Dercsényi Dávid
Dercsényi Dávid
Tetszett a cikk?

A Bp2017 Nonprofit Kft. a saját igénye szerint újította fel Gyárfás Tamás Nap TV-s székházát 28 millió forint értékben. A felújítás mellett jut pénz egy 17 milliós, blöffgyanús tanulmány megírására is.

Emlékeznek még, amikor Gyárfás Tamás felajánlotta ingyen a Nap TV székházát a vizes vb-t szervező cégnek, és hogy egyedül a felújítást kell kifizetni?

Most kiderült, ez mennyibe került: a 2017-es vizes vb-t szervező a Bp2017 Nonprofit Kft. 28,08 millió forintot költött az egykori Nap-kelték helyszínéül szolgáló Angol utcai székházra. Gyárfás szavaival élve a cégnek joga van

„saját igénye szerint rendbe hoznia”

az épületet.

Az ingatlan az úszószövetség vezetéséről szerdán lemondott Gyárfás Tamás tulajdonában lévő St. Plusz Kft.-é. A Bp2017 Nonprofit Kft. ügyvezetője pedig az úszószövetség főtitkára, Szántó Éva.

A saját igény tehát 28 millió forint értékű felújítást jelentett. A kft. a mindennapi irodahasználat érdekében újította fel az ingatlant, szólt a magyarázat. (A cikk fejlécében látható fotó nem az Angol utcai székházat, hanem az újjáépített Dagály úszókomplexum látható.)

A cég először a Margitszigeten kapott pár irodát, de Gyárfás már tavasszal kijelentette, a 25 fős csapatnak nagyobb hely kell, mert hamarosan 250 főre duzzad a számuk. A szervező kft. idén március 9-től 2017. december 31-ig kapta meg az épületet, azaz erre az időszakra újította fel.

Nem teljesen érthető, hogyan jött ki a 250 fős dolgozói létszám, hiszen Fónagy János NFM-államtitkár Mesterházy Attilának a Parlamentben adott július közepi írásbeli válaszából még az derült ki, a kft. átlag 45 ember foglalkoztatásával számolt, és erre 438 millió forint költséget tervezett be. Júliusban a kft. dolgozóinak száma 29 fő volt.

A dolgozók száma mindenesetre a vébé közeledtével valóban növekedhet, mivel a nemrég kiírt, és november 18-án a Közbeszerzési Döntőbizottság által is végül jóváhagyott közbeszerzések feltételei között is olvasható volt, hogy az így elvállalt feladatokat az Angol utcában kell elvégezni.

A közbeszerzési kiírások közt olyanok vannak, mint A 2017-es úszóvilágbajnokság megvalósítása tekintetében mobilapplikációs igények felmérése, fejlesztésének előkészítése 25 millió forint értékben, valamint olyan építkezések, fejlesztések, mint a Dagály uszoda körüli létesítmények tervezése, kivitelezése (994,7 millió forint), az akkreditációs központ – jelenlegi margitszigeti szikvízüzem – épületének tervezése, kivitelezése (351,6 millió forint) és egyéb kapcsolódó, kisebb beruházások. (A Dagály úszócentrum építése 49 milliárd forintba kerül, azt a Garancsi-féle Market Zrt. építi, ahogy még sok minden mást.)

De készül társadalmi hatáselemzés is a vb-ről, 17 millió forint megy erre. Három cég verseng a tanulmány elkészítéséért: a Hungary Solution Kft., a Magyar Környezetgazdaságtani Központ, valamint a Lanora Solution Kft. De milyen gyakorlati jelentősége van ennek a minimum 50 oldalas, oldalanként 1500 karakter terjedelmű dokumentumnak?

A kft. válaszolt erre a kérdésünkre is, a válaszban először ilyen és hasonló közhelyek sorjáznak:

„A leginkább elfogadott vélekedés szerint a sport javítja az állampolgárok jólétét, megerősíti a társadalmi értékeket, elősegíti különböző társadalmi csoportok beilleszkedését és a felfelé irányuló mobilitás egyik fontos csatornája az egyének számára.”

„Gyakorlati tapasztalat, hogy ha egy-egy magyar sportoló kiemelkedő eredményt ér el valamely világversenyen, akkor a sportágba jelentkező gyerekek száma ugrásszerűen megnő, ezzel biztosítva az utánpótlás rendkívül fontos bázisát.”

Nos, a hatástanulmányra azért van szükség, hogy feltárja „az előbbihez hasonló, pozitív üzeneteket, a sportra, egészséges életmódra nevelés lehetőségeit”, és „javaslatot tesz azok legjobb kihasználására”. Emellett megpróbálja feltérképezni a „az eseménnyel kapcsolatos esetleges negatív véleményeket, lehetőséget adva a szervezőknek arra, hogy – amennyiben lehetőség van rá – ezek okait még a problémák megjelenése előtt megszüntessék”.

Persze, érdekes lesz majd, ha a pályázók pont azt vázolják majd a pályázati tervben, hogy hogyan kerülhető el az úszóvébé szervezői által elkövetett kabalaállatos baki, bár ez már aligha segít rajtuk.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!