szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Lesznek államilag finanszírozott helyek azon a tizenhat szakon is, amelyeken eredetileg csak önköltséges formában lehetett volna tanulni - erről állapodott meg Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája csütörtökön Budapesten.

Mégis lesz államilag finanszírozott hely azon a 16 szakon is, ahol a kormány eddigi tervei szerint ilyen nem indult volna – erről állapodott meg egymással a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája és a kormány. A HÖOK elnöke, Nagy Dávid szerint a felvett hallgatók 15-20 százaléka kaphat állami támogatást, ezeken a szakokon magasabb lesz a pontszám az egyébként megállapított 240 pontos bekerülési határnál.

A hallgatói szerződésekről áprilisig állapodnak meg Balog Zoltán szerint, ezek várhatóan módosulnak majd, annak az évfolyamnak a tagjai, akik már aláírtak ilyet tavaly, szintén az új megállapodást írják majd alá.

Az emberi erőforrás miniszter azt mondta, a kérdésekről a Rektori Konferenciával is konzultának majd, azokkal a szervezetekkel azonban „akiknek nincs megfelelő felhatalmazásuk”, mint a Hallgatói Hálózat, nem tárgyalnak. Nagy Dávid ezzel kapcsolatban azt mondta, ők folyamatosan egyeztetnek a HAHÁ-val, és a többi szervezettel is a tavaly év végén létrehozott Országos Felsőoktatási Egyeztető Fórummal.

Balog Zoltán szerint „nem cél a forráskivonás” a felsőoktatásból, sőt plusz forrásokat fordítanak a területre, így tízmilliárd forinttal növelik a kutatóegyetemek támogatását például.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma

12 ezer fölé emelkedett a járvány magyar áldozatainak száma

Az orvosok sem tudják még, mikor kapják kézbe a megemelt bért

Az orvosok sem tudják még, mikor kapják kézbe a megemelt bért

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok

Hiába a világjárvány, környezettudatosabbak nem igazán lettek a magyarok