Tetszett a cikk?

Nem tudott a BKV Zrt. és a kommunikációs cégek közötti szerződésekről – ezt mondta Hagyó Miklós irodájának egykori vezetője tanúkénti meghallgatásán kedden a Kecskeméti Törvényszéken.

Homonnai János ügyész kérdésére az egykori irodavezető elmondta: 2006 végén Hagyó Miklós főpolgármester-helyettessé történt megválasztása után kezdett dolgozni a budapesti városházán az elsőrendű vádlott irodavezetőjeként, közalkalmazotti jogviszonyban. Az iroda vezetését 2008 márciusáig tudta ellátni, ekkor az MSZP III. kerületi elnökévé választották, és ez összeférhetetlenné vált közalkalmazotti jogviszonyával. Hangsúlyozta: területrendezési szakismerettel rendelkezett, a munkájára igényt tartottak, ezért megbízási szerződéssel továbbra is dolgozott Hagyó Miklós irodájában.

Hagyó Miklóst akkor ismerte meg, amikor Molnár Gyula egykori MSZP-s főpolgármester-jelölt választási kampányában dolgozott – tette hozzá.

A tanú egy kérdésre azt válaszolta: személyesen ismerte az önkormányzati cégek vezetőit. A cégek közül a BKV Zrt. volt a legfontosabb, annak vezetői a fontos ügyek illetve az állandó sztrájkfenyegetettség miatt sűrűn voltak megbeszéléseken, bizottsági üléseken a városházán. M. Ernő másodrendű vádlottat ismerte, ő minden héten ott ült Demszky Gábor főpolgármester kabinetjének ülésein – mondta még.

Az ügyész a tanút a BKV Zrt. és az Európa Kht. közötti kommunikációs szerződésről kérdezte. A vádirat szerint az Európa Kht. vezetőjét - H. Györgyit, aki a vád időszakában az MSZP III. kerületi vezetőségének volt a tagja - ő mutatta be R. Miklós nyolcadrendű vádlottnak, aki a BKV Zrt. kommunikációs vezérigazgató-helyettese volt. Az egykori irodavezető azt mondta, ez előfordulhatott, de többre nem emlékszik.

A tanú közölte, tudott arról, hogy H. Györgyi egy nagy példányszámú, ingyenes lapot szerkesztett, szavai szerint ő a "szívében" szocialista volt, de "pártatlan" volt, mint újságíró.

A BKV Zrt. "sajtópályázat kiírásának havi rendszerességgel történő lebonyolítására" kötött szerződést az Európa Kht.-vel, ennek értelmében 2007 júniusától 2009 áprilisáig 13,46 millió forintot fizettek ki.

A bíróság tanúkörözést adott ki H. Györgyi ellen, mivel ő idézések ellenére nem jelent meg a bíróság előtt.

Az egykori irodavezetőt a Soda Reklám Tanácsadó és Szolgáltató Kft. és a BKV Zrt. közötti kommunikációs szerződésekről is kérdezték, de ő azt mondta, ezekről sem tudott. Az említett kft. a "kisföldalatti luxusmetróvá történő pozicionálása", valamint a "Libegő, a Sikló és a Fogaskerekű Vasút népszerűsítése" tárgyában tanulmányokat készítette. A két tanulmányért 18 millió forintot fizetett ki a közlekedési vállalat.

A tanú azt mondta: ismerte a Soda Kft. ügyvezetőjét, K. Erikát - aki szintén tagja volt az MSZP III. kerületi vezetésének -, de a közlekedési vállalat és a kommunikációs cég közötti szerződésről nem tudott.

Csütörtökön tanúmeghallgatással folytatják a Hagyó-per tárgyalását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Karambol az 52-esen, egy kamion a fákig csúszott az ütközés után – helyszíni fotók

Karambol az 52-esen, egy kamion a fákig csúszott az ütközés után – helyszíni fotók

A legmagasabb koronavírus-készültséget vezették be Manchesterben és környékén

A legmagasabb koronavírus-készültséget vezették be Manchesterben és környékén

Rendőrség: Nem veszélyes a közrendre a színművészeti elfoglalása

Rendőrség: Nem veszélyes a közrendre a színművészeti elfoglalása