szerző:
Tetszett a cikk?

Még el sem kezdték építeni a fertődi középiskola új épületét, amelyben szeptember óta tanulniuk kellene, legalábbis a diákoknak és szüleiknek tett ígéret szerint. Az ígéret akkor hangzott el, amikor egy évvel ezelőtt kitették a diákokat az Esterházy-kastélyból, ahol a kormány kiemelt fontosságú beruházást hajt végre. Ma az arisztokráciát éltető Lázár Jánoson kiakadt szülőket, tanszereket hurcoló tanárokat, tetőtéri lyukakban kucorgó kollégistákat találtunk, miközben az iskola megnyitásának új céldátuma a jövő tanév kezdete lett.

Pontosan egy éve számoltunk be arról, hogy a fertődi Esterházy-kastélyból kitették a kertészeti középiskolát, mert múzeumot akarnak létesíteni a hatvan éve itt működő oktatási intézmény helyén is. Ezért bő egy éve, tavaly augusztusban a Porpáczy Aladár Középiskola tanárai és diákjai önkéntes alapon cipelték a padokat és székeket az ideiglenes raktárrá avanzsált fóliasátrakból a helyi általános iskolába, ahol átmenetileg elhelyezték őket. De elfogadták a döntést, hogy a kormány kiemelt fontosságú projektként kezeli az Esterházy-kastély rehabilitációját, és ahogy az akkori illetékes kormánybiztos fogalmazott, „Magyarország legszebb barokk kastélya nem arra való, hogy egy iskolát tartsanak fenn benne, semmi keresnivalója ott”.

Így szeptembertől a helyi általános iskolában és a kollégiumban folytatódott a tanítás, szűkösen megosztozva a kevés helyen, de alapvetően pozitívan várva a helyzetük rendeződését. Bár sokan nem értették, miért nem építik meg az új épületet a kastély nyugati szárnyának visszavétele előtt, azt lehetett tudni, hogy csak egy iskolai tanévet kell az új helyen kihúzniuk. A hvg.hu kérdésére az intézményt kezelő Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) is megerősítette: „egy év múlva már az új iskolában indul a 2014/15-ös tanév”.

Nemhogy nem lett meg az új iskola, az építkezés még el sem kezdődött. „Még egy kapavágás sem történt”, mondták a hvg.hu-nak fertődi tanárok és szülők, amikor ellenőrizni akartuk, valóban rendeződött-e a helyzetük. Mint kiderült, a több száz fős, neves középiskola azóta is az általános iskola felszabadított termeiben és a kollégiumban átmenetileg kialakított helyen küszködik napi szinten a nem éppen ideális körülményekkel. Arról pedig senkinek fogalma sincs, mikor lesz meg tényleg az új iskola, ahol az eredeti ígéretek szerint már egy hónapja tanulniuk kellene.

"Volt itt a Lázár" – de csak az arisztokráciáról beszélt

„Szeptember elején volt itt a Lázár János. Sokan csalódottak voltak utána, mert azt várták, hogy majd mond valamit az iskoláról vagy a kastélyról, nem csak egy könyvátadásra jön” – mondta egy fertődi forrásunk, aki az iskola alkalmazásában áll, ezért névtelenséget kért. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az Esterházyak – Egy ezeréves család történetei című könyv bemutatója alkalmából járt itt, és az MTI tudósítása szerint arról beszélt, hogy „Magyarországnak van miért tisztelegnie a magyar arisztokrácia előtt”. Ezért is indokolta azzal Orbán Viktor a tavalyi, kastélyban megtartott kihelyezett kormányülés helyszínválasztását, hogy „egy plebejus kormány tiszteleghessen a magyar arisztokrácia nagyszerű teljesítménye előtt" – tette hozzá Lázár.

©

A kihelyezett kormányülésen elhangzottakra a fertődi középiskolában tanuló gyerekek szülei és a többi helyi lakos is élénken emlékszik, ugyanis többek közt ekkor hangzott el az azóta elhunyt, kastély ügyeivel megbízott Zumbok Ferenc kormánybiztos részéről, hogy „megnyugtató módon meg van oldva az iskola helyzete”. Mindezt Orbán Viktor direkt kérdésére mondta, mikor arról számolt be a hozzájuk kitelepülő kormánynak, hol tart az Esterházy-kastély „európai kultúrközponttá” fejlesztésének „pozitív sikertörténete”.

„Mindenki türelmetlen, de ez érthető. Mert legalább lenne információ, hol akadt el az építkezés, vagy ha nem, kezdenének el alapozni. Hiszen az új iskola helye már rég megvan, ahogy a tervek is” – mondta forrásunk, akik szerint a szülők ezért rendszeresen kérdésekkel ostromolják az iskolát. „A diákok most készülnek az országos diákparlamentre, és témának azt választanák, hogy nekik nincs iskolájuk” – tette hozzá.

Íróasztal már nem fér be a diákszobába

„Amikor beírattuk a gyereket, fontos szempont volt, hogy ha nem is modern, de szép környezetben lesznek a kastélyban. És mivel nem vagyunk helyiek, örültünk, hogy a közeli kollégiumban is egy rendes szobában fog lakni” – mondta egy középiskolás diák édesanyja a hvg.hu-nak, szintén névtelenséget kérve. Mindez mostanra megváltozott: mivel a kastélyból kirakott középiskola részben az általános iskolában, részben ebben a kollégiumban rendezkedett be, a kollégistákat felköltöztették a tetőtéri helyiségekbe. „Most már egy éve vannak hárman iszonyú kis helyen. Annyira pici a szoba, hogy éppen csak befér a három heverő és egyetlen, közös szekrény. Íróasztaluk nincs, a gyerekek a heverőjük ágyneműtartójában tartják a tanszereiket, cuccaikat” – állította a szülő.

„A fiam szeret ide járni, szereti a tanárait, csak a helyre panaszkodik. És nem hiszem, hogy ő lenne elkényeztetett, ráadásul nem erről volt szó, mikor elkezdett ide járni” – mondta az édesanya, aki már több helyen próbált segítséget kérni a fertődi középiskolának. „Írtam az Oktatási Hivatalnak, a Kliknek, Balog Zoltánnak mint felelős miniszternek, és még a Miniszterelnökségnek is, pontosabban Lázár Jánosnak. Mert mesélték, hogy az ittjártakor mennyire dicsért mindent” – sorolta az asszony. Választ közülük egyedül az Oktatási Hivataltól kapott: annyit, hogy nem ők az illetékesek.

Ciki, amikor az osztrák tanár rácsodálkozik a nyomtatóhiányra

A fertődi iskola a sikeres magyar-osztrák képzéséről ismert, egy ausztriai partneriskolából járnak át pedagógusok, és német nyelven oktattak szaktárgyakat. „Állítólag volt, hogy jött az osztrák tanár, és ki akarta nyomtatni a feladatlapokat. Csak akkor éppen nem volt működőképes nyomtató” – mondta a gyerek elmesélése alapján az édesanya, aki szerint valószínű, hogy fiának most már végig ilyen körülmények közt kell kijárnia az iskolát.

A kollégista diákok eredeti, tágasabb földszinti szobáiban viszont legalább ennyire szűkösen és kényelmetlenül lehet üzemeltetni egy iskolát. „Nincs hely egyszerre minden tanárnak, ezért hurcoljuk magunkkal a cuccainkat. Mivel az órák egy részét az általános iskolában tartjuk, egész nap folyamatosan ingázunk a két hely között” – mondta a munkáját féltve inkább névtelenül nyilatkozó egyik tanár. „De legalább ennyire hiányzik egy közös tér, ahol együtt lehetnek a gyerekek, hiszen itt még folyosó sincs, illetve annyira szűk, mint mondjuk egy lakásban” – tette hozzá. A diákok így legfeljebb az udvarra tudnak kimenni. Amíg még jó az idő, az összes iskolai programot próbálják itt is megoldani, az évnyitóra pedig kölcsönkérték az általános iskola tornatermét.

„Ennek ellenére tesszük a dolgunkat, most szeptembertől egy új, turisztikai képzés indult, ami nagyon népszerű. De meddig íratnak be hozzánk ennyi gyereket, ha nem lesz meg az új iskola? Félünk attól, hogy elfogy a türelem, és az lesz a vége, hogy megszűnik az intézmény” – mondta a pedagógus, hozzátéve, hogy hiába nem tehetnek róla, nekik kellemetlen a helyzet. „Régen rossz, ha egy iskolaépítés ügyében közben kellene járni. Nem az lenne természetes, hogy ha elvesznek valamit, adnak helyette másikat? Tettünk ígéreteket, a tavalyi nyílt napon a jelentkezőknek az új épület terveit mutogattuk. Hiszen nekünk is azt mondták, hogy mostanra már lesz iskolánk. Megint kezdődik majd a beiskolázás, csak azt nem tudom, most mit mondjunk” – magyarázta. Egy kollégája ugyanezt a kérdést tette fel, neki is elege van abból, hogy semmit nem tudnak, mégis folyton csak azt ismételgetik, „persze, készül, készül’”.

Idén tavaszra megvolt a kijelölt terület, az építési engedély és a kiviteli terv is – mondta Wellner Andrea, a fertődi Porpáczy Aladár Középiskola igazgatója, aki arról nem tudott beszámolni, hogy azóta miért akadtak el a dolgok. „Annyit tudunk, hogy kiemelt kormányzati projektként kezelik” – tette hozzá. Az igazgató megerősítette, hogy a szülők érthetően valóban sokszor érdeklődnek, mert nem értik, miért nem kezdődött el az építkezés.

©

A Klik szerint zavartalanul megy a tanítás

„A fertődi Porpáczy-iskola építésének folyamata a beruházás megkezdése előtt áll” – közölte megkeresésünkre a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ. Mint írták, tavasszal „az építkezés soron kívüli megvalósítása érdekében kormányzati intézkedést kértek az építtető kijelölésére és a beruházás kiemeltté tételére”. Így az új középiskola megépítését „az állami beruházási közreműködőre, a Nemzeti Sportközpontokra (NSK)” bíznák. Most éppen „a korábban készített kiviteli tervek véleményezése és pontosítása zajlik, valamint folyamatban van a beruházáshoz szükséges szerződéses jogviszony létrehozása”. A tervek szerint az új épület a tornacsarnokkal együtt a 2015/2016-os tanév indulására készül el – közölték. A szülők és tanárok által lefestett körülményekre is rákérdeztünk, a Klik szerint „a tanítás szeptemberben az eddigi tanítási helyeken zavartalanul elindult”.

Az egyik fertődi forrásunk, aki ott helyben nem éppen ezt tapasztalja, megjegyezte: pontosan tudják, hogy már rég előrébb tartana az iskola ügye, ha valóban fontosnak tartanák. „Már több mint két éve indult ez az egész. A legjobb az volt, amikor a megyei újságnak ugyanabban a számában egyszerre jelent meg két cikk: az egyikben ott volt a kép a mi gazos telkünkről, ahol egyszer majd talán iskola lesz. A másik oldalon pedig a tudósítás arról, hogy Szijjártó Péter jelenlétében már letették az Audi Hungaria Iskolájának alapkövét, amit a cégen kívül az állam is támogat” – mesélte.

Eközben a kastélyban…

Minden helyi forrásunknál érdeklődtünk arról is, hogy indokolt volt-e a gyors költözés, legalább a kastélyban előrébb tartanak-e a tervezett átalakítással. Senki nem tudta megmondani, és pont ezért tartják elhibázottnak, hogy a diákoknak sürgősen menniük kellett. „Úgy tudtuk, hogy most ősszel már megnyitják a kiállítást, de utána olyat is olvastunk az egyik újságban, hogy az Esterházy-gyűjtemény ide szervezése is elakadt” – mondta egyikük. Van, aki úgy tudja, hogy az iskola helye „üresen áll”, más tudni vélte, hogy „az egykori tornateremben kapargatják a falat”. „De attól a többi részben miért nem maradhattak a diákok?” – tette fel a kérdést.

A kastély felügyeletét a Miniszterelnökség Parlamenti Államtitkársága látja el, így megkerestük kérdéseinkkel L. Simon László parlamenti államtitkárt, azonban arra hivatkozva "nem kívántak reagálni", hogy az Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpont az illetékes.

A kastély vezetőségétől azt a választ kaptuk: az előkészítő munkák folynak, amelyek az épületben „szabad mozgást és kutatási lehetőséget” igényelnek. Ez egy „aprólékos, időigényes, de nem mindig látványos, ellenben elengedhetetlen munka” – reagált a hvg.hu-nak Bodrogai László, az Eszterháza főigazgatója.

Az iskola egykori helyére tervezett kiállítások „elkészítését természetesen meg kell előznie az épületszárny teljes körű helyreállításának”, beleértve a falképek és egyéb díszítmények (falburkolatok, stukkók) restaurálását is. A helyreállítást és a restaurálást pedig természetszerűen mindenképpen egy nagyon alapos, komoly tudományos feltáró és kutatómunka kell, hogy megelőzze, mely magában foglalja a levéltári, könyvtári és helyszíni kutatásokat. A helyszíni kutatások is nagyon sokrétűek, felölelik az épület teljes körű felmérését, az épületdiagnosztikai vizsgálatokat, és a műemléki tudományos kutatómunkát is, így például a falkutatást és a padlószintek vizsgálatát, vagy a nyílászárók történeti vizsgálatát” – sorolta.

„A kutatómunkák lezárultával hamarosan megindulhatnak az épületfelújítási munkálatok, melynek végeztével elkezdjük építeni a kiállításokat” – közölte a főigazgató. Kérdésünkre, hogy a tavaly nyáron kiköltöztetett iskola helyén így mikor lesznek látogatható tárlatok, a kastély vezetője azt válaszolt, hogy „előreláthatólag az első kiállításokat már a jövő év végén nyitják meg a nagyközönség számára” – vagyis nagyjából ugyanúgy bő egy év múlva, mint amikorra az új iskolát ígérik.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mostantól ön is megnézheti Charles Darwin kéziratát, ami megváltoztatta a világot

Mostantól ön is megnézheti Charles Darwin kéziratát, ami megváltoztatta a világot

Közel 10 milliárd forintért kelt el egy magyar startup

Közel 10 milliárd forintért kelt el egy magyar startup

Négyezren váltották vissza a vasúti vagy buszbérletüket

Négyezren váltották vissza a vasúti vagy buszbérletüket