szerző:
MTI/hvg.hu

Nyílt levélben fordult a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökéhez az MTI üzemi tanácsa, illetve szakszervezete, valamint az MTVA telephelyi üzemi tanácsa, és kérték a közszolgálati hírügynökség önállóságának visszaállítását. Szerintük a közmédiában az egyes szerkesztőségek összevonása nem hozta meg a várt eredményt, és sok újítás csak akadályozza őket a munkában.

Az elmúlt másfél év tapasztalatai alapján a levélírók úgy vélik, hogy a Magyar Távirati Iroda esetében a közmédiában végrehajtott összevonás nem volt sikeres. Szerintük az, hogy egységes működési felületeket próbáltak teremteni végül olyan megoldásokhoz vezetett, amelyek nem segítik, hanem inkább akadályozzák a hírügynökségi munkát.

A levélben egyebek mellett arra hivatkoznak, hogy a hírügynökségi munkának sok sajátossága van, emiatt nem lehet egységesen kezelni a rádiózással és televíziózással.

Aggályosnak nevezték, hogy a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alaphoz került hírügynökségi újságírók vezetői a hírügynökségi tevékenységben nem vesznek részt, azt nem ismerik. A napi munkát az MTI Nonprofit Zrt. munkatársai irányítják, de ők semmilyen munkajogi kapcsolatban nem állnak az általuk irányított MTVA-s dolgozókkal. A rendszer kizárólag azért működik mégis, mert az abban részt vevők a korábbi szokások alapján úgy tesznek, mintha mi sem történt volna – írják a levélben.

A hírügynökségi munka sajátosságai miatt szinte értelmezhetetlen a megrendelő és gyártó fogalma, illetve megvalósíthatatlan ezek világos szétválasztása - ez is a szervezeti egység megteremtése, visszaállítása mellett szól szerintük.

Az MTI-sek panaszkodnak amiatt is, hogy az MTI Nonprofit Zrt. még nem rendelkezik üzleti tervvel 2012-re, pedig már április vége lesz lassan.

Úgy fogalmaznak, hogy „a problémák minden szinten élesek”. Példaként említik itt, hogy másfél éve nem cserélik az amortizálódott eszközöket, számítógépeket, laptopokat, magnókat, mobiltelefonokat, fényképezőgépeket.

Számos feleslegesen bonyolított elszámolási rendet vezettek be: a tömegközlekedést használó újságírókat például a 3000 forintos "bérlet-hozzájárulás" fejében "útvonal-nyilvántartás vezetésére" kötelezték – tették hozzá.

„A széttagoltság miatt mindmáig nem sikerült és valószínűleg nem is lehet hatékony felelősségi rendszert kialakítani a "hírgyártásban". Az erre a célra felállított hírbizottság sem talált megoldást erre a súlyos problémára. Az összevonás eredményeként az eddig viszonylag hatékonyan működő, adósságoktól mentes MTI megszűnt, elvesztette gazdálkodási önállóságát és felelősségét” – olvasható a levélben.

A kezdeményezést a közmédia hírügynökségi területén dolgozó 128 munkatárs aláírásával is támogatja – jelezték.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Videó: végül Orbán Viktor is befutott az EU-csúcsra

Videó: végül Orbán Viktor is befutott az EU-csúcsra

Elfogták a halálkamionos bűnszervezet egyik szökésben lévő vádlottját

Elfogták a halálkamionos bűnszervezet egyik szökésben lévő vádlottját

Kivágtak több fát a Tabánban

Kivágtak több fát a Tabánban

Így számoljunk le a halogatással. Most!

Így számoljunk le a halogatással. Most!

Palkovics: Miért fenyegetném meg az Akadémia elnökét?

Palkovics: Miért fenyegetném meg az Akadémia elnökét?

Merkel is megszólalt a Brexit halasztásáról

Merkel is megszólalt a Brexit halasztásáról