szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A zsidó humor mélyebb rétegeit kutatja egy most megjelent könyv, de nem általánosságban és egyetemlegesen, hanem egy pesti közösség mindennapi életében.

„Minden népnek megvan a maga humora, egy része mindenkinek érthető, de a legtöbb csak annak, aki benne él, a többinek hiába meséled. Nem is csak a nyelv meg a fordítás miatt, mert elég, ha csak elmagyarázod, hogy miről szól. Mindegy, hogy az elején vagy a végén, ha körítened kell, már nem ér sokat.” … „Ezeket, aki nem zsidó, nem értené soha, ha meg elmagyarázod, akkor már rég rossz, csak azt látná, hogy itt összevissza röhigcsélünk minden idiótaságon” - idéz Miért kell Kohn bácsinak négy hűtőszekrény? című könyvében két interjúalanyt Papp Richárd, az ELTE Kulturális Antropológia szakcsoport adjunktusa. Majd mégis megpróbálja értelmezni, kontextusba helyezni a vicceket. Megteheti, hiszen ő nem szórakoztatni akar.

Papp könyve egy pesti vallási és kulturális közösségbe, a Bethlen téri zsinagógába vezeti az olvasót, hogy aztán ott bemutassa a humor szerepét a közösség belső és külső kommunikációjában. A fiatal szerző munkája nem azért érdekes, mert egyedi jelenséget ír le. E sorok írója nem hiszi, hogy az itt olvasható példákat - még ha az interjúalanyok belülről nézve különleges jelentőségűnek gondolják is a humor hatását saját közösségükre - ne lehetne más népcsoportok esetében is hasonlóan elemezni. Papp munkája azért fontos, mert résztvevőként is képes kívülállóként leírni, értékelni, majd kategorizálni kutatása tárgyát, a pesti zsidó humort. Személyes hangú bevezetőjében a szerző felidézi többek közt, hogyan segítette saját közösségbe illeszkedését a tagok öniróniája. Az antropológusként jelen lévő szerzőtől azt kérdezte egyszer két öreg: „megéri neked a Bethlen térről írni?”, majd, miután ő igennel válaszolt, az idős férfiak mosolyogva reagáltak: „Az jó, az jó, ügyes…”
 
A humor meghatározó kulturális tartalom a zsidóság életében, véli a szerző, aki sok-sok példa segítségével kísérletet tesz arra, hogy bemutassa a zsidó humor sokszínűségét és mélyebb tartalmait. Könyve mégsem viccgyűjtemény, aki ekként olvasná, csalódni fog benne. Papp a vicceket, humoros beszólásokat és kommenteket értelmezi, kategorizálja aszerint, hogy éppen milyen élethelyzetekre reflektálnak. Az első fejezetben olyan viccekről értekezik, melyek a zsidó kiválasztottságérzésből eredő felelősségtudat és a mindennapok realitása közti feszültséget vezetik le. Ez az öniróniára épülő humor teszi lehetővé, hogy a sokszor nehezen betartható hagyomány mintái akkor se sérüljenek, ha követői alkalmanként megsértik a normáit. Jó példa erre a viccbéli Kohn bácsi esete, aki a hentes előtt a  „tiltott” kolbászokat, hurkákat nézegeti. Amikor az ég mennydörögni, villámlani kezd, Kohn megadóan azt kérdezi: „No de, Uram, nézni csak szabad.”
 

Külön fejezet foglalkozik azzal a jelenséggel, amikor a humort a mindennapi életben adódó konfliktusok elsimítása érdekében mozgósítják a közösség tagjai. Ezek a viccek nemcsak feloldják a feszültséget, hanem el is veszik az élét a további összezördülések komolyságának, amikor azt sugallják, a zsinagógai közösségek „általában ilyenek”. Gyakori eset például, meséli Papp, hogy valaki közbevág, közbeszól; ilyenkor a kezdeti dühöt megenyhülés („igazi zsidó vagy”, „nem vagy te zsidó véletlenül?”), majd közös nevetés követi, de ugratásra számíthatnak azok is, akik egy időre eltűnnek a közösség szeme elől („Maga meg kicsoda? Mit keres itt egyáltalán? Maga zsidó?”).
 
A „Pesten minden zsidó minden zsidót ismer” jelenséget bemutató fejezetet Papp az alábbi klasszikus viccel indítja: „Két zsidó találkozik Budapesten. Az egyik megkérdezi a másiktól: – Ismered a Kohnt? – Nem. – Na és a Grünt? – Akkor inkább a Kohnt.” A zsidó közösségen belüli konfliktus elsősorban a „zsidó falu” zártságának érzetéből fakad, jellemzi a budapesti helyzetet Papp. „Olyan ez a pesti zsidó világ, mint egy kis falu. Mindenki ismer mindenkit, belelát a másik életébe, sokszor ki is akadsz a sok pletykától, de pont ezért is van ez az otthonosságérzésed is” – jegyzi le a szerző egy interjúalanya véleményét. A barátságos falu és a nyomasztó zártság közti feszültséget a közösség tagjai humorral vezetik le, mint például amikor saját rendezvényeiket „kohnferenciaként” vagy „bibshowként” jellemzik.
 
Könyve záró fejezetében Papp azt mutatja meg, hogyan segíti a humor a magyarországi nem zsidó társadalommal való együttélést, illetve hogyan alakíthatja egy vicc az egyetemleges zsidósággal való kapcsolatot. A szerző rámutat, hogy a „Na és hová álljanak a belgák?”, illetve a „Kohn és Grün koldul a Bazilika előtt” típusú viccek egyszerre oldják és konzerválják a többségi társadalom és a zsidóság közti feszültséget. A humornak ez a része azonban csak befelé működik. „Úgy van ez a zsidó humorral, mint a Cyranóban. Magamat kigúnyolom, ha kell, de hogy más mondja, azt nem tűröm el” – idézi egy beszélgetőtársát Papp, s Raj Tamást citálva rámutat: a zsidó humort azért is érdemes kitüntetett figyelemmel kísérni, „mert azzal, hogy kíséri, alakítja, mélyíti a személyes és közösségi kultúrát és identitást, a legnehezebb körülmények között is elviselhetővé teszi az életet”.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.

Ránk számíthatsz – mi is számítunk Rád!

A koronavírus korunk legnagyobb krízise, melyben szó szerint létfontosságú a hiteles forrásból való tájékozódás. A HVG-ben ebben a helyzetben is elhivatottan teszünk eleget küldetésünknek: pontos, tényszerű és független tájékoztatást biztosítunk olvasóinak.

Arra kérünk támogasd munkánkat, hogy a nehéz körülmények között is naprakész információval szolgáljunk neked.
Egy gyilkosságért 25 évet kapott férfi a magánzárkába kerülve matematikai mérföldkövet ért el

Egy gyilkosságért 25 évet kapott férfi a magánzárkába kerülve matematikai mérföldkövet ért el

Olyan súlyos az orosz olajszennyezés, hogy az űrből is látni

Olyan súlyos az orosz olajszennyezés, hogy az űrből is látni

1000 milliárd forintnyi fogyasztóbarát lakáshitelt vettek már fel Magyarországon

1000 milliárd forintnyi fogyasztóbarát lakáshitelt vettek már fel Magyarországon