szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A demokratikus ellenzék és a rendszerváltás meghatározó alakja, egykori szabad demokrata politikus szerint az elmúlt két évtized legfontosabb tanulsága, hogy a demokrácia döntő, és meglehetősen kényes kérdése az egyetértés kialakítása az alapvető elvekről.

Csak akkor demokratikus egy alkotmány, ha közösen elfogadott elvei mindenkinek lehetővé teszik, hogy azonosuljon vele - fejtette ki Kis János filozófus Budapesten hétfőn. A demokratikus ellenzék és a rendszerváltás meghatározó alakja, egykori szabad demokrata politikus az Eötvös Károly Intézet alkotmányozásról rendezett konferenciáján kiemelte: az elmúlt két évtized legfontosabb tanulsága, hogy a demokrácia döntő, és meglehetősen kényes kérdése az egyetértés kialakítása az alapvető elvekről. 

Kis János azt mondta, a mai alkotmányozó hatalom "rárontott" az 1989-es alkotmányra, a most készülő alaptörvény megsérti ezeket az alapvető elveket, de ez talán elég sokakat késztet majd arra mindkét oldalon, hogy elgondolkozzanak, mennyiben felelősek a harmadik köztársaság kudarcáért.

És ha majd létrejön az új baloldal és - a Fidesz előbb-utóbb, de egyszer bizonyosan bekövetkező szétesése után - az új jobboldal, akkor a szembenálló politikai oldalak legfontosabb feladata a demokratikus alkotmány alapelveiben, a pártatlan szabályokban való megegyezés lesz, hogy kialakuljanak végre azon keretek, melyek között a politikusok lefolytathatják demokratikus vitáikat a választók "lelkéért és szavazataiért" - mutatott rá Kis János.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Válságban edződött pénzügyminisztere lesz az Egyesült Államoknak

Válságban edződött pénzügyminisztere lesz az Egyesült Államoknak

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Összeesküvés-elméletre építi digitális szabadságharcát a kormány

Hazai pálya: Fél órát álltunk sorba egyetlen lesiklásért, mégis örülünk

Hazai pálya: Fél órát álltunk sorba egyetlen lesiklásért, mégis örülünk