szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Vita nélkül, huszonhat képviselő támogatásával elfogadta az önkormányzat 2012-es költségvetését a szegedi közgyűlés pénteki ülésén, a rendeletre az LMP és a Jobbik képviselője szavazott nemmel.

A testület egy héttel korábbi ülésén Botka László (MSZP) polgármester hatórás vita után visszavonta a büdzséről szóló javaslatot, mert ugyan annak alapelveiről – a tanácskozás szünetében - megállapodás született a városvezetés és a Fidesz-KDNP-frakció között, a közgyűlésen azonban már nem lehetett módosító indítványt benyújtani az előterjesztéshez. A megállapodás alapján született új rendelet szerint az önkormányzat 2012-es költségvetésének főösszege mintegy 50,8 milliárd forint.

Botka László
©

Botka László az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta, a 2012-es költségvetés egyetlen jó tulajdonsága, hogy megszületett, ugyanis, ha a közgyűlés nem fogadta volna el a büdzsét, az államkincstárnak mérlegelés nélkül föl kellett volna függesztenie az önkormányzat finanszírozását.

A polgármester szavai szerint azért született "rossz, igazságtalan, a városnak kárt okozó költségvetés", mert a kormányzati intézkedések következtében az előző évhez képest 1,3 milliárd forintnyi elvonás vagy plusz teher sújtja Szegedet.

A jogszabályváltozások következtében két év alatt 30 százalékkal csökkent a szociális célokra fordítható összeg, így a város kénytelen volt megszüntetni számos támogatási formát. A városnak 2012-ben 4-6 százalékkal csökkentenie kellett az oktatási intézményeknek jutó forrást is – tudatta a politikus.

Botka László kifejtette, 2012 volt az utolsó év, amikor a közgyűlés felelős módon dönthetett a város ügyeiről. 2013-tól az önkormányzat iskoláit átveszi az állam és a hatósági ügyek jelentős része is a járási kormányhivatalokhoz kerül. Az önkormányzat költségvetésének főösszege 2013-ban várhatóan nem éri el majd a 20 milliárd forintot – tette hozzá.

A polgármester közölte, a közgyűlés következő ülésén javaslatot tesz egy ideiglenes bizottság létrehozására, amely feladata a kormányzati és parlamenti intézkedések végrehajtásának előkészítése lesz.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!