Tetszett a cikk?

Az SZDSZ-frakcióból kilépett, parlamenti mandátumáról lemondott Gegesy Ferenc , a IX. kerület polgármestere a hvg.hu kérdésére, miért nem indul független képviselőként, aki még mindig „félkarú óriás”, így válaszolt: „Nem. Kétkarú törpe”. A 2010-es önkormányzati választásokon viszont indulna polgármesterjelöltként, függetlenként.


Gegesy Ferenc. Függetlenként akar indulni.
© Dudás Szabolcs
A Ferencvárost tizennyolc éve vezető polgármester, aki két és fél éve egyéni képviselőként az Országgyűlésbe is bejutott, az hvg.hu-nak azt mondta: az SZDSZ vagy teljesen az MSZP-hez köti a sorsát, vagy kiesik az Országgyűlésből. „Nem látok C-változatot” – tette hozzá.

Gegesy szerint a választópolgár nem tudja, hogy az SZDSZ mit képvisel. Szerinte a költségvetési végszavazásnál is csak rossz döntést hozhat az SZDSZ, akár igennel szavaz, akár nemmel. Arra a fölvetésre, hogy lehet tartózkodni is, illetve nem szavazni, a polgármester úgy reagált: az a kérdés, hogy az SZDSZ hozzásegíti-e a kormányt a költségvetés elfogadásához, vagy nem, s ilyenformán tehát csak két lehetőség van.

Ha Gegesyn múlott volna, az adó- és kiadáscsökkentési programot az eddigieknél sokkal erősebben képviselte volna a Szabad Demokraták Szövetsége.  Azt mondta, a télre várható időközi parlamenti választáson nem indul. A IX. kerület első embere más pártba nem lép be. A 2010-es önkormányzati választásokon – ha lesz rá reális lehetősége – szeretne polgármesterjelöltként ismét indulni, függetlenként.

A hvg.hu kérdésére, hogy egy most vasárnapi választáson melyik pártra szavazna, Gegesy kitérő választ adott: „Attól, hogy kiléptem az SZDSZ-ből, még liberális maradtam.” Felvetésünket, amely szerint ezzel voltaképpen annyit mond, hogy jobb híján az SZDSZ-re, a ferencvárosi polgármester nem kívánta kommentálni.

Az SZDSZ idevonatkozó közleménye szerint „ az SZDSZ parlamenti frakciója sajnálattal értesült róla, hogy Gegesy Ferenc a mai napon kilépett a képviselőcsoportból. A Szabad Demokraták Szövetségének képviselőcsoportja köszöni azt a magas színvonalú és kitartó munkát, amit Gegesy Ferenc az elmúlt húsz évben a pártnál végzett – 18 éve mint polgármester, két éve pedig mint parlamenti képviselő is. Távozásával a frakció egy értékes tagját veszítette el. ”

Szegő Péter

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Vélemény

Gegesy Ferenc, Ferencváros polgármestere

A rendszerváltás forgatagában - már aktív szabaddemokrataként - Gegesy Ferencet az újpesti polgárságból adoptálják ferencvárosi polgármesterré, és immár a negyedik ciklusban ő a változó összetételű testület eleje.

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Felborult egy autó Csepelen, ami a baleset után a HÉV síneken állt meg

Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

Videó: hatalmas tűz ütött ki egy szentpétervári gyárépületben

Meghalt Rácz Sándor István 56-os szabadságharcos

Meghalt Rácz Sándor István 56-os szabadságharcos