szerző:
hvg.hu

Kende János Kossuth-díjas operatőr azért mondott le az NKA filmművészeti kollégiumi tagságáról, mert kiderült, hogy a testületnek semmiféle ráhatása nem lesz a filmkészítésre. Korábban azt ígérték neki, hogy lesz változás a támogatási rendszerben.

Lemondott Kende János, a Színház- és Filmművészeti Egyetem professzora a Nemzeti Kulturális Alap filmművészeti kollégiumi tagságáról - írja a nol.hu.

A  Kossuth-díjas operatőr a Facebookon tette közzé az NKA vezetésének címzett levelét, amelyben leírja, hogy miután meghívták a kinevezési ünnepségre, „telefonon érdeklődtem, hogy milyen lehetőségei lesznek a kollégiumnak, elég homályos felvilágosítást kaptam, csak a hosszú filmek kategóriáját nem érinthetjük”.

A március 1-jei alakuló ülésen, a kinevezési okirat aláírása után értesült arról, hogy filmkészítésre semmiféle támogatást nem adhat a testület. A megkapott költségvetésben szereplő összeg szerinte „körülbelül négy játékfilm reklámköltségvetésével egyenlő”.

Az  ­1203/2011-es kormányrendeletet értelmében ugyanis „az egész estés játék-, dokumentum- és animációs filmek, továbbá a kísérleti filmek és vizsgafilmek gyártása kizárólag a Magyar Nemzeti Filmalap Közhasznú Zártkörűen Működő Részvénytársaságon keresztül támogatható”.

„A jelenlegi feladatokhoz az én szaktudásomra és ismereteimre nincs szükség, ezért kollégiumi tagságomról lemondok" - fejezte be levelét az operatőr.

A nol.hu-nak Kende azt  mondta, azért fogadta el, hogy a Magyar Filmművészek Szövetsége delegálja a grémiumba, mert azt ígérték neki, hogy változások lesznek a támogatási rendszerben.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!