szerző:
HavariaPress/MTI

Megszökött a házi őrizetből két, korábban rablógyilkosság miatt bíróság elé állított ároktői férfi. Rostás Henriket és Rostás Elemért keresik a rendőrök - értesült a HavariaPress.

Pénteken éjjel tűnt el ároktői otthonából a két férfi: a 26 éves Rostás Henrik és az 51 éves Rostás Elemér a bíróság által elrendelt házi őrizet szabályait megszegve, ismeretlen helyre távozott. A rendőrség a honlapján szombat délelőtt annyit tett közzé, hogy fogolyszökés miatt indult eljárás a 26 éves Rostás Henrik és az 51 éves Rostás Elemér ellen, akik péntek éjjel a házi őrizet szabályait megszegve ismeretlen helyre távoztak. A rendőrség azonnal megkezdte a két személy felkutatását, a Tiszaújvárosi Rendőrkapitányság fogolyszökés miatt indítottak eljárást.

Rostás Henrik körülbelül 175 centiméter magas, rövid, fekete hajú, sportos testalkatú férfi. Utolsó ismert ruházata: világoskék farmernadrág, fekete pulóver, kék sportcipő. Rostás Elemér körülbelül 170 centiméter magas, kopasz, pocakos férfi. Utolsó ismert ruházata: világoskék farmernadrág, fehér sportcipő és szabadidő felső.

A hattagú banda az ügyészség szerint 2008-2009-ben tucatnyi alkalommal támadt rá 70-80 éves emberekre Budapest peremkerületeiben, illetve vidéki településeken. A büntetett előéletű, egymással szoros rokonságban álló ároktői férfiak gátlástalan, embertelen módon bántak kiszemelt áldozataikkal. Maszkban, csuklyában éjszaka törtek rá az idős emberekre otthonaikban. Megkötözték, ütötték, rúgták kiszolgáltatott áldozataikat, elrabolták készpénzüket, ékszereiket, értékeiket. Két idős ember belehalt sérüléseibe, a vádhatóság szerint több másik esetben is megállapítható az emberölés kísérlete. Az eljárásban a vádlottak többsége tagadta bűnösségét.

Az elsőfokú büntetőperben a bizonyítási eljárás javarészt már lezárult, a Fővárosi Törvényszéken szeptemberben voltak a perbeszédek. Az ügyész a hat vádlott közül ötre tényleges életfogytiglant kért nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, számos minősített rablás, testi sértés, személyi szabadság megsértése és más súlyos bűncselekmények miatt. A védők ugyanakkor bizonyítottság hiányában jobbára felmentést indítványoztak. Az elsőfokú ítéletre rövidesen sor kerülhet.

Az ároktői banda büntetőpere tavasszal azért is vált ismertté, mert több vádlottnál letelt az előzetes letartóztatás törvényben megszabott négyéves felső határa, s ezért meg kellett szüntetni fogva tartásukat, így kerültek többen is házi őrizetbe a súlyos büntetőügy vádlottjai közül.

Handó Tünde május közepén célvizsgálatot rendelt el, és azt kérte a Fővárosi Törvényszék vezetésétől, vizsgálják meg a soron kívüli ügyek gyakorlatát, illetve tárják fel, mi akadályozza a hasonló ügyek gyorsabb befejezését, majd jogszabály-változtatásokat, bírósági létszámbővítést és az illetékességi, hatásköri szabályok módosítását kezdeményezte a büntetőperek gyorsítása érdekében.

A büntetőeljárás módosítására irányuló legutóbbi törvényjavaslatot éppen pénteken nyújtotta be az igazságügy-miniszter a parlamenthez. A megszavazása esetén január elsején életbe lépő módosítás többek között a házi őrizet idején a gyanúsítottra, vádlottra helyezhető mozgásérzékelő alkalmazásának szabályait rögzíti.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Kinyitott a Balaton

Kinyitott a Balaton

Gyorsabban terjed, mint az ebola, már kanyaró-világjárványtól tartanak

Gyorsabban terjed, mint az ebola, már kanyaró-világjárványtól tartanak

Erdő Péter: Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is

Erdő Péter: Csak mert valaki magyarnak születik, még nem lesz rögtön keresztény is

Halálos helikopterbaleset

Halálos helikopterbaleset

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Új illatú, alig használt ez az eladó szentesi 1500-as Lada

Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?

Se Jégvarázs, se Mickey egér – Miért kihagyhatatlan az osztrák Familypark?