a vörös csillag az ország egyik jelképe legyen. A második világháború után a szocialista országok közül először Jugoszlávia zászlaján szerepelt - közölte. Magyarországon az 1949. augusztus 20-án hozott alkotmány rendelkezett arról, hogy a vörös csillag legyen a népköztársaság egyik szimbóluma, ami az úgynevezett Rákosi-címerben szerepelt. Később, 1957-ben a Kádár-rendszer ezt a címert megváltoztatta, de a vörös csillag megmaradt benne - folytatta.

A történész kijelentette: a keleti blokk országaiban a munkáspártok hatalmának megszilárdításához hozzájárult jelképrendszerük, amelynek elengedhetetlen része volt a vörös csillag. Arra azonban a kutatók eddig nem találtak dokumentumot, hogy a Szovjetunió kötelezővé tette volna az akkori szocialista országoknak a vörös csillag, mint jelkép használatát.

A vörös csillag nem csak a kommunista párt intézményein, hanem állami épületeken, különböző üzemek falain is szerepelt. Ennek egyik legfontosabb példája a magyar parlament kupolájának csúcsán lévő szimbólum volt, ami a moszkvai Kreml egyik bástyáján található vörös csillagot másolta. A mai országok közül a még mindig kommunista vezetés alatt álló Vietnam, Észak-Korea és Kína nemzeti jelképei között találhatjuk meg a vörös csillagot - mutatott rá.
 


 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Vöröscsillag-per: egyelőre maradhat a Btk-ban

Nem köteles közvetlenül, az ítélet alapján megváltoztatni Magyarország az önkényuralmi jelképek használatát szabályozó büntetőjogi tényállást azért, mert az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) szerint megsértették Vajnai Attila munkáspárti politikus szabad véleménynyilvánításhoz való jogát - fejtette ki Lövétei István alkotmányjogász.

MTI Világ

Vöröscsillag-per: Strasbourgban igazat adtak Vajnainak

Sérült Vajnai Attila szabad véleménynyilvánításhoz való joga, amikor önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt a Fővárosi Bíróság 2005. november 16-án jogerősen elmarasztalta - az Emberi Jogok Európai Bíróságának június 17-én meghozott, de csak kedden közzétett döntéséről a politikus által alelnökként irányított Magyarországi Munkáspárt 2006 tájékoztatta az MTI-t.

Marie Kondóért kiált ez a rumli: felfordulást örökölt Biden Trumptól a Time címlapján

Marie Kondóért kiált ez a rumli: felfordulást örökölt Biden Trumptól a Time címlapján

Fejenként 9 milliót fizethet két orosz, mert nem viselt maszkot a repülőn

Fejenként 9 milliót fizethet két orosz, mert nem viselt maszkot a repülőn

Úgy tűnik, a kormány épp most borította fel az oltási tervet

Úgy tűnik, a kormány épp most borította fel az oltási tervet