szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyarországi adórendszer változtatásainak célja, hogy az országban megérje dolgozni, az adórendszer igazságosabb legyen, és hogy ne lehessen kikerülni az adózást - mondta Bajnai Gordon miniszterelnök az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) országos vezetői értekezletén.

A miniszterelnök hangsúlyozta: a kormány első intézkedései azt szolgálták, hogy Magyarországon az egyensúly helyreálljon, ennek érdekében a kormány 2009-2010-ben 1300 milliárd forinttal fogja vissza az állami kiadásokat. Így jövőre Magyarország azon kevés európai uniós ország közé fog tartozni, ahol csökken majd az államháztartási hiány, míg a legtöbb tagállamban emelkedik.

Bajnai Gordon kiemelte: az egyensúly érdekében tett lépéseket követően foglalkozni kell azzal, hogy a gazdasági növekedés feltételeit is javítsa a kormány, hogy emelkedjék a mostani 57 százalékos foglalkoztatási szint és az adóváltozások a foglalkoztatás bővítését is célozzák.

A miniszterelnök kiemelte: a kormány első intézkedései már erősítették a befektetők bizalmát, a forint elmúlt hetekben tapasztalt erősödését követően mintegy 400 milliárd forinttal csökkentek a devizatartozással rendelkező családok kölcsönterhei. Az erősödő befektetői bizalmat jelzi Bajnai szerint az is, hogy mintegy a felére mérséklődtek a Magyarországtól elvárt, már korábban beárazott kamatok.

A kormányfő szerint a gazdaságban is látszanak biztató jelek, bár tavaly október óta mintegy 80 ezer fővel nőtt a munkanélküliek száma az országban, de az építőipar legutóbbi adatai már enyhe növekedést mutattak.

Jövőre az szja-ban történő változásoknak köszönhetően az átlagbér környékén, egy év alatt nettó 188 ezer forinttal több lesz a fizetési borítékban, azaz egy kétkeresős családmodell esetén a szülők éves szinten akár mintegy 380 ezer forinttal többet vihetnek  haza. A változások révén 10 munkavállaló közül 9 a személyi jövedelemadó alsó kulcsával fog adózni - emelte ki a miniszterelnök.

Bajnai szerint a vagyonadó is az igazságosabb adóterhelés irányába tett lépés, azonban a 30 millió forintos értékhatár fölötti adózás bevezetésével az új adónem országos szinten 100 lakásból mindössze 5 lakást érint majd, a több mint négymillió ingatlannak csupán az öt százalékát.

A miniszterelnök arról is szólt, hogy jelentős mértékben csökkennek a vállalkozásokat terhelő adók: a munkaadók zsebében is hozzávetőleg 400 milliárd forinttal több marad majd.

Az adóparadicsomok elleni fellépés - amit szintén az igazságosabb adózás irányába tett lépésnek minősített - azt eredményezi majd, hogy az ezekben az országokban alapított cégek kinti extraprofitjából Magyarország is részesedik - mondta. Magyarország 2001-ben adóparadicsomnak minősült az akkori szabályok alapján, és a fejlett államok több tekintetben el is ítélték emiatt. A mostani intézkedések tiszteletben tartják a vállalkozás szabadságát. Reálisan kell látni: a vállalkozások dolga az, hogy törvényes keretek között minél több nyereséget érjenek el, a profitot maximalizálják, az adórendszer dolga pedig az, hogy törvényekkel igazságos adózást valósítson meg. Az új szabályozás tehát nem fogja megtiltani azt, hogy céget lehessen alapítani egy-egy adóparadicsomnak minősülő államban, azonban a módosítás révén Magyarország is kap majd az ott elért extraprofitból - összegezte a miniszterelnök.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
MTI Vállalkozás

Ombudsman: kezelje kritikusan az APEH a névtelen bejelentéseket

Az adóhivatal kezelje kritikusan a névtelen bejelentéseket, mert az APEH-hez 2007-ben érkezett mintegy ötezer névtelen bejelentésnek mindössze 40 százaléka volt megalapozott vagy részben megalapozott - közölte az állampolgári jogok országgyűlési biztosa szerdán az MTI-vel.

Salgó Andrea (hvg.hu) Vállalkozás

Hatszázmilliárd után fut az APEH: segít-e a csődtörvény?

Csaknem 10 ezer vállalkozás ment tönkre az év első négy hónapjában, és ezzel arányosan a hoppon maradt hitelezők száma is erőteljesen emelkedett. Hogyan boldogul az APEH az adósságok behajtásával, és segít-e ebben a helyzetben az új csődtörvény?

MTI Gazdaság

APEH: célkeresztben a cégautó adók

Az adóhatóság az összes folyamatban lévő, és ezután kezdődő átfogó ellenőrzésnél elrendelte a cégautók utáni adófizetési kötelezettség preventív célú ellenőrzését is - közölte az APEH.

MTI Vállalkozás

Vége a pénzkimentésnek offshore cégekbe: az APEH besegít

A szoros együttműködéssel és az információcserével kívánnak hozzájárulni a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) tagországainak, köztük Magyarországnak az adóhatóságai, hogy megelőzzék az offshore cégek segítségével történő adóelkerülést. Erről állapodtak meg pénteken a párizsi székhelyű szervezet Adóigazgatási Fóruma (FTA) ötödik éves találkozójának résztvevői.

MTI Itthon

APEH: ötmilliárddal tartozik a legnagyobb adós

Az APEH 2009 első negyedévében 176 adózónál összesen 42,8 milliárd forint adóhiányt állapított meg, amihez 34,2 milliárd forint jogkövetkezmény társult - derül ki az adóhatóság honlapján nyilvánosságra hozott adatokból. A 176 nagy adósból 113 vállalkozás, 63 pedig magánszemély.

Vállalkozás

APEH-revízió: nincsenek biztonságban a kicsik sem

Kettős nyomás alá kerültek a hazai kapcsolt vállalkozások az RSM DTM Hungary szerint: egymással való elszámolásukat, árképzésüket ugyanis kiemelt figyelemmel kíséri az adóhatóság, a szerződések, árazás területén ugyanakkor gyors reakciókra van szükség a radikális piaci változások miatt.

Vállalkozás

Ki kap hamarabb pénzt az APEH-tól?

Összesen 295 ezer egyszerűsített bevallást küldött ki az APEH múlt hét csütörtökig azoknak, akik úgy döntöttek, az idén az adóhatóság készítse el személyi jövedelemadó-bevallásukat. Aki maga dolgozott, hamarabb kaphat pénzt, írja a Napi Gazdaság internetes oldala.

Mészáros szállodája a Dancing With The Starsra hajt

Mészáros szállodája a Dancing With The Starsra hajt

Gy. Németh: Egy hete nem oltanak koronavírusra a fővárosi idősotthonokban

Gy. Németh: Egy hete nem oltanak koronavírusra a fővárosi idősotthonokban

Az orvostörvény élesedése előtt modellváltásba hajszolnák az orvosképző egyetemeket

Az orvostörvény élesedése előtt modellváltásba hajszolnák az orvosképző egyetemeket