szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Járási jogokkal felruházott települési státusz létrehozását javasolja Hajdú-Bihar megyében az MSZP - közölte Csige Tamás, a párt megyei elnöke és megyei önkormányzati frakcióvezetője kedden.

"A feladatok integrációja és koordinációja mellett (...) területi aránytalanságok jellemzik" a "járások területi kiosztását" - írta a politikus azzal a tervezettel kapcsolatban, amelyet a kormány a közigazgatási reform újabb állomásaként hozott nyilvánosságra.

"A tervezet csak bizonyos esetekben veszi figyelembe a történelmi hagyományokat, és több esetben szakít a már működő kistérségi működési elvvel" - tette hozzá. Csige Tamás szerint Hajdú-Bihar megye településszerkezete indokolttá teszi a járási jogokkal felruházott települési státusz létrehozását.

Szerinte ezzel biztosítható lenne a közszolgáltatásokhoz történő hozzáférés esélyegyenlősége (okmányiroda, járóbeteg-szakrendelés, munkaügyi központok, falugazdászok). Így feloldhatóvá válna a Nyíradony - Vámospércs; a Derecske - Létavértes; a Hajdúnánás - Polgár; a Hajdúböszörmény - Hajdúdorog település részvételével kiosztott járások problémája - írta az MSZP hajdú-bihari elnöke, Hajdúdorog polgármestere.

Javaslatuk az, hogy a felsorolt települések közül, amelyeknek jelentős vonzáskörzete van, kialakulna a vámospércsi, a létavértesi és a polgári járás, míg a többi város - Nyíradony, Hajdúnánás, Derecske, Hajdúdorog, Hajdúböszörmény - önállóan járási jogokkal felruházott városként szervezhetné meg a közszolgáltatási feladatok ellátását, természetesen a megyei kormányhivatal irányítása mellett.

©

A járások kialakításáról tavaly szeptemberben döntött a kormány.

A társadalmi egyeztetés során több mint 600 javaslat érkezett, azoknak több mint a fele arra irányul, hogy egy adott település másik járáshoz tartozzon, harmaduk pedig eltérő járási székhely kialakítására. Az észrevételek két százaléka ágazati jogszabályok módosítására vonatkozik, szintén két százaléka pedig a járások szervezetére - közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hétfőn az MTI-vel, miután lezárult a konzultáció. Az észrevételeket várhatóan február 10-ig dolgozzák fel.

A javaslatok eredményeképpen egyes települések akár más járáshoz is kerülhetnek, a nyilvánosságra hozott járások száma azonban nem változik: a 168 járás és a hét fővárosi körzet fix szám, ami azt is jelenti, hogy az új járás kialakítását tervezőknek azzal kell számolniuk, hogy abban a megyében egy másik járást kell megszüntetni - olvasható a KIM közleményében.

A törvényjavaslat a tervek szerint még februárban az Országgyűlés elé kerül, a járási székhelyeket és az illetékességi területet meghatározó kormányrendeletet várhatóan június végén fogadja el a kormány.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát

"Sárkány ellen sárkányfű" - mondta Orbán, mielőtt megkapta a vakcinát

Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank

Több mint félmilliárd forintért vásárolt képeket a jegybank

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész

Az űr a legvégső határ – Jeff Bezos életútja, 4. rész