Bihari Ádám
Bihari Ádám
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Orbán ma már nem túlélésért küzd Brüsszelben, hanem szövetségeseket toboroz, a Jobbik keresi a váltópárti pozíciót, a baloldali ellenzékkel meg nem az a kérdés, mi lesz 2018-ban, hanem mi lesz bármikor. Lakner Zoltán szerint nem túlzás, hogy a 2018-as választások eldőlhetnek október 2-án. Interjú.

Túl vagyunk a Fidesz utolsó nagyobb brainstormingján, az ellenzék is szépen lassan kitalálja, hogy mivel szeretné kitölteni a kampányidőszakot, ha már annyira muszáj. Az ősz eleje nem fog másról szólni, mint migránsokról, határokról, Brüsszelről. Ha pedig a Fideszen múlik, az ősz vége, sőt az elkövetkezendő másfél év is ezen kulcsszavak jegyében telik. Lakner Zoltán politológussal migránsüzemanyagról, az ellenzék avíttas Európa-képéről és a népszavazás tétjéről beszélgettünk.

hvg.hu: Az első hír, ami túljutott a Hotel Füred falain az az, hogy a kihelyezett frakcióülésen Orbán Viktor szinte kizárólag a migránsokról beszélt, legfeljebb a kontextust váltogatta néha. A Fidesz feltalálta a kifogyhatatlan üzemanyagot?

Lakner Zoltán: A kormány nyilván arra törekszik majd, hogy ez megszüntethetetlen téma legyen. Köztudott (illetve felmérések is bizonyítják – a szerk.), hogy Magyarországon nagyon erős az idegenellenesség. Így, amikor témává vált, hogy befogadó országgá kell-e válnunk, vagy sem, a kormány számára egyértelmű volt a válasz.

Lakner Zoltán
©

Másfelől a téma illeszkedik abba a világértelmezésbe, amit a kormány már a menekülthullám előtt is használt. Hivatkozás a nemzeti szuverenitás védelmére, rendpártiságra, küzdelem idegen hatalmakkal – ezeknek esszenciája a menekültkérdés, megfejelve egy látható, félelmetesnek tűnő ellenséggel, illetve az őket segítő „háttérhatalmakkal”. A téma tehát azért tud jól működni, mert nemhogy váltásra nem kényszerítette a kormányzati retorikát, de még keményebbé tette azt.

hvg.hu: Mert ugyan ki kényszerítené váltásra? A szétesett ellenzék, a széteső Európa? Ha bármelyiknek sikerülne is ez, a Fidesz erre is felkészült?

L. Z.: Ez a téma azt is megmutatja, mennyire megváltozott az európai játéktér. Amikor az ellenzék Európa-pozitív érvelésbe kezd, vagy kifejezetten egy uniós tagságról szóló döntésnek állítja be a népszavazás tétjét, akkor az embernek kicsit olyan érzése támad, mintha az ellenzéki politikusok egy 10-15 évvel ezelőtti Európáról beszélnének. Ezzel a régimódi és statikus Európa-képpel szemben Orbán egy valós idejű, sokféle probléma által szabdalt Európát és politikai játékteret lát.

Ebből a szempontból is a korábbi orbáni politika folytatását látjuk, csak a kormány szempontjából sokkal jobb helyzetből. Ma már nem azért kell küzdenie a magyar miniszterelnöknek, hogy a saját érvrendszerének a létjogosultságát elfogadtassa Európával. A szövetségesek toborzásánál tart.

hvg.hu: Ebben a totális kampánykormányzásban nem okoz fennakadást, nem zavar bele a képbe, hogy olykor nagyobb csoportok, rétegek tiltakozni kezdenek kormányzati szakpolitikák ellen?

L. Z.: A kormány a netadós és az utána kezdődő tüntetések óta lát potenciális veszélyforrást az ilyen megmozdulásokban, de azok is szomorú véget értek, szétestek és kifulladtak. A mostani, Pukli István mondatai után az ellenzéki oldalon folyó vita is arra vezethető vissza, hogy a kormány nem véletlenül igyekszik hitelteleníteni a tiltakozókat. Lát ott egy olyan lehetőséget, hogy ezek kinőhetik magukat. Ha szakpolitikai talajon maradnak, akkor is veszélyes, hogy olyan precedenst teremthetnek, hogy itt tiltakozással el lehet érni dolgokat. A kormány eddig a legtöbbször kivárt, részengedményeket tett, mellékfórumokat hozott létre, illetve megosztásra törekedett, és ez több-kevesebb sikerrel eddig működött. A kifárasztás a legfontosabb stratégiai eszköze ezen a téren a kormánynak. Ha szarkasztikusan akarok fogalmazni: megvárja, míg a tiltakozók maguktól összevesznek egymással.

©

hvg.hu: Ez az ellenzéki pártoknál is csont nélkül bejött.

L. Z.: Az ellenzéknek el kell döntenie, mi ellen küzd, illetve mi az a közös platform, amelyen állva bírálni tudja a kormányoldalt, azon felül, hogy „Orbán, takarodj!”. Ez nem éppen rendszerkritika, vagyis nem feltétlenül az, miközben valamit arról is kellene mondani, mi jönne Orbán és a rendszere után. Ha valamiféle rendszerkritikus ellenzékiség megfogalmazódik, akkor ennek a politikai magatartásra vonatkozóan is kell, hogy legyenek következményei: bentlét, kintlét, kivonulási stratégiák, ellenzéki eszköztár átalakítása, kimozdulás a parlamenti és közjogi keretek közül. Ezekre vonatkozóan hat év után sincs stratégiai igényű ellenzéki elképzelés.

hvg.hu: Elég ha ránézünk a mostani kampányra. Az egyik oldalon egy markáns kék alapon sárga, színes-szagos, azonnal fogyasztható termék, a másik oldalon egy  szanaszét szabadalt, zajos kakofónia, ahol még a több párt által osztott bojkottfelhívást sem sikerült egységesen kommunikálni.

L. Z.: Először is borzasztó nehéz helyzet ez az ellenzék számára, hiszen az ő szavazóik nagy része is a kormánnyal ért egyet. Ebben a jelenlegi, tagolt, a ma látható szereplőkkel felálló ellenzékben nem biztos, hogy van több, mint amennyi látszik. Szeretném írásba adni, nem azt szeretném, hogy törjön ki az összefogás, ennek eredményét láttuk már egyszer. Ha megnézzük, a 2014-es baloldali lista pártjait, hogy ők ma milyen állapotban vannak, akkor együtt is legfeljebb a második helyért küzdenének a Jobbikkal egy választáson, feltéve, hogy egyáltalán összeadhatóak a baloldali-liberális voksok.

Ebben az ellenzéki tagoltságban, ezekkel a szereplőkkel nem az a kérdés, mi lesz 2018-ban, hanem az, mi lesz bármikor?

Teremthető-e 2018-ban, 19-ben, 25-ben, vagy akármikor olyan politikai szituáció, amikor van értelme a választásnak.

Valaminek a végén vagyunk. A 2002-es és 2006-os választások MSZP–SZDSZ-szavazótábora soha többé nem áll össze, az a tábor nincsen már, csak a romjai. Vannak viszont parlagon heverő választópolgárok, akikhez sem a Fidesz, sem a Jobbik, sem az úgynevezett demokratikus ellenzék nem tud eljutni.

Ezzel egyidőben a pártoknak önálló arcot próbálnak mutatni, hogy ne mossák össze őket, vagy ne köteleződjenek el már most más politikai erők mellett. Ezért van, hogy az MSZP és a DK mégsem működik együtt egy rövid fellángolás után. A PM, az Együtt és a Moma között létrejött egy kiskoalíció, kérdés, ez továbbvihető-e egy választásra.

©

hvg.hu: Aztán vannak időnként kiszólások is…

L. Z.: Naponta változó, vagy nem pontosan megfogalmazott politikai üzenetekkel a zavart lehet csak fokozni. Nem hiszem, hogy az érintett politikusok ezt itt és most tudják meg. Szűk a mozgástér, de az ilyen megmozdulásokkal csak tovább szűkül.

hvg.hu: A balról előzésnek mai viszonyok között meglehetősen kevés az esélye 2018-ban. Vona Gábor a Jobbik frakcióülésén úgy fogalmazott, “a baloldal lemondott 2018-ról”, így az egyetlen kérdés, hogy a Jobbik vagy a Fidesz kerül-e kormányra. Valóban nincs más kérdés a Jobbik számára?

L. Z.: Nem hiszem, hogy a Jobbik előzési távolságon belül lenne. Ma nem az a kérdés, ki a váltópárt, hanem az, hogy van-e, lehet-e ilyen. Az MSZP ezt megközelítette 2012 táján, a Jobbik pedig 2015-ben, amikor nagyon közel álltak ahhoz, hogy váltópártnak tekintsék a szavazók. Vona Gábornak elég nehéz a helyzete, hiszen belekezdett a Jobbik politikájának alapvető átalakításába, amiért személyes felelősséget vállalt – ha nem sikerül a kormányváltás, lemond. Ezek után nem nagyon van választási lehetősége, muszáj a váltópárti pozícióhoz mérni magát. Ráadásul a népszavazási kampány egy Jobbik elleni akció is, abból a szempontból, hogy a Jobbik néppártosodását (gondoljunk erről bármit) egy olyan időszakban kellene végrehajtani, amikor a Fidesz éppen radikalizálja azt a politikai centrumot, ahová Vona igyekszik. Az általuk hangoztatott ígéreteket pedig a Fidesz kormányról is képes végrehajtani.

hvg.hu: Október 2-án lesz a népszavazás, de az osztrák elnökválasztás megismétlése is. Véres vasárnap? A brüsszeli bürokraták az asztal alá bújva hallgatják majd az eredményeket?

L. Z.: Kérdés, hogy az az orbáni Európa-politika, ami a nacionalizmus felerősítésére épül, ami az illiberális politikát tolja előtérbe, fokozatosan polgárjogot nyerhet-e. Ez nyilván nem egyetlen napon dől el, ahogy egy szabadság párti elnök sem tudja felforgatni Ausztriát, de nagyon komoly jelzés. Ha ehhez hasonló választási eredmények születnek a jövőben az uniós országokban, az jelentős változás lesz. Ha Orbán egy erős politikai felhatalmazással zárja a vasárnapot, Ausztriában győz a Szabadság Párt jelöltje, és még több németországi tartományban előrenyomul az AfD, akkor a radikalizmus-mérsékeltség és a nyitott-zárt társadalom tengelye még az eddiginél is meghatározóbb kategóriákká válnak Európában.

©

hvg.hu: A frakcióülés az utolsó nagyobb találkozó a Fideszen belül a népszavazás előtt. Ezután ténylegesen beindul a kampányúthenger?

L. Z.: Most már nem az a cél, hogy egymillió ember küldje vissza a kérdőívet, hanem az, hogy szavazzon nemmel jóval több mint 3 millió. A felmérések egy ideje azt mutatják, hogy elérhető az érvényesség, innentől a Fidesznél valóban rátapostak a gázpedálra. Egy népszavazási eredményből ugyanis gyakorlatilag minden levezethető. Nem egyetlen módosító javaslat születik majd ebből. A következő félévben, egy évben tulajdonképpen folytatódhat a kampány, a kormány részéről újra és újra olyan helyzetbe hozhatják az ellenzéket, hogy "a népszavazásra hivatkozva tesszük, amit teszünk, tessék beállni a sorba".

Nem tartom túlzásnak, hogy eldőlhet a 2018-as választás október 2-án.

Ugyanis, ha érvényes a népszavazás, az azt jelenti, hogy a bojkottra felhívó ellenzék az általa kitűzött minimális célt sem tudta elérni, és folyamatos presszióra számíthat a következő hónapokban is. Ez persze nem jelenti, hogy onnantól kezdve ne csináljon senki semmit, de a Fidesz erre törekszik majd. Másfelől, bizonyos értelemben az ellenzék előtt is megnyílik másnap egy lehetőség arra, hogy azt mondhassák: Orbán megkapta, amit akart, most már mással kell foglalkozni. Ehhez viszont fajsúlyos témák és személyiségek kellenek. Szinte teljesen kizárt, hogy egy ilyen fordulat az ellenzéki tér markáns átrendeződése nélkül megtörténhessen. 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egyik ellenzéki párt sem tart Hadházyékkal október 23-án

Egyik ellenzéki párt sem tart Hadházyékkal október 23-án

Megszavazták: a legsúlyosabb bűncselekményeknél nem lehet feltételesen szabadságra bocsátani az elítélteket

Megszavazták: a legsúlyosabb bűncselekményeknél nem lehet feltételesen szabadságra bocsátani az elítélteket

Sztárséfek tanítanak a fenntartható főzés praktikáira

Sztárséfek tanítanak a fenntartható főzés praktikáira