Méghogy nincs itt növekedés? Elég megnézni az árakat – a HVG bevásárlókosara 14,5 százalékkal drágult egy év alatt

A kormány is elismerte már, amit az agrárkutatók régen mondanak: az aszály miatt nőhet a drágulás. Az árakat azonban más tényezők is mozgatják.

  • Gyükeri Mercédesz - Nyusztay Máté Gyükeri Mercédesz - Nyusztay Máté
Méghogy nincs itt növekedés? Elég megnézni az árakat – a HVG bevásárlókosara 14,5 százalékkal drágult egy év alatt

Emlékszik még valaki 2024 júliusára? Dőltek a melegrekordok, Spanyolország nyerte a foci Eb-t, és a kötelező akciózás kivezetésével megszűnt az élelmiszerek árstopja, vagyis hosszú idő után végre piaci(bb) árakkal találkozhattunk a boltokban. A kormány persze nem bírta sokáig hatósági árazás nélkül, az árrésstop azonban legalább az aktuális piaci viszonyokat tükrözi, és nem azt, hogy valamikor régen mi mennyibe került.

A mostani alkalom így azért különleges, mert ugyan 2022 eleje – vagyis az árstop bevezetése óta – hónapról hónapra nézzük meg egy adott termékkör aktuális árait a magyarországi élelmiszeráruház-láncoknál, most először fordul elő, hogy többé-kevésbé normális összehasonlítást tudunk tenni éves alapon. Az árrésstop miatt ennek is megvannak azért a korlátai: enélkül jó eséllyel több termék esetében magasabb árat láthatnánk, bár olyan nagyon nem.

A HVG havi élelmiszerkosarában ugyanis nem átlagárat számolunk, hanem minden termékkategóriából a legolcsóbbat keressük, itt pedig úgyis az átlagosnál kisebb az az árrés, amit a kormány 30 élelmiszer esetében 10 százalékosra korlátozott.

Horváth Szabolcs

A nagy kérdés tehát az: ugyanazt a kosarat mennyiből hoztuk ki 2024. július végén és 2025 júliusának utolsó napjaiban? Nos, akkor átlagosan 7660 forintból jött ki a négy személyre szóló, négy fogásból álló ebéd, most pedig

több mint ezer forinttal nagyobb összeg, 8769 forint az átlagos költés – ez 14,5 százalékos drágulást jelent.

Akármennyire próbálkozik a kormány, ez szabad szemmel látható infláció, amelyet tovább súlyosbít, hogy ez az összeg soha nem volt ennél magasabb, még az árrésstop bevezetése előtti időszakban is 8564 forint volt (februárban) a rekord.

Nézzük, mi áll a drágulás hátterében. A legfontosabb magyarázat az időjárás, elsősorban az aszály, amely kevés termékpályát hagy érintetlenül. A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont hétfőn megjelent elemzésében kiemelte: főleg a kukorica, a burgonya és az alma termésmennyiségére lehet hatással a szárazság.

Az alma messze a legnépszerűbb gyümölcs a magyar fogyasztók körében, a kategória legolcsóbb termékei felmérésünk szerint csaknem 37 százalékkal drágultak egy év alatt, és az áremelkedés aligha áll meg, hiszen erre az évre csökkenő termést jósolnak. A burgonya nagykereskedelmi árszintje 2022 vége óta beállt szint alá nem nagyon tud menni, de itt legalább nincsenek szélsőséges kilengések, mint amit akár a cseresznye, a káposzta vagy a kajszi esetében láthattunk idén. A kutatók azt írták: az aszály a nagy vízigényű hüvelyeseket és a burgonyát érinti érzékenyen, de szinte minden szántóföldi és ültetvényes növénykultúrára hatással van, főleg ha a kritikus fejlődési fázisokban jelentkezik a csapadékhiány.

A legnagyobb probléma azonban a kukorica piacán várható. Ezt megerősíti az Agrárközgazdasági Kutatóintézet legfrissebb prognózisa is, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy Magyarországon a tavalyi szinthez képest 11 százalékkal eshet vissza a termés. A kukorica fontos takarmánynövény, így nem mellékes, hogy a takarmánykukorica idei hazai árszintje jóval a tavalyi felett mozog, július közepén átlagosan 82,4 ezer forint/tonna termelői áron cserélt gazdát, ami az egy évvel korábbit 15 százalékkal múlta felül. A magasabb kukoricaár előbb-utóbb megjelenhet az állati eredetű termékek áraiban is, igaz, azokat más is mozgatja.

Még ott sem örülhetünk igazán, ahol havi alapon csökkentek az árak: a tojás például júniushoz képest 7,6 százalékkal kevesebbe kerül, egy év alatt viszont több mint egyharmadával nőtt az ára. Ez nem a hazai multik ármánykodásának tudható be, az egész EU-ban hasonló az éves növekedés mértéke. Jó hír, hogy egyelőre csökkenés mutatkozik a tavaszi csúcshoz képest, és elméletben jó hír lehetne az is a fogyasztóknak, hogy a tojás – a csirkehúshoz hasonlóan – az árrésstopos termékkategóriák közé tartozik, a valóságban ez azonban annyira volt elég, hogy „csupán” 21 százalékos legyen az éves drágulás a listánkon szereplő csirkemellfilé esetében.

Csökkent ezzel szemben kosarunk másik nagy tétele, a sertéscomb átlagára, egy éve még 1807 forintot kértek átlagosan egy kilóért, most ez a szint 1764 forint. Ezt szakértők annak tudják be, hogy a grillszezonban ma már nagyobb a kereslet a baromfi iránt. Az árszint csökkenése nem magyar jelenség a sertéságazatban, így az lesz a nagy kérdés, hogy a növekvő takarmányárak mellett ezt meddig tudják tartani a termelők.

A kormány mindenesetre már rég elfelejtette a pénzromlás elleni harcban alkalmazott retorikáját, szó sincs a térdre kényszerített, gyomrost kapó inflációról – Nagy Márton ezzel szemben kedden arról beszélt, hogy az év egészére az eddig prognosztizált 4,5 százalék helyett 4,7 százalékos inflációval számolnak. Legalább itt van növekedés, ha már a GDP-nél nem igazán.

De nézzük, hogyan alakultak az árak július végén. Ahogy már említettük, átlagosan 8769 forintból jött ki vasárnapi ebédünk, de a boltok között igen nagy volt a szórás.

A legolcsóbban, csaknem négyszáz forinttal kevesebb összegből a Lidlben jöttünk ki, a második lett az Auchan, a harmadik – már az átlag árszint felett – a Tesco. A legolcsóbb Lidl és a legdrágább Spar között több mint 800 forint volt a különbség.

Az alternatív élelmiszereknél Lidl, Penny, Auchan a sorrend. Itt is tapasztalható némi drágulás, ám az árszint még mindig az árrésstop előtti ár alatt van, ami főleg a laktózmentes termékek árcsökkenésének tudható be.

Mit főztünk ki?
Egy négyfős családi ebéd hozzávalóinak árát gyűjtöttük össze a hat nagy élelmiszerláncnál (Aldi, Auchan, Lidl, Penny, SPAR, Tesco). A mennyiségeknél fajlagos árat számoltunk, tehát bármekkora is volt a kiszerelés, általában a kilós egységárat néztük, kivéve a tojást, ahol tíz darabot számoltunk egységként, a száraztésztát, ahol a jellemző, félkilós zacskót, míg a vajnál és a sajtnál 10 dekás árat néztünk, kiszereléstől függetlenül. A termékeknél ugyanazokat a kategóriákat néztük, a száraztésztáknál például a négytojásos változatot, a tojásnál legalább M-es méretet, a vajnál 82%-os zsírtartalmú változatot. A kiszereléseknél azt kerestük, amelyiknek a fajlagos ára a legalacsonyabb. Ezekből számoltuk aztán ki egy ebéd árát, amely zöldséglevesből, sertéspörköltből, rántott csirkemellfiléből és almás pitéből áll. (A listában szereplő egyes termékek több fogáshoz is felhasználhatók, az egyszerűség kedvéért ezeket egy helyen jelöltük csak.)
A sorozat korábbi cikkeit itt olvashatja el

Nyitókép: Reviczky Zsolt

Útmutató cégvezetőknek

Útmutató cégvezetőknek