szerző:
MTI

Az éjszakai viharos idő okozta károk miatt vasárnap hajnali 5 óráig országszerte csaknem 350-szer kellett kivonulniuk a tűzoltóknak és a polgári védelmi szervezeteknek - közölte Szentes György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője vasárnap.

A tűzoltóságok a viharkárokkal kapcsolatban összesen 337 esetben avatkoztak be. A legtöbb vonulás Budapesten (73), Somogy megyében (54), Veszprém megyében (51) és Komárom-Esztergom megyében (46) történt. A tűzoltóknak legtöbb esetben a csapadék okozta károk felszámolására kellett beavatkozniuk. A Baranya megyei Máza község alsó részét elöntötte a víz, s a terület tele van uszadékfával. Az esőzések következtében Miskolcon megáradt a Szinva-patak, s ezért homokzsákos védekezést kellett végezni.

Vasárnap reggel 6 órától a tűzoltóságok 24 órás váltási rendszert vezettek be, s két váltásban 80-80 fős létszámot árvízvédelmi munkálatokra biztosítottak. A Borsod-Abaúj-Zempléni Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság összesen 540 főt mozgósított a mentési munkákhoz. A viharos időjárás miatt a fővárosban elmarad a 17. K and H olimpiai maratonváltó - tájékoztatta a szervező sportiroda.

Szentes György közleménye szerint Fonyód és Siófok közötti nemzetközi vasútvonalra szombat este fa dőlt, leszakítva a villamos felsővezetéket; a helyreállítás ideje alatt - több mint három óráig - a vasúti forgalom állt az érintett szakaszon. Budapesten, a Stadion Hotel mélyebben fekvő pincéibe betört a víz. A fővárosi tűzoltók a vizet kiszivattyúzták, illetve az érintett rész védelmére homokzsákokat helyeztek el.

Miskolcon a Szinva-patak áradása ellen homokzsákokkal védekeznek. A Fejér megyei Gyúró településen ugyancsak a medréből kilépett patak okozott gondokat, két lakóházat veszélyeztetett, de a lakók kitelepítésére nem volt szükség. A vértesacsai Patóhegy utcában három lakóházat öntött el a víz. Az érintett házakból egy négytagú családot kellett kitelepíteni, elhelyezésüket a polgármester megoldotta.

Szintén gondot okozott a Heves megyei Gyöngyösön a kiöntött Gyöngyös-patak, Parádon a Tarna-patak vízszintjének megemelkedése. Pest megyében Pilisszentkereszt, Csobánka, Pomáz településeknél a Dera-patak áradása veszélyeztetett házakat. A nógrádi Bátonyterenyén a Kecskés- és Medve-patakok vízszintje emelkedett meg jelentősen;  Sámsonházán a Szálaskai-patak kilépett medréből. Veszprém megyében, Bakonybélen a Gerence-patak öntött ki.

A Komárom-Esztergom megyei Pilicscséven egy vályogházat mosott alá a víz, ezért négy főt kellett kitelepíteni. Az érintettek ideiglenes elhelyezésről a polgármester gondoskodott. Tardoson egy családi házba betört a víz, a négyfős családot ki kellett telepíteni, ideiglenes elhelyezésükről ugyancsak a polgármester gondoskodott.

A Pest megyei Kemencén az úttörőtábor területéről az ott táborozó 34 gyereket, illetve öt felnőttet a helyi panzióban helyezték el. Szentendrén négy ház közelében mintegy 1500 köbméter föld csúszott meg, a polgármester, illetve rendőrség a házakat életveszélyesnek nyilvánította, a négy családot rokonoknál helyezték el.

Nógrád megyében az Ipoly kiöntésére számítanak a szakemberek, ezért Hugyag település két alacsonyabban fekvő lakóépületét homokzsákokkal kerítették körbe. Szirákon a vízgyűjtő területről lezúduló víz nyolc lakóingatlant veszélyeztetett, egy vályog építésű ház megrepedt, ezért két embert ki kellett telepíteni, átmeneti elhelyezésükről a polgármester gondoskodott.

Somogyszentpálon a polgármester hat felnőtt és négy gyermek ideiglenesen elhelyezéséről gondoskodott, mert a házukra fa dőlt, az épület megrongálódott. Szentes György közölte azt is, az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnap hajnalban fél ötkor adott ki piros riasztást a nyugati országrész egyes területeiről, erről a jelzőrendszer meghibásodása miatt a katasztrófavédelem telefonon, illetve emailben értesült.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Tegnap óta több mint ötven viharkár Zalában

Szombaton 18 órától vasárnap reggelig több mint 50 alkalommal vonultak ki viharkárokhoz Zala megyében a tűzoltók, a legtöbb segélykérés Balatongyörök, Gyenesdiás és Keszthely térségéből érkezett - tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyelete.

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Mercedes CLA Coupé-menetpróba: mit tud az új kecskeméti autó?

Belgrádi békement – Szijjártó Péter is Vucsics mellett

Belgrádi békement – Szijjártó Péter is Vucsics mellett

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Sok pénzt keresni kevés munkával? Ez ma már nem megy

Változás jön a Chrome-ba: az inkognitó mód tényleg inkognitó lesz

Változás jön a Chrome-ba: az inkognitó mód tényleg inkognitó lesz

Srí Lanka – összehangolt húsvéti merényletsorozat - kétszáznál is több halott 450 sebesült

Srí Lanka – összehangolt húsvéti merényletsorozat - kétszáznál is több halott 450 sebesült

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt

Elvitték a több mint négymilliárdos lottónyereményt