szerző:
MTI / hvg.hu

Ugyanúgy szavaznának a magyarok most, mint két éve - így foglalta össze a Nézőpont intézet a közvéleménykutatók összesített adatait. A HVG legfrissebb száma viszont a különböző intézetek adatai közötti különbségek okát kutatja.

Az öt nagy hazai közvélemény-kutató intézet (ZRI/Ipsos, Medián, Nézőpont Intézet, Századvég, Tárki) összesített negyedéves adatai alapján a ciklus felénél az mondható, hogy a két évvel ezelőtti listás választáshoz hasonló eredmény születne most vasárnap is.

Az összegzés szerint a legvalószínűbb listás eredményt nézve a Fidesz–KDNP 46, a baloldali pártok együttesen 24 (az MSZP 13, a DK 8, az Együtt 2, a PM 1), a Jobbik 21, míg az LMP 5 százalékot szerezne. 2014 áprilisában a belföldi listás eredmények szerint a Fidesz–KDNP 44, a baloldali pártok együttesen 26, a Jobbik 21, míg az LMP 5 százalékos eredményt ért el.

Kmetty Zoltán, a Nézőpont Intézet szakértője egy csütörtöki konferencián azt mondta: "mintha be lenne fagyva a pártrendszer", ugyanakkor a pártok teljesítménye, szavazóinak, szimpatizánsainak száma erősen hullámzik a ciklus során. Példaként említette, hogy a Fidesz támogatottsága 2014 őszén magas – 38 százalékos – volt, amit a győzteshez húzás magyarázott, majd ősszel az internetadó miatt csökkent a párt népszerűsége, 2015 első negyedévében volt a mélyponton, 27 százalékon, az év végére azután 34 százalékra emelkedett, és most 31 százalékos.

A Jobbik ellentétes utat ír le: a 12 százalékos indulásról 2015 első negyedévére 17 százalékra ért fel a tapolcai siker után, de ezt nem tudták megtartani, és ismét csökkent, 11 százalékra. Vagyis nem lett hosszú távon jobbikos szavazó azokból, akiket a párt "fel tudott szívni".

A baloldali pártok támogatottsága stabil, nincsenek ilyen mértékű kiugrások, a Fidesz rosszabb szerepléséből nem tudtak profitálni – hangzott el.

Hibahatár-ellenőrzés

Feltűnően szétnyílt az olló a Fidesz támogatottságának mérésében a közvélemény-kutatók között, ami szakmai vitákra ad alkalmat – írja ma megjelent számában a HVG. Lapunk azt vizsgálta, hogy mi lehet az oka.

A Medián szerint nőtt a fideszes szavazók aránya, s így e körben eléri az 50 százalékot. A Závecz és a Nézőpont szerint viszont pont fordítva történt, lemorzsolódtak a biztos Fidesz-szavazók, s 40, illetve 41 százalékra csökkent az arányuk. Ez az eredmény azt jelenti, hogy míg a Závecznél február óta a Fidesz 8 százalékot esett a biztos szavazó pártválasztók között, a Mediánnál 4 százalékot nőtt. Ez mindenképpen meglepő, hiszen a Nézőpont adata is lejtmenetet mutat, igaz, nála ez februárról márciusra jelzett 3 százalékos csökkenést.

Az eltérések adódhatnak az adatfelvétel különbözőségéből, a mintavétel torzításaiból, de leginkább abból, hogy két választás között inkább csak a hangulatot lehet mérni, és jól látható a trendekből, hogy a kutatók a választások közeledtével „gyúrnak rá” az adatfelvételre.

A teljes cikket a HVG eheti számában lehet elolvasni.

Korábban a közvélemény-kutatásokat vetettük össze az időközi választások eredményével. Míg ugyanis az előző ciklusokban a Fidesz nem csupán a kutatásokban vezetett, de rendre nyerte az időközi voksolásokat is, addig ebben a ciklusban a 16 jelentősebb időközi megmérettetésből 14-et elvesztett. Mindez azt mutatta, hogy a kommunikációs felhőrégióban bekövetkező változások alig érintik a mélyben zajló társadalmi folyamatokat.

A Nézőpont Intézet felmérése szerint a Fidesz a politika iránt jobban érdeklődő, magasabb státuszú, felsőosztályba tartozó, gondok nélkül élők csoportjában tudta növelni szavazóinak számát 2015 első és negyedik negyedéve között.

Kmetty Zoltán elmondta: a pártok közül leginkább a Fideszhez, a Jobbikhoz és a DK-hoz kötődnek szorosan támogatóik, az LMP-nek és a PM-nek azonban nincs meg az a "magszavazói tábora", amely mindig mellettük lenne, az LMP-nél a protestszavazók nem jelennek meg ciklus közben.

Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research tulajdonosa azt mondta: a Fidesz szavazótáborának 77 százaléka – azaz 1,5 millió ember – tekinthető a szavazótábor magjának, vagyis jelenleg akkora a párt magja, mint az őt követő Jobbik teljes tábora. A párt "gyűrűjébe" a szavazótábor 15 százaléka, a "perifériába" 8 százaléka tartozik.  A "gyűrűben" és "perifériában" lévők nagy valószínűséggel maradnak a pártnál, az "elszívásukra" leginkább a Jobbiknak van esélye.

Mint mondta, a tipikus Fidesz-szavazó 50 év feletti, inkább 60 évesnél idősebb, magasan kvalifikált, egzisztenciája stabil, jellemzően a középosztály-felső középosztály tagja, a fővárosban vagy kisvárosban él.

Az MSZP-nél szintén a szavazótábor háromnegyede, mintegy 700 ezer ember tekinthető a "magnak". Az elkötelezett MSZP-s szavazó jellemzően 60 év feletti, alacsony iskolázottságú, éppen hogy kijön a pénzéből, néha eladósodik, az alsó osztály tagja, a fővárosban vagy faluban él, de elvágyódik onnan. Mind a "gyűrűnél", mind a "perifériánál" magas a szándék, hogy maradnak, de a DK, a Jobbik és az LMP tud elszívni közülük.

A Jobbik szavazótáborának mindössze 53 százaléka – 600-700 ezer ember – tekinthető a "magnak". Ebben a helyzetben a pártnak nem az a feladata, hogy új szavazókat szerezzen, hanem, hogy a már meglévő, gyengébb kötődésűeket megtartsa. A kutató szerint a Jobbikon belüli radikális szavazók kényszermegoldásként vannak a Jobbik táborában, de a – a DK kivételével – szinte minden párt le tud "csipegetni" ebből a táborból.

A tipikus Jobbik-szavazó 30 év alatti, érettségizett, diplomás, beosztással jön ki a jövedelméből, az alsó középosztály-középosztály tagja, kisvárosban vagy községben él, de szeretne feljebb jutni.

A felmérés szerint a DK támogatói nagy eséllyel DK-sok maradnak, az MSZP és az LMP tud "elhúzni" szavazókat. Az LMP esetében inkább a párthoz vándorlás várható, semmint az elvándorlás. A bizonytalanok köréből leginkább az LMP-nek és a Jobbiknak van lehetősége szavazatok begyűjtésére.

Sik Endre, a Tárki vezető kutatója előadásában azt a kérdést vizsgálta, miért fogja a Fidesz hosszú távon is megőrizni az előnyét. Elmondta, a pártban 2015 második negyedévében kitalált téma – a migránsok, menekültek, bevándorlók ügye – "tökéletesen bejött", a Fidesz vissza tudta nyerni népszerűségét. Hozzátette: ez a tematika különösen akkor működik jól, amikor – mint most – nincsenek menekültek.

Megjegyezte: ha esetleg népszerűség-csökkenés következne be, a pártnál "csak be kell nyomni a pánikgombot", és az "automatikusan, különösebb erőráfordítás nélkül hozza a szükséges szavazatokat". Követezésképpen "egy pártra fogunk szavazni a következő választáson is" – mondta.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A megkéselt tanárnő megbocsát diákjának

A megkéselt tanárnő megbocsát diákjának

Fürjes Balázs: Ne a kinek a micsodája hosszabb játékot játsszuk

Fürjes Balázs: Ne a kinek a micsodája hosszabb játékot játsszuk

A műgyűjtés királynőjének örököse is beleszeretett Moholy-Nagy sokoldalúságába

A műgyűjtés királynőjének örököse is beleszeretett Moholy-Nagy sokoldalúságába

Ismerős nevek: végigböngésztük a kispesti önkormányzat szerződéseit

Ismerős nevek: végigböngésztük a kispesti önkormányzat szerződéseit

Hétméteres és teljesen páncélozott Rolls-Royce Phantom 995 millióért rendelhető

Hétméteres és teljesen páncélozott Rolls-Royce Phantom 995 millióért rendelhető

10 fok is lehet jövő héten, de jön az ónos eső

10 fok is lehet jövő héten, de jön az ónos eső