szerző:
hvg.hu

Botrány botrányt követett a magyar EU-elnökség első heteiben, az Orbán-kormány fogadtatásánál eddig nem nagyon volt zajosabb az unióban, kivéve talán Berlusconi elnökségének indulását. Elemzők szerint a leginkább kritizált médiatörvény akár továbbra is napirenden maradhat az európai politikai színtéren, ezzel végképp háttérbe szorítva a magyar elnökség szakmai munkáját.

Orbán Viktor egységes támogatást kapott ugyan az Európai Parlamentben (EP) a magyar uniós elnökség programjához, de – ahogy azt a korábbi, egyre élesebb hangú külföldi kritikák után várni lehetett – a szerdai plenáris ülésen nem a szakmai tervek kapták a figyelmet, hanem az a médiatörvény, amely miatt december végi elfogadása óta össztűz zúdul a magyar kormányra.

Az EP-ben a Fideszt is a tagjai között tudó európai néppárti képviselők kivételével szinte mindegyik politikai frakcióban támadták a jogszabályt, amelynek kérdését Orbán inkább elválasztotta volna az uniós ügyektől. A magyar miniszterelnök ráadásul a nemzet elleni támadásként állította be a jogszabályt ért bírálatokat, így, amint erre politológusok is rámutattak, Strasbourgban a törvény melletti érvelés helyett az országot vehette védelmébe.

Orbán Strasbourgban: sértésnek vette a kritikákat
©

Az EP-ülésen kulmináló nemzetközi kritikákat a médiatörvény – sokak szerint nagyon rosszul időzített – december végi elfogadásán kívül a Fidesz-kormány korábbi, többek között a magán-nyugdíjpénztárakkal, illetve a válságadókkal kapcsolatos intézkedései is fűtötték – mondta a hvg.hu-nak Hegedűs István szociológus, a Magyarországi Európa Társaság (MET) civil szervezet elnöke.

Szerinte botrányosan indult a magyar elnökség, és hamar kiderült, hogy a hat hónapig tartó elnökségi szerep nem védi meg a magyar kormányt attól, hogy az EU-intézmények odafigyeljenek a Fidesz vitákat kiváltó, szabadságjogokat sértő politikáira. „Az EU egyre inkább eljut oda, hogy ezeket a kérdéseket nem a tagországok belső problémáinak tekinti” – tette hozzá Hegedűs István.

Nemcsak a médiatörvény kavart vihart

Az EU soros elnökségének átvétele – Silvio Berlusconi olasz kormányfő 2003-as szereplésének kivételével – eddig kevésbé korbácsolta fel a kedélyeket Európában, főként miután a Lisszaboni Szerződés alapján a soros elnökséget betöltő kormány, illetve kormányfő szerepének jelentősége háttérbe szorult. Nem új viszont az a taktika, hogy az elnökséggel járó figyelmet nemzetközi szervezetek arra használják, hogy a nyilvánosság elé vigyék egy-egy tagország vitatható döntéseit. Ilyen volt például 2008-ban az Amnesty International kampánya, amelyben az elnökséget átvevő Szlovéniát vádolták meg az uniós alapértékek megszegésével amiatt, hogy a szervezet szerint az ország nem ismerte el és nem tett semmit 18 ezer állandó lakos nyilvántartásból való korábbi törlése miatt.

A magyar szőnyeg: más mintát látnak benne
©

A magyar EU-elnökséggel kapcsolatban vihart kavart az a hatalmas, 202 négyzetméteres szőnyeg is, amelyet az Európai Tanács épületében állítottak ki. A magyarság történetének különböző szimbólumait és képeit ábrázoló alkotáson szerepel Magyarország térképe 1848-ból, ami a hazánkkal szomszédos országok EP-képviselői szerint Szlovákia, Románia és Szerbia egyes részeit a Habsburg-birodalom részeként jeleníti meg, és a jelenlegi kormány nosztalgikus, sőt, akár irredenta indítékaira utal.

Szintén nagy visszhangot váltott ki az a hír, amely szerint az Európai Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) európai parlamenti frakciójának tagjai egy Budapestre tervezett májusi találkozó Brüsszelbe való áthelyezésével tiltakoznának a magyarországi médiatörvény ellen. A Charles Goerens luxemburgi képviselő által kezdeményezett akciót később lefújták, így mégis a magyar fővárosban rendezik majd meg az EU és az afrikai, karibi és csendes-óceáni térség (ACP) közös parlamenti közgyűlését.

Meddig maradhat még napirenden?

Az Európai Bizottság elnökével, José Manuel Barrosóval lezajlott budapesti találkozóját követően Orbán Viktor strasbourgi fellépése során is megígérte, hogy módosítanak a médiatörvényen, ha az Európai Bizottság szerint erre szükség van. A bizottság kéthetes határidővel, levélben kért választ a kormánytól pénteken azokkal az aggályokkal kapcsolatosan, amelyeket Neelie Kroes alelnök fogalmazott meg egy korábbi bizottsági ülésen.

Eszerint a bizottság a származási ország elvének esetleges megsértésével, a kiegyensúlyozott tájékoztatás túl általános értelmezésének lehetőségével, illetve a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményének az on-demand  (lekérhető)médiaszolgáltatásokra való kiterjesztésével és a médiaregisztrációra vonatkozó szabályokkal kapcsolatban vár további magyarázatot az Orbán-kormánytól. A bizottsági álláspontot csak azután alakítják ki, hogy megkapják a szükséges információkat Budapestről.

Karikatúra a Süddeutsche Zeitungban: meddig marad napirenden?
©

Kérdés azonban, hogy a magyar kormány mikor és hogyan ad választ a kérdésekre: Hegedűs István - még a kéthetes határidőt tartalmazó levél nyivánosságra hozatala előtt - azt mondta, erre vonatkozóan több forgatókönyv is létezhet, az egyik szerint például akár az időt is húzhatják majd Budapesten a bizottság aggályainak áttekintésével. „Egyáltalán nem biztos, hogy a médiatörvény lekerül a napirendről, hacsak a kormány nem szánja el magát egy drasztikus lépésre” – mondta a szakértő a jogszabály lehetséges visszavonására utalva, igaz, ennek valószínűségét csekélynek ítélte.

Megvan viszont az esélye, hogy Magyarországgal kapcsolatban később sem nyugszanak meg a kedélyek, az unióban Hegedűs István szerint ezentúl ugyanis érzékenyebben reagálhatnak a magyar jogszabályváltozásokra, például az új alkotmány létrehozására is.

Navracsics Tibor múlt pénteken az MTV Az Este című műsorában elmondta, hogy a bizottság levelében sok újdonság nem volt, és azt hétfőn adják át a hazai szakértőknek. A miniszterelnök-helyettes az MTI szerint korábban azt is mondta, a múlt heti bizottsági ülésen Neelie Kroes biztossal szóban meghatározták azt a három pontot, amelyekben a bizottság esetleg problémát lát. Hozzátette: természetesen azt ígérte a biztosnak – és mint fogalmazott, "ezt meg is követeli a kölcsönös bizalom" –, hogy a magyar szakértők a lehető legrövidebb időn belül közlik majd az álláspontjukat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
MTI Itthon

Szájert az érdekli, miért maradt el a LIBE ülés online közvetítése

Levélben kért magyarázatot csütörtökön Szájer József, az Európai Parlament (EP) néppárti frakcióvezető-helyettese arra, hogy miért maradt el az EP állampolgári jogi, bel- és igazságügyi bizottsága (LIBE), valamint kulturális bizottsága által a magyar médiatörvény ügyében tartott együttes rendkívüli ülésnek az online közvetítése.

Szegő Iván Miklós Világ

Szalai Annamáriáról vitatkoztak a német Parlamentben

A magyar médiatörvényről vitatkoztak a német Bundestagban a képviselők. A konzervatívok megvárnák a brüsszeli vizsgálatot, és hangsúlyozták: a Bundestag nem a magyar parlament felügyelőtanácsa. Az SPD, a szociáldemokraták viszont kifogásaikat hangoztatták nemcsak a médiatörvény, hanem az alkotmánybíróság jogkörének csorbítása miatt is.

MTI Világ

A Le Monde is Orbán EP-szerepléséről cikkez

A Le Monde francia lap az Európai Parlamentben történtek után azt írta: Orbán Viktor magyar miniszterelnök készen áll a harcra Európa érdekében, de anélkül is, mert mindenekelőtt Magyarországot akarja megvédeni.

hvg.hu Világ

Ma vagy hétfőn küldi el levelét Orbánéknak az Európai Bizottság

Még ma, pénteken vagy hétfőn küldik el Budapestre azt a magyar kormánynak címzett levelet, amelyben az Európai Bizottság kifejti álláspontját a magyar médiatörvénnyel kapcsolatban – mondta a BruxInfónak péntek délelőtt Jonathan Todd, Neelie Kroes, a bizottság alelnökének szóvivője.

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

Újabb szakadást okozhat Franciaországban a Notre-Dame tüze

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

A nyári húsvét még a Brexitet is enyhíti

Vízpárát figyeltek meg a Holdon, ez fontos lehet

Vízpárát figyeltek meg a Holdon, ez fontos lehet

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?

Egry Gábor: Végre egy irredenta emlékmű?

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút

A HVG nem is kívánhatna magának Bruce Willisnél jobb plakátfiút

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban

Emma Thompson tüzelte a tüntető környezetvédőket Londonban