25 éve gyilkolták meg a szovjetek utolsó magyar áldozatát

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Emléktáblát avattak és megemlékezést tartottak Gyulafirátóton a szovjet katonai megszállás utolsó magyarországi halálos áldozatának emlékére. Radics József kőművest 1986. június 16-án gázolta halálra egy szovjet tank a gyulafirátóti kocsmánál.

A megemlékezésen Hende Csaba honvédelmi miniszter arról beszélt: a tragédia megmutatta, hogy a szovjetek a barátinak hazudott de valójában legyőzött nemzeteket "meghódított területnek" tekintették, s a 25 éve tankkal halálra gázolt Radics József a nemzet halottja.

Hende Csaba beszédében kiemelte, hogy a halálos áldozattal járó esemény bárhol a világon előforduló szokványos kocsmai történés lehetett volna, ahol a kivonuló hatóság intézkedését követően a bűnöst a "szükséges és arányos mértékben megbüntetik". "De Radics József története nem egy egyszerű kocsmai történet volt" - fogalmazott a honvédelmi miniszter, mert egy megszálló hadsereg katonái és egy szabadságát elvesztett nép fiai kerültek összetűzésbe egymással. "Jól mutatta a vörös hadseregben uralkodó állapotokat az, hogy a település szélén ott lehetett hagyni egy T 52-es harckocsit, és el lehetett menni a kocsmába" - tette hozzá.

Hende Csaba felidézte, hogy a szovjet hatalmi gőgöt és arroganciát jelképezte az is, hogy egy súlyosan alkoholos állapotban lévő szovjet tisztben felmerült: a harckocsit egy kocsmai nézeteltérés eldöntésére lehet használni. A megfélemlítéssel alátámasztott elhallgatás és elhallgattatás, az orosz nyelvű jegyzőkönyvek, a sugallt vallomások és a megalázó kártérítések is bizonyítják a meghódítás tényét - mondta a honvédelmi miniszter.

Hende Csaba hangsúlyozta, hogy a szabadság értékeléséhez emlékeznünk kell a megszálló hatalom "bábállamára", a Kádár-rendszerre, amely bármikor képes volt átlépni az igazságon, az alapvető emberi értékeken, ha érdekei úgy kívánták. "Az emlékezéssel hitet kell tennünk a jogállam mellett, amely szolgálja és megvédi állampolgárait" - zárta beszédét Hende Csaba, hozzátéve, hogy a jogállamban senkinek nem szolgálhat sem előnyére, sem kárára beosztása, rangja, pozíciója, vagyona, vallása, neme, bőrszíne, vagy nemzeti hovatartozása.

Czaun János (Fidesz) Veszprém-Gyulafirátót városrész önkormányzatának vezetője szerint a 25 évvel ezelőtti történet felidézésekor még ma is a hallgatás falába ütközünk. Emlékeztetett rá, hogy a tragédiát követően, napra pontosan öt évvel később, 1991. június 16-án hagyta el az utolsó szovjet katona Magyarország területét. Az emlékhely kialakításával az önkormányzat "egyszer és mindenkorra" lezárja a félelem korát - mondta Czaun János.

A résztvevők az áldozat özvegyével közösen avatták fel a 36 évesen elhunyt Radics József kőműves emlékére állított táblát, amelyen a következő felirat olvasható: "E helyen vesztette életét a szovjet katonai megszállás utolsó magyarországi áldozata, Radics József/ Állíttatta Gyulafirátót szabadságszerető népe"

A megemlékezésen diákok a Kégl Tamásnak, az Új Horizont című kulturális folyóiratban 2002-ben megjelent "Tankkal a kocsmába" című történeti visszaemlékezéséből olvastak fel részleteket.