szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Tervek szerint azok a szülők, akikről a település jegyzője úgy véli, hogy elhanyagolják a gyermeküket, nem kapnák meg a családi pótlékot, helyettük eseti gondnok döntene a juttatás felhasználásáról - írta a szerdai Népszabadság.

A jegyző döntése alapján a hanyag szülőtől legalább egy évig megvonnák a családi pótlék felét, és azt természetben (étkeztetés, közlekedési hozzájárulás stb.) nyújtanák a gyerek számára. Ha a védelembe vétel nem járna sikerrel, és bizonyítható lenne, hogy a gyermek azért elhanyagolt, mert a szülő nem biztosítja számára az alapvető feltételeket, a jegyzői gyámhatóság megvonhatná a családi pótlékot. Vagyis: a szülő nem rendelkezhetne a pénzről, helyette a gyámhivatal által kirendelt eseti gondnok döntené el, a gyermeknek mire van szüksége, mire kell költeni.

Az eseti gondnokok kinevezéséhez a gyermekvédelmi törvény módosítására is szükség van. A jogszabály rögzítené, hogy erre a feladatra a gyermek más közeli hozzátartozóját, az iskolai gyermekvédelmi felelőst, a védőnőt, a családsegítő szolgálat vagy a gyermekjóléti szolgálat családgondozóját, a falugondnokot jelölhetik ki - olvasható a lapban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Itthon

Családi pótlék: nem lesz adóköteles, de hozzá kell adni a jövedelemhez

A családi pótlék bruttósítása és megadóztatása a gyakorlatban várhatóan azt jelenti majd, hogy ez a juttatás adóterhet nem viselő járandósággá válik, amit adóbevalláskor hozzá kell számolni az összes jövedelemhez, de a rá eső adót nem kell megfizetni - értesült kormányzati politikusoktól az MTI pénteken.

Vélemény

Családi pótlék – csak a rászorultaknak?

Ismét felvetődött: csak azok kapjanak családi pótlékot, akik rászorulnak. Csakhogy mutyizó társadalmunkban nehéz a jövedelmekről reális képet kapni, milliomosok vannak minimálbérre bejelentve. Emellett a szükségszerű adminisztráció pontosan az információhiánnyal küzdő, legrászorultabb rétegnek okoz igazán nehézséget. Nagy az intézkedés politikai kockázata is. Szűcs Erika szociális és munkaügyi miniszter asszony a Szólás szabadsága című televíziós műsor január 18-i

Ilyen lesz a hamarosan érkező BMW M4

Ilyen lesz a hamarosan érkező BMW M4

A brit kormány megkönyörült a hódokon

A brit kormány megkönyörült a hódokon

Földhöz csapódott egy repülő Indiában, közel 200-an voltak rajta

Földhöz csapódott egy repülő Indiában, közel 200-an voltak rajta