szerző:
MTI

Nem látszik egyelőre, hogy miből finanszírozza majd az átvállalt feladatokat az állam az új önkormányzati rendszerben - mondta Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke szerdán.

Tállai András önkormányzati államtitkár szerdán sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy elkészült a 44 oldalas munkaanyaga az új önkormányzati törvénytervezetnek, amely az ősszel kerülhet az Országgyűlés elé. Az anyagban az államtitkár közlése szerint többek között az szerepel, hogy 2014 után négyről öt évre növekszik majd az önkormányzati ciklus. Az önkormányzati törvény bevezeti a törvényességi felügyeletet, ezzel erősödik az ellenőrzés, és szigorítják az önkormányzati hitelfelvételt és kötelezettségvállalást.

Schmidt Jenő azt mondta, hogy megkapták a munkaanyagot, most tanulmányozzák, és később tartanak egyeztetést a benne foglaltakról. Előzetesen azonban a már megismert részletekről az elnök elmondta: nagyon sok olyan kérdést feszeget a tervezet, amelyre már régóta megoldást várnak az önkormányzatok, de hiányzik belőle az elképzelések anyagi hátterének, a forrásoknak az ismertetése. "Hiába mondjuk azt, hogy az állam átvállalja a tanárok bérezését, ha nem látszik, hogy miből oldja meg" - hangsúlyozta.

Az önkormányzatoktól átvállalt feladatok ezután az államot terhelik majd - fűzte hozzá. Mint részletezte: jelenleg az önkormányzatok évente 1135 milliárd forintot kapnak az államtól feladataik ellátására, míg a települések működése egy év alatt mintegy 2600 milliárd forintba kerül; a két összeg különbségét a 600 milliárd forintnyi, iparűzési adóból származó jövedelem és a 300 milliárd forintnyi saját bevétel csökkenti, de még így is hiányzik több száz milliárd forint az önkormányzatok kasszájából. A vezető szerint támogatnának egy településbarát, a bürokráciát és a szétforgácsolódást felszámoló új rendszert, de garantálni kell az átvállalt feladatok teljesülését.

A járási rendszer kialakításával kapcsolatban azt közölte, hogy elfogadható elképzelés, de vannak buktatói, mint például a területi szervezés és az informatikai háttér biztosítása. Az iparűzési adók igazságosabb elosztásával kapcsolatban Schmidt Jenő azt mondta: figyelembe kell venni, hogy eddig a befolyó összegeket a települések működére fordították, pedig az iparűzési adót a cégek a fejlesztésre fizetik be.  "Most még a működésből ezt a pénzt nem lehet kivenni, de hat-hét éven belül már valóban fejlesztésekre fordíthatják" - fűzte hozzá.

Tállai András a fővárosi sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az intézkedésekre azért van szükség, mert az elmúlt 20 évben az önkormányzatoknál strukturális, működési és gazdasági problémák jelentkeztek; az egész rendszer elaprózódott, ez nehezíti a feladatok és a szolgáltatások megszervezését. Ráadásul az önkormányzatok nagyon eladósodtak, túl sok feladatuk van, amelyek egy része állami lenne.

A jövőben a személyi jövedelemadó rendszerétől függetleníteni kell az önkormányzati rendszert; nem forráselosztást, hanem feladatfinanszírozást kell megvalósítani. Ezért újraszabályozzák a helyi adókat, növelnék a mértéküket, de ezeket a jövőben is az önkormányzatok szednék be - tette hozzá. Újraszabályozzák  és szigorítják az adósságkezelési rendszert. Ennek két szakasza lesz: az első magának az adósságnak a rendezése, amelyben még megmarad a képviselő-testület döntési joga, de a második szakaszban már egy külső biztos kezébe kerül az érintett önkormányzat gazdasági ügyeinek rendezése. Új szankcióként nem indulhatna a következő önkormányzati választáson, nem vállalhatna tisztséget, aki részt vesz egy olyan döntésben, amelynek következményeként eladósodik a település - mondta az államtitkár.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Benyúlt a rácson, hogy megsimogassa a tigrist, majdnem elvesztette a karját

Benyúlt a rácson, hogy megsimogassa a tigrist, majdnem elvesztette a karját

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

Visszatért a börtönbe egy szökött elítélt Ausztriában, mert megunta az örökös nyaralást

12,3 millió vélhetően hibás légzsák miatt vizsgálódik az amerikai közlekedési hatóság

12,3 millió vélhetően hibás légzsák miatt vizsgálódik az amerikai közlekedési hatóság

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?

Miért nem a katolikus egyház fizeti a Notre-Dame felújítását?

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Miért hiányzott Meghan Markle a húsvéti miséről?

Ketten megsérültek, amikor egymásba futott két autó Zuglóban

Ketten megsérültek, amikor egymásba futott két autó Zuglóban