szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A honvédelmi tárca reményei szerint hamarosan újra szolgálatba állhatnak a MiG-29 vadászgépek, amelyeket több oroszországi gép meghibásodása után vontak ki a légtérvédelemből - közölte a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya.

A Magyar Nemzet csütörtöki számában azt írta, valószínűleg nem emelkedik többé magyar felségjelű MiG-29-es vadászrepülőgép a levegőbe; az eredetileg 28 gépes flotta "üzemképes maradékát jelentő" néhány gép mintegy másfél hónapja vesztegel a kecskeméti légi bázison egy Oroszországban decemberben bekövetkezett katasztrófát követően.

A honvédelmi tárca közleményében úgy fogalmazott, a gyártóval történt konzultáció és a lefolytatott vizsgálat reményeik szerint mielőbb megállapítja a meghibásodás okát, azt megszüntetik, s a MiG-29 típusú repülőgépek újra szolgálatba állhatnak.

Kifejtették, a Magyar Honvédségnél rendszeresített MiG-29 típusú repülőgépek műszaki állapota megfelelő volt, de elővigyázatosságból leállították a rendszeresített repülőgépek repülését mindaddig, amíg a gyártóval történt folyamatos egyeztetést követően az esetleges meghibásodások okát pontosan meg nem határozzák és fel nem számolják.

Hangsúlyozták, hogy a repüléseket nem a magyar repülőgépek meghibásodása miatt állította le a Magyar Honvédség.

Az intézkedés a légtér biztonságát nem befolyásolja, a Jas-39 Gripen típusú repülőgépek folyamatosan ellátják a készültségi szolgálatot - tették hozzá.

Szekeres Imre honvédelmi miniszter tavaly augusztusban azt mondta, hogy MiG-29-es vadászgépek kivonása a haderőből az idei év végéig befejeződhet, így a magyar légtér védelmét már teljes egészében a 2008. januárjában átadott Gripenek látnák el 2010. január elsejétől.

A Kommerszant című moszkvai lap február eleji beszámolója szerint mintegy 200 MiG-29 típusú vadászrepülőgép nem csupán harci feladatok végrehajtására nem alkalmas, de felszállni sem képes. Ezt az oroszvédelmi minisztérium is beismerte.    

Tavaly novemberben és decemberben két ilyen típusú gép is lezuhant egy szibériai egységnél. Akkor az egész országban leállították e gépek repüléseit a balesetek okainak tisztázásig. Először idén januárban a helyi sajtó írt arról, hogy a vizsgálatok váratlan eredményre jutottak: az 1985-ben gyártott gépek lezuhanását a farrész elemeinek levegőben történt széttörése, azt pedig korrózió, illetve anyagkifáradás okozta.

Az orosz légierőnél a Kommerszant szerint összesen mintegy 650 vadászgép van hadrendben, közülük egy korábbi közlés szerint 291 MiG-29-es, s ezek közül mintegy 200 nem repülhetett akkor.

A vizsgálatok elvégzése után idén márciusban 90 gépet zártak ki egy időre a repülési programból, mert nem találták őket elég biztonságosnak a repüléshez, néhányat tovább vizsgálnak és 100 gépnek azonnal repülési engedélyt adtak.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
HavariaPress Itthon

Nem állítják le a MiG-29-eseket

Nem állítják le, és nem korlátozzák a MiG-29-esek repülését a csütörtökön délután, Kecskeméten történt baleset kivizsgálásáig - tudta meg a HavariaPress.

Itthon

Harmadik MiG-jét veszítette el a légierő – kórházban a pilóta

A Magyar Honvédség történetében a maival együtt harmadik MiG-29-esét veszítette el - jelenti a HavariaPress. A kecskeméti repülőtéren történt balesetet túlélő pilóta állapota jó, már a megyei kórházban vizsgálják - közölte a Honvédelmi Minisztérium szóvivője.

Nekiálltak kitakarítani egy szerbiai tavat, még koporsót is találtak

Nekiálltak kitakarítani egy szerbiai tavat, még koporsót is találtak

Kivonul Magyarországról az uniós határőrizeti szerv

Kivonul Magyarországról az uniós határőrizeti szerv

Leelőzte a Volkswagent a Toyota, első lett a 2020-as autóeladásokban

Leelőzte a Volkswagent a Toyota, első lett a 2020-as autóeladásokban