szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) munkatársai hétfőn megtagadták tőle, hogy élhessen képviselői jogával, mert nem tekinthetett bele egy levélbe, amely a Lomnici-ügyben érkezett a hatósághoz. Az NMHH szóvivője később újságírókkal azt közölte, hogy a kívánt levelet a hatóság hamarosan közzéteszi a honlapján.

Az NMHH Médiatanácsához érkezett levélbe kívánt betekinteni hétfőn Nyakó István szocialista országgyűlési képviselő, aki szerint ehhez nem kapott lehetőséget a hatóságtól. A levelet az a köztelevízióban dolgozó szerkesztő írta, aki a Lomnici Zoltán volt főbírót kitakaró híradós anyagot készítette. A szerkesztő a levélben a híradás készítésének hátterét tárta fel. "Nem lehet egy egész ország fejére zsákot húzni, nem lehet azt kérni a magyar nemzettől, hogy ne lássanak, ne halljanak" - fogalmazott Nyakó István.

A képviselőt hétfőn Kiricsi Karola, az NMHH szóvivője fogadta, aki azt közölte, hogy az ügyfélszolgálatra érkezett levelet személyiségi jogokra hivatkozva nem mutathatja meg a szerző hozzájárulása nélkül. A képviselő - tette hozzá Kiricsi - mégis tájékozódhat a levél tartalmáról, hiszen a dokumentumot a Médiatanács egyik tagja is megkapta a feladótól a saját Facebook-oldalán, ez a tanácstag pedig rendelkezésre bocsátja a hozzáférést a profiljához Nyakó István számára.

A képviselő kijelentette, hogy magánlevelezésbe nem hajlandó betekinteni, azt pedig képviselői jogai korlátozásának tekinti, hogy a hatóságnál iktatott levelet nem láthatja. Hozzátette, hogy ezt jelezni fogja az Országgyűlés elnökének. Elmondta azt is, hogy mivel tudomása szerint a levél eljutott a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójához is, ezért Böröcz Istvánt is felkeresi, aki a kitakarási ügyben szintén vizsgálatot folytatott le saját intézményében.

Kiricsi Karola később újságírókkal közölte: bár a képviselőnek a Facebookon keresztül a rendelkezésére bocsátották volna a levelet, erre Nyakó István nem volt kíváncsi. A levelet ugyanakkor a hatóság saját honlapján hamarosan közzéteszi, miután kitakarta belőle azokat a tartalmakat, amelyeket a személyes adatok védelméről szóló törvény nem enged közzétenni.

Az úgynevezett Lomnici-ügyben Nagy-Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezetének alelnöke fordult a Médiatanácshoz, ám a testület hatáskör hiányában elutasította az ügy kivizsgálását. Az ebben az ügyben írott szerkesztői levélről is elsőként a szakszervezeti vezető számolt be.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcinával oltást az Egyesült Államokban

Felfüggesztik a Johnson & Johnson vakcinával oltást az Egyesült Államokban

Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Már teszteli a Facebook az újabb társkeresős fejlesztését, videós villámrandikra lehet regisztrálni vele

Már teszteli a Facebook az újabb társkeresős fejlesztését, videós villámrandikra lehet regisztrálni vele