szerző:
M. László Ferenc
Tetszett a cikk?

Megromlott a viszony a Fidesz két legerősebb ifjú titánja, az Orbán-utódként is emlegetett Lázár János és Rogán Antal között – tavasszal heteken keresztül erről cikkezett a sajtó. A hvg.hu információi szerint Orbán vert éket közéjük, amikor megpróbálta rávenni Rogánt, hogy vegye kézbe a kabinetjének irányítását, ami a Lázár vezette Miniszterelnökségen belüli miniszterelnökség lett volna.

Komoly feszültségek kísérték a kormányalakítás folyamatát, és a konfliktusok szinte kivétel nélkül Lázár János személye körül, tevékenysége miatt alakultak ki – mondta több, számos politikai kérdésben egymással szemben álló kormánypárti forrás a hvg.hu-nak.

Bár a két új név kivételével a második Orbán-kabinet miniszteri változások nélkül átalakult harmadik Orbán-kormánnyá, a miniszterelnök tavasszal egy olyan ötlettel állt elő, mellyel szembeállította a Fidesz jelenleg két legerősebb emberét a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánost és a parlamenti frakciót irányító Rogán Antalt. A miniszterelnök a múlt hét csütörtökön nevezte meg miniszterjelöltjeit, akik közül egyedül Seszták Miklós fejlesztési és Trócsányi László igazságügyi tárcavezető jelentett változást a miniszteri posztokon. 

A hvg.hu mind Lázár, mind Rogán környezetéből úgy értesült: miközben Orbán számos területet átcsoportosított a minisztériumokból Lázárhoz – tovább növelve a kabineten belüli befolyását –, a frakcióvezetőt egy sokkal befolyásosabb poszttal kínálta meg. Forrásaink szerint arra kérte Rogán Antalt, hogy legyen a jobbkeze, az új kormányban irányítsa a miniszterelnöki kabinetet.

Orbán személye körül

„Tóni az Orbán személye körüli miniszter lehetett volna” – így jellemezte az egyik, a Miniszterelnökségen zajló munkára rálátó forrás a kormányfő ötletét. A forrás hangsúlyozta: ezt a munkát nem miniszteri, vélhetően államtitkári rangban végezte volna, viszont a helyzetből – az Orbánnal való szoros munkakapcsolatból – adódóan Rogán a legfontosabb ember lehetett volna az új kabinetben.

Orbán, Lázár, Rogán - ki ül közelebb?
©

Forrásaink szerint ez a terv állította szembe egymással a két politikust, sőt, a Fideszben szinte mindenki erre a konfliktusra vezeti vissza a két politikus kényelmetlen ügyeiről az utóbbi hónapokban kiszivárgott információkat. Állítólag Rogán Lázárt, Lázár pedig Rogánt vádolja azzal, hogy „lejáratókampányt” folytat a másikuk ellen, több forrásunk is azt mondta, a pártársaikkal folytatott beszélgetésekben erre mindkét politikus tett már utalásokat. Viszont ha újságírók kérdezték őket a sajtónak tartott háttérbeszélgetéseken arról, hogy van-e ennek bármilyen valóságalapja, akkor határozottan tagadták, hogy közük lenne a szivárogtatáshoz.

Milliós botrányok itt és ott

A frakcióvezetőről az áprilisi választási kampány utolsó hetében derült ki, hogy a vagyona egy részét nem írta bele a parlamenti bevallásába. Rogán Antal először a budai Pasa parki lakásában talált pluszterületet, többek közt egy tetőteraszt, ezért korrigálnia kellett országgyűlési képviselőként kötelező vagyonnyilatkozatát, majd a hvg.hu számolt be arról, hogy a balatonlellei villájának a méretei sem stimmelnek. A botrány kirobbanását követően a sajtó kiszúrta, hogy a frakcióvezető milliókba kerülő órákat hord, illetve felső kategóriás autóval jár. A HVG a választások utáni héten pedig arról írt, hogy az ügyészség vizsgálódik a Rogán vezette önkormányzatnál, hatósági ügyekben iratokat kértek be az V. kerületből. Később a Magyar Narancs arról cikkezett, hogy a miniszterelnök kommunikációs főtanácsadója – akinek hivatalosan semmilyen állása, fizetése nincs – rendszeresen feltűnik egy olyan lakásban, amely a belvárosi önkormányzat tulajdonában van.

 

Az Átlátszó oknyomozó portál május 21-én mutatott be egy olyan szerződést, melyet Lázár írt alá, és amely szerint a miniszterjelölt Csehországban fog fácánra vadászni novemberben, 23 millió forintért. Lázár nem cáfolta, hogy ő szignálta a szerződést, de azt állította, ez nem az ő pénze, egy nagyobb társaság fog vadászni, ők dobták össze a pénzt, amit ő csak befizet. Az Origó pedig pert indított annak kiderítésére, hogyan keletkezhetett az a hárommilliós hotelszámla külföldön, melyet Lázár és a kiküldetésben részt vevő társa hozott össze. A miniszterjelölt visszafizette a költségvetésbe a pénzt, a hvg.hu-nak szerdán pedig azt mondta, ezért tett így, mert ezzel elkerülhette, hogy nyilvánosságra kelljen hoznia, kikkel folytatott titkos találkozókat külföldön. Az origós cikksorozat megjelenését követően hirtelen távoznia kellett Sáling Gergő főszerkesztőnek. Mivel a kiadó indoklását egy sor újságíró nem fogadta el, és a szerkesztőségben meg vannak győződve, hogy többek között ennek a cikksorozatnak is köze van Sáling elbocsátásához, ezért további elbocsátások várhatók.

Igenis, miniszterelnök úr!

Több forrásunk is megerősítette, áprilisban annyira előrehaladt az ügy, hogy Rogán elkezdte szervezni a csapatát a kabinet kialakításához. Bár formálisan, miniszterként Lázár a Miniszterelnökséget irányító miniszterként felette állt volna Rogánnak, információink szerint több tekintetben függő helyzetbe került volna tőle: mint egy forrásunk magyarázta, Lázárnak Rogánnal vagy valamelyik munkatársával kellett volna időpontot egyeztetnie, ha be akart volna jutni Orbánhoz.

Aki Orbánt birtokolja, az mindent visz
©

Márpedig jelenleg a kormánytagok közül Lázár van – a szó szoros értemében – a legközelebb Orbánhoz. Irodáik között legfeljebb 50 méter van az Országgyűlés déli szárnyában, a miniszterjelöltnek egy emeletet kell gyalogolnia, ha beszélni akar négyszemközt a főnökével (Rogán frakcióvezetői irodája viszont egy másik épületben, a képviselői irodaházban van). Több kormánytag is arról beszélt a hvg.hu-nak, hogy a kormányalakítási tárgyalások alatt felmerült, hogy az államtitkárból előléptetett Lázár – miként a többi miniszter – kapjon saját épületet, költözzön ki a parlamentből, ám két miniszterelnökségi munkatárs is azt mondta a hvg.hu-nak, a költözésnek semmi jele. Igaz, azt is hozzátették, egyelőre az államtitkári karból is csak nagyon kevés emberrel közölték, hogy folytathatják-e, és hogy hol. Ezért azt sem tudják, az új kormányszerkezet hogyan, mely épületekben fog működni. A kormányban mindenki az úgynevezett statútum-rendeletet várja, amely ezeket a kérdéseket tisztázza, de az egyelőre – ahogy forrásaink állítják – a Lázár bizalmi emberének számító Vidoven Árpád, a parlamenti ügyekért felelős helyettes államtitkár fiókjában van meg. 

„Ha racionálisan végiggondoljuk, biztosan ki kell költöznie, mert egy miniszter nem székelhet a törvényhozásban. A miniszterelnök más kérdés, a rendszerváltás után nem sikerült ugyanis megtalálni a Miniszterelnökség különálló hivatalát” – magyarázta egy fideszes forrásunk. (Az első Orbán-kabinet folyamatosan kereste a miniszterelnöki hivatal helyét, az is felmerült, hogy a budai várban felújított Sándor-palotába költözik, ám ide végül a köztársasági elnök költözött.)

Miért olyan fontos Orbán szomszédsága?

A miniszterelnöknek már a 2010 és 2014 közötti ciklusban is egyre fontosabbak lettek a szóbeli iránymutatások. Előfordult, hogy egy-egy Miniszterelnökségen zajlott szűk körű beszélgetésen, vagy akár kávézáson Orbán felvetett néhány ötletet, tervet, amit viszont a bent ülő munkatársnak, államtitkárnak vagy akár miniszternek „illendő volt” kormányfői utasításként értelmeznie és elősegítenie a terv megvalósulását – mesélt a kormányfő vezetői stílusáról egy, a Miniszterelnökségen zajló munkára rálátó forrás.

 

Korábban a hvg.hu-nak több kormányzati forrás is azt mondta, a nyilvánosságra került politikai vitáik mellett ez a „távolság” volt az oka Navracsics Tibor volt miniszterelnök-helyettes kiszorulásának is. „Tibornak nem volt olyan bizalmasa, aki ott ült volna Orbán mellett, így több esetben előfordult, hogy nem értesült az informális igényekről, emiatt a miniszterelnök kezdte úgy érezni, nem mindenben számíthat rá” – mondta még áprilisban a kormányalakítási tárgyalások idején a Miniszterelnökségen zajló munkára rálátó egyik forrás.

 

Mint a Lázár felemelkedéséről szóló cikkünkben megírtuk: az államtitkár szinte az összes tanácskozáson, kormányülésen a miniszterelnök mellett foglal helyet, Orbán keze alá teszi a tájékoztató anyagokat, időnként a kormányfő fülébe sugdos, ő hagyja jóvá az ülések napirendjét is.

Melegen tartják

Bár forrásaink szerint 2-3 hete lekerült a napirendről Rogán beemelése a kormányzati munkába, a miniszterelnök nem mondott le végleg a tervéről. A parlament által május 26-án elfogadott, a minisztériumok felsorolását tartalmazó törvény szerint ugyanis a kormányfőnek lesz külön kabinetje.

A törvény leszögezi, hogy a kabinet ugyan Lázár minisztériumában fog működni, de a tevékenységét közvetlenül „a miniszterelnök irányítja”, ráadásul kiterjedt apparátusa lesz, hiszen a jogszabály szerint lesz több főosztálya is. A 2010 és 2014 közötti ciklusban ilyen hivatal nem létezett, a miniszterelnök időbeosztását, legfőbb személyes ügyeit titkára, Nagy János intézte. Hogy most ki lesz a kabinet feje, egyetlen forrásunk sem tudta megmondani, mindenki azt hangsúlyozta, erről Orbán egyedül fog dönteni, legfeljebb a végén közli majd Lázárral a végeredményt.

A kormány egyik volt és jelenlegi minisztere a hvg.hu-nak azt állította: felmerült, hogy az önkormányzati választás után ősszel Orbán mégis bevonja a kormányba Rogánt. Forrásaink szerint a frakció élére újraválasztott Rogánra egyelőre a parlamenti munkában számít a miniszterelnök, ugyanis a ciklus első hónapjaiban számos kényes ügyet le akar zárni (például a választási rendszert átszabó Budapest-törvényt vagy a reklámadó körüli vitákat), és ehhez biztosítani kell a frakciófegyelmet, esetenként a kétharmadot. Az ügyet ismerő forrás a hvg.hu-nak azt mondta, Rogán is ódzkodott attól, hogy átvegye a kabinet irányítását, mert ő is tartott attól, hogy konfliktusokat okozhat Lázár és közte.

Lázár erősebb, mint valaha

„János nem veszítette el a főnök bizalmát, sőt, akkora a befolyása, hogy néhány miniszter meghallgatásán is jelen volt, pedig formálisan ő csak a miniszterek egyike” – mondta a Miniszterelnökségen zajló folyamatokat ismerő forrásunk.

Na, ilyen távol van most Rogán Orbántól
©

Parlamenti meghallgatásán a miniszterjelölt azt mondta, a Miniszterelnökséghez kerül a közigazgatás irányítása, a kormányprogram végrehajtása, a vidékfejlesztés, az európai uniós pénzek felhasználása, az építészet, a nemzetpolitika, a kormányzati kommunikáció és a "magyar bankrendszer átalakítása". Korábban pedig arról beszélt, hogy meg akarja erősíteni a külföldi hírszerzést is.

Meghallgatásán nemcsak a bankrendszernek, hanem a nagy földbirtokon gazdálkodó agrárvállalkozóknak is nekiment. Mint mondta, évi 150 ezer eurós összeghatár felett lefaragja mad az agrárgazdasági szereplők uniós területalapú támogatásait, hogy „igazságosabbá tegye az eddig a nagyüzemeknek kedvező forráselosztást”, továbbá eltiltja majd a csak növénytermesztéssel foglalkozó vállalkozókat a vidékfejlesztési forrásoktól. Ezzel ismét az OTP-vezért, a mezőgazdaságban is érdekelt Csányi Sándort célozta meg. A Figyelő e heti számában pedig arról írt, hogy a reklámadóval, illetve az új fejlesztési miniszter, Seszták kiválasztásával még a Fidesz-közeli cégbirodalomnak is nekiment.

„Ezt csak az teheti meg a Fideszben, aki bírja Orbán Viktor százszázalékos bizalmát” – mondta egyik kormányzati forrásunk. De azt is hozzátette: ezt a bizalmat meg is kell őrizni, és ez szerinte csak akkor lehetséges, ha fennmarad a közvetlen kapcsolat Lázár és a főnöke között a jövőben is, azaz nem áll be senki közéjük.

Ugyanakkor azt többen is elismerték, hogy a pártelnök és Rogán között is jó munkakapcsolat alakult ki a kampány idején. Hivatalosan a Fidesz európai parlamenti képviselője, Gyürk András volt a kampányfőnök, ám ő Rogán egyik legjobb barátja, ráadásul a frakcióvezető az egyik legfőbb ember volt abban a kampánystábban, amely hónapokig irányította a Fideszt. „A főnök évek óta ezt teszi: versenyezteti az embereket, most János és Tóni fut versenyt Orbán bizalmáért” – jellemezte a helyzetet az egyik befolyásos fideszes képviselő.

(A cikk megírásában közreműködött Kósa András.)

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
hvg.hu Itthon

Videó: Lázár megmondta, miért fizette vissza a kétmillió forintot

Lázár Jánost, a Miniszterelnökség volt és leendő vezetőjét bizottsági meghallgatása után szerdán arról kérdezte a sajtó, hogy van-e köze Sáling Gergő volt origós főszerkesztő váratlan menesztéséhez. Arra is rákérdeztünk, miért fizette vissza külföldi útjai kétmilliós költségét, ha azt szerinte jogosan használta fel. Azért, mondta, mert így elkerülhette, hogy nyilvánosságra kelljen hoznia, kikkel folytatott titkos találkozókat külföldön.

Gergely Zsófia Itthon

Plusz négyzetmétereket találtunk Rogán balatoni villájában is

A vagyonbevallásában megadott alapterületnél jelentősen nagyobb Rogán Antal balatonlellei villája is, amit a hvg.hu-nak azzal magyarázott, hogy csak azt a részt tüntette fel, amit ő használ. Ugyanis testvérével fele-fele részben tulajdonosai az ingatlannak, és állítása szerint szerződésben felosztották, ki mekkora részt használ, ezért írt "130 négyzetméteres" lakóházat a bevallásba. Információink szerint viszont az értékes villa a melléképülettel együtt több mint 200 négyzetméter lehet. A nyaralót a Fidesz frakcióvezetője 79 éves szakonyfalui nagymamája vásárolta nem sokkal a halála előtt, hogy "nyaranta ott gyűlhessen össze a család".

Gergely Zsófia Itthon

"Az sem érdekel, ha nyolc Rolexet hord" – Rogánfalván jártunk

Nem jön ki matematikailag Rogán védekezése, miszerint azért 130 négyzetméteres balatoni villát írt a vagyonnyilatkozatába, mert ennyit használ a testvérével közös ingatlanból. Kikértük húgának a bevallását is, aki pont ugyanekkora házról számolt be, miközben információink szerint a lellei villa nagyjából 220 négyzetméteres lehet. Elmentünk a kis zsákfaluba, ahol a fideszes politikus felnőtt, és jót beszélgettünk minden szakonyfalui Tónijáról, aki a lokális jövendölés szerint egyszer még Orbán Viktor nyomdokaiba lép.

hvg.hu Itthon

Rogánból nem lesz miniszter

90 százalékos a valószínűsége annak, hogy Rogán Antal megtarthatja a Fidesz frakcióvezetői posztját. Korábban a fejlesztési miniszteri pozícióval hozták hírbe.

MTI Itthon

Lázár válogatott elitcsapatot építene a kormányon belül

Közép-Európa leghatékonyabb kormányának kialakítását nevezte legfontosabb feladatának Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár az Országgyűlés mezőgazdasági bizottsága előtti szerdai miniszterjelölti meghallgatásán. A bizottság 7 kormánypárti igen szavazattal, 4 ellenzéki ellenében támogatta Lázár János kinevezését.

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Minden eddiginél többe, 6,9 milliárdba került, hogy Mark Zuckerberg biztonságban legyen a járvány első évében

Törvénysértő rendeletet fogadhatott el Kerepes fideszes polgármestere a vészhelyzetre hivatkozva

Törvénysértő rendeletet fogadhatott el Kerepes fideszes polgármestere a vészhelyzetre hivatkozva

Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?

Feltalálhat-e a mesterséges intelligencia, és ha igen, miért nem?