szerző:
hvg.hu

Ha a Fidesz elhatárolódna a szélsőséges nézeteket hangoztató politikusaitól, akkor élesebben meghúzná a határokat saját maga és a Jobbik között is, pedig ezt a legnagyobb ellenzéki párt a politikai-ideológiai ügyek tekintetében inkább elmosni igyekszik – nyilatkozta a hvg.hu-nak Krekó Péter az edelényi polgármester nagy vihart kavart nyilatkozatai kapcsán. A Political Capital elemzője szerint a választásokig nem is áll érdekében a Fidesznek, hogy ilyen ügyekben élesen konfrontálódjon a Jobbikkal.

„Szeretem Magyarországot, szeretem a magyar embereket, és én előtérbe helyezem a magyar érdekeket a globális pénztőke, ha úgy tetszik, a zsidó nagytőkével szemben, ami be akarja kebelezni az egész világot és főleg Magyarországot” – nyilatkozta tavaly év végén a helyi tévének Molnár Oszkár fideszes országgyűlési képviselő, Edelény polgármestere. Molnárnak nem ez volt ez első vihart kavaró megnyilatkozása. Egy hónappal ezelőtt került nyilvánosságra egy júniusi romaellenes kirohanása: akkor azokat a szóbeszédeket tálalta tényként, amelyek szerint a megemelt a dupla családi pótlék megszerzéséért a romák által többségben lakott településeken szándékosan olyan gyógyszereket szednek a cigány anyák, hogy bolond gyermekük szülessen és a terhes anyák gumikalapáccsal verik a hasukat, hogy nyomorék gyermekük szülessen.

De még csak nem is Molnár az egyetlen fideszes, aki az elmúlt időszakban inkább a Jobbikhoz, mint a Fideszhez passzoló megnyilvánulásokkal vétette észre magát. Ékes Ilona fideszes politikusként meghirdetett sajtótájékoztatóján minősítette betegségnek a homoszexualitást, hogy utána pártja magánvéleménynek tüntesse fel megnyilatkozását. A szlovák kormányfő magyarországi látogatása előtt pedig Balassagyarmat fideszes vezetése jelentette ki: Robert Fico nemkívánatos személy a határmenti kisvárosban, ezért ne ott lépje át a határt. 

Felmerül tehát a kérdés, hogy az országosan teljesen ismeretlen politikusok akciói nem éppen a vidéken roppantul megerősödött Jobbik ellen megtervezett stratégia részei-e. Tudják-e előre a pártközpontban, hogy melyik helyi erőjük mire készül? Vagy ellenkezőleg: szó sincs megtervezett kommunikációról, sőt, ezek a nyilatkozatok inkébb ártanak a pártnak?

Nagy párt, sokféle vélemény

Ezek a politikai akciók és megnyilvánulások nem előre megírt stratégia részei, az viszont már valóban stratégiai megfontolás része, hogy ezekre a nyilatkozatra a párt miként reagál: elhatárolódik vagy sem – állítja lapunknak Krekó Péter. A Fidesz 2002-ig szűk tagsággal rendelkező „médiapártként” jóval kevésbé volt beágyazódva a társadalomba, mint jelenleg – világít rá az elemző. A fontos szerkezeti váltás 2004 után ment végbe, ekkor a párt megnyílt, és olyan új szervezetek, tagok kerültek be (részben a polgári körös szervezetek bázisából is), amelyek a korábbinál sokkal heterogénebb szervezetté tették a Fideszt.

Ezzel a nyitással olyan tagok is bekerültek a pártba, akik nyilatkozataikkal, megnyilvánulásaikkal ártalmasak lehetnek a szervezetre. „Bár ellenzékben kevésbé rajzolódik ki, a Fideszen belül nagyon eltérő ideológiai, politikai irányzatok élnek együtt, jó példa erre a párt gazdaságpolitikája:  a Jövőkép című gazdaságpolitikai programot 75, különféle irányvonalakat képviselő gazdasági szakértő írta. A kormányzással kapcsolatos eltérő elképzelések kormányra kerülés után sokkal inkább láthatók lesznek” – magyarázta Krekó a hvg.hu-nak.

Mint mondta, egy gyors bővülésen átment nagy néppárt esetében törvényszerű, hogy bizonyos helyzetekben a „periféria” politikusai – mint például legutóbb Molnár Oszkár, vagy korábban Balassagyarmat polgármestere – a párt számára veszélyes nyilatkozatokat tesznek. Ami rendkívüli, hogy míg hasonló esetekben a Fidesz korábban inkább rögtön megvált politikusától (mint például az MTV-székháznál dobálózó Goró Oszkár vagy a parlamentben bekiabáló Arnóth Sándor esetében), Molnár Oszkár nyilatkozatát inkább igyekeztek ignorálni, és helyi üggyé nyilvánítani az elhangzottakat – mondja a PC elemzője.

Könnyen a Jobbiknál köthetnének ki

A Fidesz azért vonakodik elhatárolódni a radikálisabb hangnemű, vagy egyenesen otrombaságokat beszélő politikusaitól, mert azzal támadási felületet ad a Jobbiknak, s ezzel együtt a radikális szavazók elcsábítását még könnyebbé teszi Vona Gáborék számára – állítja Krekó Péter. Látható ugyanakkor, hogy Molnár Oszkár megnyilvánulásait egyre többen elítélik a nem politikai szereplők közül is, aminek hatására egyre kellemetlenebbé válhat a Fidesz számára a politikus védelme. „A párt így jelenleg csak rossz lehetőségek közül választhat, viszont közel sem kizárható, hogy a végén kénytelen lesz 'beáldozni' politikusát” – véli az elemző.

Ennek viszont megvan a maga kockázata: „Ha elhatárolódik a Fidesz, akkor élesebben meghúzná a határokat saját maga és a Jobbik között is, pedig ezt a Fidesz a politikai-ideológiai ügyek tekintetében inkább elmosni igyekszik. A választásokig nem is áll érdekében, hogy ilyen ügyekben élesen konfrontálódjon a Jobbikkal. Ha pedig Molnár Oszkárt kizárnák a Fideszből, lehet, hogy rövid időn belül a Jobbik képviselőjelöltjei között tűnne fel, és a radikális pártnak még hozhatna is szavazókat – ráadásul úgy, hogy a Jobbiknak nem kellene attól félnie, hogy 'középről' sok szavazót veszít az ilyen nyilatkozatok miatt” – magyarázta Krekó Péter. Erre rímel a hvg.hu-nak hétfőn nyilatkozó fideszes mondata, aki Molnár kizárásának firtatására azt felelte: "Attól mi lesz jobb? Átmegy a Jobbikba". 

Az elemző szerint azonban nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a romák ügyében tett Molnár-nyilatkozat a többség véleményével megegyezhet, és bár a magyar közvélemény nagy része eredendően nem zsidóellenes, „a homályos utalgatásokra épülő politikai antiszemitizmus a szavazók egy meghatározható csoportját elérheti”.

Nem létezhet totális kontroll

Krekó Péter szerint tévhit, hogy valamennyi fideszes politikus orbáni kontroll alatt nyilatkozik. Mint mondta, meghatározott ügyekben a párt politikusai kapnak iránymutatást a központokból, hogy milyen kérdésekben milyen nyilatkozatot lehet, illetve kell tenni, ugyanakkor megmarad a mozgástere a politikusnak, különösen önkormányzati szinten. Az önkormányzatok ráadásul külön forrásból gazdálkodnak, ami szerinte szintén autonómiát biztosít a számukra.

Krekó szerint ugyanakkor megfigyelhető, hogy a Fidesz az utóbbi időkben változtatott a kommunikációján, még centralizáltabbá tette: „Mintha szűkülne azon politikusok köre, akik a nyilvánosságban megszólalnak, hiszen a Fidesz biztonsági stratégiát folytat” – mondta. Az elemző arra is felhívta a figyelmet, hogy romaügyekben már az MSZP sem hiteles, és nem is kíván markánsan megszólalni ilyen ügyekben. Ezt jól mutatja a korábban kiszivárgott, a roma választókról szóló stratégiai dokumentum is. Eszerint az MSZP-nek egyszerre kell a roma és a rasszista szavazókat megszólítania. „Ha ez az alapállása egy pártnak, akkor nehéz a romakérdésben hatékony és meggyőző választ adni. Nem véletlen, hogy ezekben az ügyekben az utóbbi időben az MSZP inkább csendben marad” – jegyezte meg az elemző.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Trump nekiment az általa kinevezett jegybankelnöknek

Trump nekiment az általa kinevezett jegybankelnöknek

Indiában nyitotta meg legnagyobb irodaházát az Amazon

Indiában nyitotta meg legnagyobb irodaházát az Amazon

Elvileg egy éven belül kibővítik az M70-est és az M15-öst

Elvileg egy éven belül kibővítik az M70-est és az M15-öst

Ünnepélyes keretek közt avatott fel egy zászlótartót az ózdi Fidesz

Ünnepélyes keretek közt avatott fel egy zászlótartót az ózdi Fidesz

Így előzhetjük meg, hogy a gyerekeinket bántsák a neten

Így előzhetjük meg, hogy a gyerekeinket bántsák a neten

Semmi nem látszik még a dél-budai szuperkórházból, de már költik a pénzt

Semmi nem látszik még a dél-budai szuperkórházból, de már költik a pénzt